Τέσσερα ασφαλιστικά στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών

Τη συνδρομή των ασφαλιστικών εταιρειών για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων «ζητεί» το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει να περιορίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και να αυξήσει τα κρατικά έσοδα, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική του δύναμη έναντι των δανειστών της χώρας.

Ειδικότερα, όπως κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, έτσι κι οι ασφαλιστικές υποχρεούνται να γνωστοποιούν στο υπουργείο, σε ηλεκτρονική μορφή, συγκεκριμένα στοιχεία πελατών τους, προς έλεγχο.

Στο επίκεντρο των ερευνών του υπουργείου Οικονομικών θα περιληφθούν ασφαλιστήρια συμβόλαια Ζωής, ασφαλιστήρια θανάτου, συμβόλαια για Προσωπικό Ατύχημα, αλλά και μερίσματα από επενδυτικά προγράμματα τα οποία διαχειρίζονται ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι ασφαλιστικές καλούνται να γνωστοποιούν σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα αναγκαία – προσωπικά στοιχεία των ασφαλισμένων τους ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις σχετικές δαπάνες και να τις αντιπαραβάλλουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται το ΑΦΜ του ασφαλισμένου, ο αριθμός συμβολαίου, το ποσό των ασφαλίστρων που καταβάλλει η εταιρεία και το ημερολογιακό έτος είσπραξης.

Τα ανωτέρω στοιχεία υποβάλλονται στη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων, στη διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνηση ΙΤΔΕ.