Αυστηρό τελεσίγραφο από το Eurogroup

Κυκλωτικές πιέσεις, σε κάθε τόνο, για ελληνικό αίτημα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος έως την Παρασκευή ασκούν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Μετά τη λήξη του απρόσμενα σύντομου Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του συμβουλίου, Jeroen Dijsselbloem κατέστησε σαφές ότι η σύγκληση νέου συμβουλίου θα γίνει εφικτή μόνο εάν η Ελλάδα καταθέσει αίτημα παράτασης του προγράμματος στήριξης. Σε συνδυασμό με το αυστηρό τελεσίγραφο, το Eurogroup ξεκαθάρισε πως αν παρέλθει ο χρόνος, μόνη επιλογή που απομένει θα είναι νέο πρόγραμμα και οι δόσεις θα χαθούν. Κατέστη επίσης σαφές ότι και νέο πρόγραμμα θα συνδέεται από αυστηρούς όρους. Οι αξιωματούχοι διαμήνυσαν πως υπάρχει περιθώριο ευελιξίας, αλλά εντός του προγράμματος, με τον Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Pierre Moscovici να αφήνει, μάλιστα, έμμεσο “παράθυρο” στο ζήτημα των δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

Την ανάγκη ύπαρξης προγράμματος από πλευράς ΕΕ, τόνισε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde. Υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία που έχει συνάψει το Ταμείο με την Ελλάδα λήγει τον Μάρτιο του 2016, η Lagarde είπε πως “εάν οι ελληνικές αρχές ζητήσουν παράταση τότε θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί… αν καταλήξουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορεί να γίνει και η εκταμίευση». Το μήνυμα που έστειλε στην Ελλάδα το Eurogroup ήταν ηχηρό και σαφές: παράταση του προγράμματος σε αντάλλαγμα για ευελιξία εντός του υφιστάμενου προγράμματος που θα συνοδεύεται -φυσικά- από δεσμεύσεις. «Θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε είναι ένα αίτημα για επέκταση του προγράμματος, με τις ελληνικές αρχές να αναλαμβάνουν τις ανάλογες δεσμεύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Jeroen Dijsselbloem. «Αυτή η παράταση θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιήσει την ευελιξία του προγράμματος για να αλλάξουν μέτρα, αλλά θα υπάρξουν επίσης και δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά. Μπορούμε να συζητήσουμε την αντικατάσταση μέτρων αλλά όχι μονομερείς ενέργειες. Θα πρέπει ταυτόχρονα να υπάρχει και η δέσμευση από την Ελλάδα για ολοκλήρωση του προγράμματος». Σύμφωνα με τον Dijsselbloem, «είναι στο χέρι των ελληνικών αρχών να αποφασίσουν εάν θέλουν παράταση και αν θέλουν να εκμεταλλευτούν την ευελιξία εντός του προγράμματος αλλά και να αναλάβουν τις δεσμεύσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα».

Ερωτηθείς τι εννοεί λέγοντας ευελιξία και αν αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Dijsselbloem είπε πως αυτό εξαρτάται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα που εξετάζουν εάν το πρόγραμμα βρίσκεται εντός στόχου.

Υπογράμμισε επίσης ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ συγκεκριμένα και υπάρχουν περιθώρια μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Αν έρθει αίτημα για παράταση, θα το εξετάσουμε και θα μπορούσαμε να έχουμε έκτακτο Eurogroup αυτή την Παρασκευή», δήλωσε. Ο Dijsselbloem μετέφερε την απογοήτευση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για τα αποτελέσματα της συνεργασίας των τεχνικών κλιμακίων της Ευρωζώνης και της Ελλάδας στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ενώ άσκησε κριτική για έλλειψη επαρκών στοιχείων στις διήμερες διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον Moscovici, τα τεχνικά κλιμάκια δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν το 70%- 30% των μέτρων που μπορούν να αντικατασταθούν. «Nεν υπάρχει ακόμη ένα σταθερό, κοινό έδαφος για τη μορφή που θα έχει η νέα προσαρμογή», ανέφερε σχετικά ο Dijsselbloem. Ο ίδιος έκανε σαφές ότι ευελιξία υπάρχει στο 30% αρκεί όμως «να βάλουν τα δικά τους μέτρα με ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα».