back to top
23.1 C
Athens
Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2026

Το σύγχρονο γραφείο γιορτάζει 300 χρόνια: Η ΤΝ αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη καινοτομία στον χώρο της εργασίας

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδείχθηκε ως η σημαντικότερη καινοτομία στον χώρο της εργασίας, σύμφωνα με διευθύνοντες συμβούλους (CEOs) παγκοσμίως, όπως προκύπτει από την ιστορικής σημασίας έκθεση με τίτλο IWG: 300 Χρόνια Καινοτομίας στο Γραφείο. Με αφορμή την 300ή επέτειο του σύγχρονου γραφείου, η τεχνολογική εξέλιξη, από τους φορητούς υπολογιστές και τις βιντεοκλήσεις έως την Τεχνητή Νοημοσύνη, συνεχίζει να μεταμορφώνει τον χώρο εργασίας.

Η έκθεση εκπονήθηκε από την International Workplace Group (IWG) με αφορμή τη συμπλήρωση 300 ετών από τη δημιουργία του πρώτου κτιρίου γραφείων ειδικού σκοπού στον κόσμο, του Old Admiralty Building, το οποίο εγκαινιάστηκε στο Λονδίνο το 1726 για την υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας του βρετανικού ναυτικού εμπορίου και της δημόσιας διοίκησης.

- Advertisement -

Στη μελέτη της IWG παρουσιάζονται οι απόψεις ανώτερων στελεχών επιχειρήσεων σχετικά με την εξέλιξη του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος. Στα εμβληματικά κτίρια γραφείων των τελευταίων τριών αιώνων περιλαμβάνονται επίσης το Witte Huis (Ολλανδία, 1898), ένας από τους πρώτους ουρανοξύστες παγκοσμίως, το Wainwright Building (ΗΠΑ, 1891) και το Πεντάγωνο (ΗΠΑ, 1943).

Οι φορητοί υπολογιστές, οι βιντεοκλήσεις, το Wi-Fi και η υβριδική εργασία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των σημαντικότερων καινοτομιών στον χώρο της εργασίας. Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι οι CEOs θεωρούν τη σημερινή τεχνολογική πρόοδο εξίσου σημαντική με οποιαδήποτε άλλη αλλαγή έχει γνωρίσει το εργασιακό περιβάλλον κατά τα τελευταία 300 χρόνια, όπως η ευρεία διάδοση της γραφομηχανής, των έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones) ή ακόμη και του ίδιου του διαδικτύου.

- Advertisement -

Οι πέντε αυτές καινοτομίες αντικατοπτρίζουν τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν μετασχηματίσει ριζικά την καθημερινότητα στο γραφείο κατά την τελευταία δεκαετία. Το παγκόσμιο δίκτυο της IWG, το μεγαλύτερο στον κόσμο, με επωνυμίες όπως οι Spaces, Regus και HQ, έχει ενσωματώσει αυτές τις εξελίξεις στον πυρήνα των υπηρεσιών που προσφέρει.

Οι πέντε κορυφαίες καινοτομίες των τελευταίων 300 ετών στον χώρο της εργασίας, σύμφωνα με τους CEOs, είναι:

  1. Τεχνητή Νοημοσύνη (36%)
  2. Φορητοί υπολογιστές και tablets (35%)
  3. Βιντεοκλήσεις και τηλεδιασκέψεις (Teams/Zoom) (31%)
  4. Wi-Fi/Bluetooth (29%)
  5. Υβριδική εργασία (26%)

Η υβριδική εργασία, την οποία ανέφερε περισσότερο από το ένα τέταρτο (26%) των CEOs, αναδεικνύεται ως η αλλαγή που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον τρόπο, τον τόπο και τους λόγους για τους οποίους εργάζονται οι άνθρωποι, παράλληλα με τις εξελίξεις στον τομέα του υλικού και του λογισμικού.

Η αλλαγή αυτή έχει ήδη ενσωματωθεί στην καθημερινότητα των εργαζομένων. Σε σύγκριση με μία δεκαετία πριν, το 35% των CEOs δηλώνει ότι η τεχνολογία έχει διευκολύνει την εξ αποστάσεως εργασία, ενώ το 30% αναφέρει ότι οι συναντήσεις πραγματοποιούνται πλέον συχνότερα διαδικτυακά παρά διά ζώσης.

Από τα ’90s στα ’20s: Το γραφείο αλλάζει ριζικά μορφή

Η τελευταία δεκαετία θεωρείται η περίοδος κατά την οποία σημειώθηκαν οι περισσότερες αλλαγές έως σήμερα, ως αποτέλεσμα της ταχείας υιοθέτησης υβριδικών μοντέλων εργασίας, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της αυτοματοποίησης και των ευέλικτων εργασιακών πρακτικών.

Πρόκειται για ένα σημαντικό άλμα προόδου σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990, όταν το διαδίκτυο, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και οι πρώτες εξελίξεις στην πληροφορική συνέβαλαν στη διασύνδεση των χώρων εργασίας πέρα από γεωγραφικά όρια.

Από την εποχή των φαξ στις τεχνολογίες με ημερομηνία λήξης

Πολλές από τις τεχνολογικές καινοτομίες της δεκαετίας του 1990 είναι πλέον άγνωστες στους νεότερους εργαζομένους. Όταν ρωτήθηκαν αν τις αναγνωρίζουν, μόλις ένας στους πέντε (20%) αναφέρθηκε στα φαξ, ενώ μόνο το 16% στις δισκέτες, παρότι το εικονίδιό τους εξακολουθεί να αναγνωρίζεται άμεσα ως σύμβολο αποθήκευσης αρχείων.

