ΧΑ: Deja vu ή αλλαγή;

Η αγορά υποδέχθηκε θετικά τα αποτελέσματα της συμφωνίας στις Βρυξέλλες στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Το αποτέλεσμα ήταν να αποτραπεί το ενδεχόμενο δοκιμασίας με τα χαμηλά έτους, τα οποία είχε προσεγγίσει η αγορά στη συνεδρίαση της Πέμπτης (το δεύτερο χαμηλότερο κλείσιμο έτους, στις 723,66 μονάδες).

Για την τρέχουσα εβδομάδα, οι επενδυτές θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο, στο Υπουργείο Οικονομικών και στα μέτρα που θα προτείνει, αλλά και στο ενδεχόμενο ενός Eurogroup στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Η μίνι σύνοδος κορυφής και η απόφαση να δοθεί ο χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει τις δικές της συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, που αν εγκριθούν σε επόμενο Eurogroup (πιθανότατα την άλλη Παρασκευή) θα οδηγήσουν σε εκταμίευση έστω και μερικώς της επόμενης δόσης, ήταν ιδιαίτερα θετική και δεν είχε προεξοφληθεί από την αγορά.

Οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν να γίνει συγκεκριμένο και κοστολογημένο το πακέτο μεταρρυθμίσεων, και αν οι μεταρρυθμίσεις γίνουν αποδεκτές, τότε η αγορά μπορεί να κινηθεί προς την αντίσταση των 850 μονάδων. Σε περίπτωση που δεν «εγκριθούν» οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, είναι κατανοητό ότι θα κινηθούμε σε νέα χαμηλά έτους.

Η συμφωνία στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα απομάκρυνε την ελληνική οικονομία από τον γκρεμό και δίνει στην ελληνική κυβέρνηση την ευκαιρία να καταρτίσει το μεταρρυθμιστικό της πλάνο. Σύμφωνα όμως με το CNBC, οι αναλυτές παραμένουν δύσπιστοι. Εκτιμώντας την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης, οι αναλυτές που μίλησαν στο CNBC λένε πως η δική τους αίσθηση είναι ενός déjà vu. Ήτοι: ενός πράγματος που κάπου το έχουν ξαναδεί. Ο Ρόμπερτ Κουενζέλ της Daiwa Capital Markets αναφέρει: «Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την αίσθηση του déjà vu ως αποτέλεσμα της συνάντησης. Ίσως η μόνη αλλαγή σε σχέση με έναν μήνα πριν είναι ότι στην Ελλάδα απομένει ένας μήνας ακόμη για να εξασφαλίσει μια ριζική αλλαγή στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων».

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες και πιθανότατα θα έχουμε περισσότερο ξεκάθαρη εικόνα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Nomura εκτιμούν ότι η στρατηγική της Ευρώπης είναι να οδηγήσει την Ελλάδα στο να ξεμείνει από μετρητά, οδηγώντας το παιχνίδι στα άκρα.
Τεχνικά, η επόμενη αντίσταση στην ανοδική κίνηση της αγοράς βρίσκεται στην περιοχή των 770 μονάδων και οι επόμενες στις 800 και τις 850 μονάδες.

Αντιθέτως, στηρίξεις υπάρχουν στις 710 και χαμηλότερα, στις 680 μονάδες.