Η οικονομική πίεση που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά αλλάζει σταδιακά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την οικονομική συμβουλή. Όταν η αποταμίευση παραμένει περιορισμένη, το εισόδημα δεν επαρκεί για να δημιουργήσει επαρκές «μαξιλάρι» και οι ανάγκες προστασίας αυξάνονται, η συζήτηση δεν μπορεί να περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο ασφαλιστικό ή επενδυτικό προϊόν.
Αυτό είναι το πεδίο στο οποίο επιχειρεί να τοποθετήσει το Financial Planning η Ένωση Financial Planners Ελλάδος (HFPA), με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για το 2nd Financial Planning Forum, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου 2026 στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, με τίτλο «Beyond Advice: Financial Planning for Impact».
Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια αγορά όπου τα οικονομικά περιθώρια των νοικοκυριών παραμένουν περιορισμένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνονται στο υλικό της HFPA, το 72% των ενηλίκων στην Ελλάδα δηλώνει ότι μόλις τα βγάζει πέρα οικονομικά, ενώ μόλις το 41% θα μπορούσε να καλύψει μια έκτακτη δαπάνη ίση με ένα μηνιαίο εισόδημα χωρίς δανεισμό ή βοήθεια από συγγενείς και φίλους.
Παράλληλα, η καθαρή αποταμίευση των ελληνικών νοικοκυριών παρέμεινε αρνητική το 2025, στο -1,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για δεδομένα που αναδεικνύουν ένα βασικό πρόβλημα: πολλά νοικοκυριά καλούνται να σχεδιάσουν το μέλλον τους έχοντας περιορισμένη δυνατότητα να αποταμιεύσουν σήμερα.

Από το ασφαλιστικό προϊόν στο οικονομικό πλάνο
Στο Financial Planning, η αφετηρία δεν είναι το προϊόν αλλά ο άνθρωπος και οι οικονομικοί του στόχοι. Η ίδια η HFPA περιγράφει το Financial Planning ως ολοκληρωμένη μεθοδολογία και όχι ως προϊόν, με τον Financial Planner να εξετάζει συνολικά την οικονομική εικόνα του πελάτη και να τον βοηθά να θέσει και να οργανώσει τους στόχους του.
Για μια οικογένεια αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πριν από μια μακροχρόνια επένδυση θα πρέπει να προηγηθεί η δημιουργία ενός αποθεματικού έκτακτης ανάγκης και η αξιολόγηση της προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος.
Για έναν ελεύθερο επαγγελματία, ο σχεδιασμός μπορεί να αφορά τη διαχείριση των περιόδων υψηλού και χαμηλού εισοδήματος, τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αλλά και την προστασία σε περίπτωση προσωρινής ή μόνιμης αδυναμίας εργασίας.
Για έναν άνθρωπο που βρίσκεται κοντά στη συνταξιοδότηση, το ερώτημα μετατρέπεται σε αριθμούς: ποιο εισόδημα θα χρειάζεται, ποιο είναι το διαθέσιμο κεφάλαιο, πόσο πρέπει να αποταμιεύει και ποιο ενδεχόμενο συνταξιοδοτικό κενό θα πρέπει να καλυφθεί.
Εδώ ακριβώς συναντώνται το Financial Planning και η ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Η προστασία εισοδήματος, η ασφάλιση ζωής και υγείας, η συνταξιοδοτική προετοιμασία και η διαχείριση κινδύνων αποτελούν μέρος μιας συνολικής οικονομικής εικόνας και όχι απαραίτητα ξεχωριστές αποφάσεις.
Η φιλοσοφία αυτή συνδέεται και με την ιστορική πορεία της HFPA. Η Ένωση ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 από ασφαλιστικούς συμβούλους με στόχο την αναβάθμιση του επαγγέλματος, επενδύοντας στην εκπαίδευση, την ευρωπαϊκή πιστοποίηση και την τεχνολογία. Στη συνέχεια ανέπτυξε συνεργασίες με το ΕΙΑΣ και την Eficert για την εκπαίδευση και πιστοποίηση των μελών της.
Το 2024 είχε προηγηθεί το 1st Financial Planning Forum, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στη μετάβαση «From Sales to Consulting».
Δύο χρόνια αργότερα, το «Beyond Advice: Financial Planning for Impact» επιχειρεί να πάει τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα: από τη συμβουλή στο αποτέλεσμα και από τη μεμονωμένη οικονομική επιλογή σε ένα σχέδιο που παρακολουθεί την πορεία του πελάτη σε βάθος χρόνου.

Το πρόγραμμα του 2nd Financial Planning Forum
Το πρόγραμμα της 20ής Οκτωβρίου κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση, συνδυάζοντας την ελληνική πραγματικότητα με διεθνείς προσεγγίσεις για το Financial Planning.
Η έναρξη θα γίνει με εγγραφές και καφέ 08:30–09:30, ενώ θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί 09:30–10:20.
Στις 10:20, η Tina Weeks θα μιλήσει με θέμα «Βοηθώντας τους πελάτες να ζήσουν τη ζωή που θέλουν: ο πραγματικός σκοπός του Financial Planning», θέτοντας στο επίκεντρο τη σύνδεση του οικονομικού σχεδιασμού με τους πραγματικούς στόχους ζωής.
Στις 11:05, ο Μύρων Κοτζαμάνης θα εξετάσει την ελληνική πραγματικότητα, με θέμα «Ελλάδα, δημογραφικές εξελίξεις – προοπτικές και πιθανές επιπτώσεις τους στον χρηματοοικονομικό σχεδιασμό των νοικοκυριών».
Ακολουθεί στις 11:40 ο Spiros Margaris με την παρουσίαση «Finance Is Becoming Like the Air We Breathe», ενώ μετά το διάλειμμα, στις 12:45, η Φοίβη Κουντούρη θα μιλήσει για το πώς οι παγκόσμιες προκλήσεις επηρεάζουν τις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον.
Στις 13:15, ο Νίκος Δασκαλάκης θα αναπτύξει το θέμα «Η Νέα Γενιά Επενδυτών και ο Εξελισσόμενος Ρόλος του Financial Planner», πριν από την παρουσίαση του Andy Hart, «Your Three-Star Journey».
Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα, στις 15:15, η Michelle Hoskin θα παρουσιάσει το «Supercharge your client journey!», ενώ στις 15:55 η EFPA θα δώσει την ευρωπαϊκή διάσταση με θέμα «The European Vision for Financial Planning».
Το Forum ολοκληρώνεται με μια κοινή συζήτηση των Tina Weeks, Andy Hart και Michelle Hoskin, με τίτλο «Beyond Advice: Ο λόγος σε εσάς!», πριν από το κλείσιμο του συνεδρίου στις 16:50.
Η επόμενη ημέρα της οικονομικής συμβουλευτικής
Το ζητούμενο που θέτει η HFPA δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους Financial Planners. Αφορά και τον τρόπο με τον οποίο η ασφαλιστική αγορά θα αντιμετωπίσει έναν πελάτη που δεν αναζητά απλώς ένα προϊόν, αλλά χρειάζεται να οργανώσει ταυτόχρονα την προστασία, την αποταμίευση, την επένδυση και τη μελλοντική του οικονομική ασφάλεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Financial Planning επιχειρεί να μετακινήσει το κέντρο βάρους από το προϊόν στον άνθρωπο, από την πώληση στη συμβουλή και από τη μεμονωμένη συναλλαγή στη μακροχρόνια σχέση.
Και αυτή ακριβώς η μετάβαση βρίσκεται στον πυρήνα του «Beyond Advice: Financial Planning for Impact», που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου στην Αθήνα.