Παρά το διαγενεακό αυτό χάσμα γνώσης, η νοσταλγία παραμένει έντονη. Συγκεκριμένα, τα δύο τρίτα (68%) των CEOs δηλώνουν ότι αισθάνονται νοσταλγία για εργαλεία και τεχνολογίες του παρελθόντος.

Όπως οι γραφομηχανές και οι συνδέσεις dial-up στο διαδίκτυο, έτσι και ορισμένες σύγχρονες τεχνολογίες ενδέχεται να μην αντέξουν στον χρόνο. Ορισμένες καινοτομίες που οι CEOs ανέμεναν ότι θα μεταμόρφωναν τον τρόπο εργασίας αποδείχθηκαν τελικά βραχύβιες. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται τα έξυπνα γυαλιά (41%), οι εργονομικοί διάδρομοι εργασίας για γραφεία (39%) και οι διαδραστικοί πίνακες (35%).

Ο σύγχρονος χώρος εργασίας ενισχύει την παραγωγικότητα

Πάνω από το ένα τρίτο (35%) των διευθυντικών στελεχών δηλώνει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει επηρεάσει καθοριστικά την παραγωγικότητα των οργανισμών τους, ξεπερνώντας κατά πολύ την επίδραση των φορητών υπολογιστών και των βιντεοκλήσεων.

Συνολικά, το 83% των CEOs δηλώνει ότι οι πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο εργασίας υπήρξαν θετικές, ενώ το 81% πιστεύει ότι το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον είναι καλύτερα σχεδιασμένο ώστε να προάγει τη συνεργασία και την παραγωγικότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο banks.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Bain & Company: Η συνεχής αστάθεια μετατρέπεται σε νέα κανονικότητα για τις B2B επιχειρήσεις

Ποιοι είναι οι 5 βασικοί στρατηγικοί πυλώνες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους

Μπροστά στην αναβάθμιση και τις πληθωριστικές πιέσεις

Διαβάστε δωρεάν στο «ΧΡΗΜΑ Week» τ. 1.057, που κυκλοφορεί την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου...

Έκθεση Mastercard: 1 στους 10 καταναλωτές θα χρησιμοποιεί συστηματικά AI agents για αγορές και πληρωμές έως το 2030

Νεότεροι καταναλωτές δείχνουν ήδη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προτάσεις της ΤΝ σε σχέση με εκείνες φίλων ή γονιών

Στρατηγική συνεργασία της Τειρεσίας με τον Όμιλο EPSILONNET

Σε αυτό το νέο μοντέλο Embedded Credit Intelligence η πληροφορία ενσωματώνεται απευθείας εκεί όπου λαμβάνονται καθημερινά οι κρίσιμες αποφάσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Choose αναλαμβάνει την επικοινωνία για τη νέα εταιρική ταυτότητα της Υδρογείου Ασφαλιστικής

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική επέλεξε την Choose Α.Ε. για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την υλοποίηση της επικοινωνίας που θα υποστηρίξει την ανανέωση της εταιρικής

Όταν ο κίνδυνος χτυπά την επιχείρηση, η ασφάλιση πρέπει να είναι ήδη εκεί

Σε αυτή την ανάγκη απαντά η ΟΡΙΖΩΝ με το πρόγραμμα Business Tailor, ένα ευέλικτο πλαίσιο ασφαλιστικής προστασίας για τις κτιριακές εγκαταστάσεις

Πώς η NN Hellas μετασχηματίζεται σε digital‑first οργανισμό

Η CIO της NN Hellas εξηγεί πώς το cloud, τα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις, εξυπηρετούνται οι πελάτες και λειτουργούν οι ομάδες.

Η MEGA BROKERS ενώνει δυνάμεις με την Deal Insurance και ενισχύει την παρουσία της στην Κρήτη

Η MEGA BROKERS ανακοινώνει την εξαγορά της Deal Insurance, ενός από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά πρακτορεία της Κρήτης, με δίκτυο άνω των 50 συνεργατών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

7ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης της Ε.Θ.Ε: Η επιστροφή της Ενεργητικής Διαχείρισης

Στην επιστροφή της Ενεργητικής Διαχείρισης επικεντρώθηκε το 7ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης (#famc25) που διοργάνωσε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

Στις εγκαταστάσεις της Metlen στη Βοιωτία στελέχη της Επιτροπής Αστικής Ευθύνης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Εκπαιδευτική επίσκεψη στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Metlen στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας διοργάνωσε η Επιτροπή Αστικής Ευθύνης

Η Delphine Leroy αναλαμβάνει τη διοίκηση της γαλλικής αγοράς για την HDI Global από τον Ιανουάριο του 2027

Τη θέση της Managing Director France στην HDI Global αναλαμβάνει η Delphine Leroy από την 1η Ιανουαρίου 2027, διαδεχόμενη τον Jean-Marie Haquette

Δημήτρης Τσιόδρας προς Κομισιόν: Ζητά συγκεκριμένους στόχους για την καθαρή θέρμανση και πρόσβαση των ευρωπαϊκών παραγωγών σε χρηματοδοτικά εργαλεία

Την ενίσχυση των ευρωπαϊκών ηλιοθερμικών τεχνολογιών, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους και της εξάρτησης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα

Η EY Ελλάδος στο Wellbeingr Forum: Αναγκαία προϋπόθεση η επένδυση στους ανθρώπους για την εξέλιξη των οργανισμών

Η EY Ελλάδος συμμετείχε, για πέμπτη συνεχή χρονιά, ως Πλατινένιος Χορηγός στο 5ο Διεθνές Wellbeingr Forum, το οποίο διεξήχθη