Με αποκλίσεις η προσαρμογή στην Solvency

[starbox] Στο τούνελ της Solvency με διαφορετικές ταχύτητες εισέρχονται οι ασφαλιστικές εταιρείες καθώς το διάστημα που μένει για την ενεργοποίηση της Οδηγίας είναι γνωστό και σχετικά σύντομο. Με την καθοδήγηση της ΤτΕ και των ειδικών συμβούλων το σύνολο των εταιρειών προετοιμάζεται πυρετωδώς προκειμένου να προλάβει να καταμετρήσει τα όσα επιβάλλεται να πράξει σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας και διοικητικών διαδικασιών (διακυβέρνηση) προκειμένου και να καλυφθούν οι απαιτήσεις της Οδηγίας.

Ωστόσο η διαδικασία δεν αφορά όλους με τον ίδιο τρόπο και φυσικά δεν ασκούνται οι ίδιες πιέσεις. Η διαφορετική καταγωγή (ελληνικές πολυεθνικές) αλλά και το μέγεθος και το εύρος της δραστηριότητας αποτελούν παραμέτρους που επιτάσσουν διαφορετικά πράγματα και δημιουργούν διαφορετικές υποχρεώσεις στις εταιρείες.

Κατά τις πληροφορίες οι προθέσεις των εταιρειών όπως έχουν διατυπωθεί προς τα στελέχη της εποπτείας κατά την διάρκεια των επισκέψεών τους στις ασφαλιστικές, είναι να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μεριμνήσει να καλυφθούν ή βρίσκονται στο στάδιο αυτών των ενεργειών.

Κάποιες δεν αποκλείεται μέχρι την έναρξη εφαρμογής της Οδηγίας να περιορίσουν και τις δραστηριότητες ή να τις ασκούν με διαφορετικό τρόπο με στόχο να μειώσεις τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που παραμένουν το μεγαλύτερο “αγκάθι” ΄στην όλη διαδικασία. Ωστόσο μείζον θέμα το οποίο αφορά τις εταιρείες και επίσης κατά τις απαιτήσεις της Οδηγίας οφείλουν να “τρέξουν” είναι η εταιρική διακυβέρνηση και η άσκηση καθηκόντων από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. αποτελεί κομβικό σημείο που -κατά τις πληροφορίες- δεν αποκλείεται να αποδειχθεί μπούμερανγκ. για τις εταιρείες και τους υπευθύνους αυτών.

Η τεχνοκρατική γνώση, η επιστημονική και εμπειρική αρτιότητα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες -όπως έχει διατυπωθεί από την ΤτΕ προς τις εταιρείες- ακόμα και για τον περιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό θα κριθούν οι επιδόσεις των εταιρειών και το ποιός θα περάσει το “νήμα”.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην αγορά αναζητούνται πέραν της οφειλόμενης προσαρμογής και λύσεις για την συνέπεια απέναντι στην Solvenvy, οι οποίες λύσεις μπορεί να εστιάσουν σε μετακινήσεις εταιρειών, μερική διακοπή δραστηριοτήτων, εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων, συνέργιες και διάφορα άλλα τα οποία αποτελούν μάλλον προσπάθειες απλούστευσης των υποχρεώσεων ή μετατόπισης αυτών προκειμένου να ;αποφευχθούν τυχόν αποκλίσεις από την Οδηγία. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις.