back to top
23.1 C
Athens
Σάββατο 20 Ιουνίου 2026

Αυξάνεται η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) δημοσιοποίησε τη νέα μελέτη «1993 – 2025: Ανάλυση ζημιών καταστροφικών περιστατικών», η οποία καταγράφει τις ζημιές σε ασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία από καταστροφικά φαινόμενα στην Ελλάδα. 

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα για 59 περιστατικά ιδιαίτερα σφοδρών καταστροφών που καταγράφηκαν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα:

  • Δηλώθηκαν συνολικά 56.493 ζημιές, με ποσό απαίτησης €1,28 δισ. σε αποπληθωρισμένες τιμές. 
  • Οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, κυρίως πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές, παρουσιάζουν σαφή αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης τα τελευταία χρόνια, με 3 έως 5 σοβαρά περιστατικά ετησίως. 
  • Η δασική πυρκαγιά αποτελεί την αιτία με το πιο έντονο πλήγμα φυσικής καταστροφής, καθώς προκαλεί ολικές ή σχεδόν ολικές καταστροφές, με μέση ζημιά σχεδόν διπλάσια από αυτή της πλημμύρας. 
  • Οι επιπτώσεις ενός καταστροφικού περιστατικού είναι σημαντικά μεγαλύτερες στις επιχειρήσεις σε σχέση με τις κατοικίες, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους των επιχειρηματικών κινδύνων. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της ΕΑΕΕ, κ. Ερρίκος Μοάτσος, ανέφερε σχετικά: «Στην ΕΑΕΕ πραγματοποιείται συστηματική και διαχρονική δουλειά στη συλλογή και ανάλυση στοιχείων για τα καταστροφικά φαινόμενα. Η μελέτη αυτή, που συγκεντρώνει στοιχεία 32 ετών, αναδεικνύει την αύξηση τόσο της συχνότητας όσο και της σφοδρότητας των φυσικών καταστροφών. Οι αποζημιώσεις της ασφαλιστικής αγοράς, που προσεγγίζουν τα €1,3 δισ. για την περίοδο αυτή, αποτελούν μια σημαντική συμβολή, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη το χαμηλό ποσοστό ασφαλισμένων κατοικιών και επιχειρήσεων στη χώρα μας. Ωστόσο, το συνολικό κόστος των καταστροφών για την οικονομία είναι πολύ υψηλότερο, επιβαρύνοντας τόσο το Κράτος όσο και τους ίδιους τους πληγέντες. Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με το κενό προστασίας που υπάρχει στην Ελλάδα, θα πρέπει να μας προβληματίσουν για το πόσο θωρακισμένοι και προστατευμένοι είμαστε ως κοινωνία και οικονομία».

- Advertisement -

Αναλυτικές πληροφορίες για τις ασφαλισμένες ζημιές από καταστροφικά γεγονότα είναι διαθέσιμες και στο διαδραστικό εργαλείο της ΕΑΕΕ NatCat Monitor.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Marseaux γίνεται η φωνή της ΕΑΕΕ σε νέα καμπάνια κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ

Με κεντρικό μήνυμα «Αν απόψε φύγεις, να φτάσεις», η καμπάνια αναδεικνύει τον συχνά παραγνωρισμένο αλλά καθοριστικό ρόλο της παρέας

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος 2026 – Έκκληση για επαγρύπνηση από την ΕΑΕΕ

Το μήνυμα της ασφαλιστικής αγοράς είναι σαφές: η πρόληψη σώζει ζωές, προστατεύει το περιβάλλον και περιορίζει τις οικονομικές απώλειες

ΕΑΕΕ: Οι παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος της ασφάλισης υγείας

Αδύνατο να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα όταν η δημόσια συζήτηση περιορίζεται στις ασφαλιστικές, τονίζει η Ένωση και αναλύει το γιατί

Δ. Μαζαράκης: Προτεραιότητα η πρόληψη και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές

O Αντιπρόεδρος της ΕΑΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής έθιξε κρίσιμα ζητήματα κατά την ομιλία του στο 2ο NatCat Summit

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ελλάδα 2030: Ανθεκτικότητα, αποταμίευση και το μέλλον των συντάξεων και της ανάπτυξης

Fireside Chat του Π. Αντωνόπουλου, Alpha Asset Management, ΕΘΕ, με τον Π. Καπόπουλο, Alpha Bank, στο πλαίσιο του #ocin26

Ευ. Τουρνάς: «Η κλιματική κρίση δεν μας δίνει παράταση»

Έως τις 22 Ιουνίου οι καθαρισμοί οικοπέδων, από τις 23 Ιουνίου ξεκινούν οι έλεγχοι

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Generali μάς προσκαλεί να ζήσουμε τη δύναμη της μουσικής και στο φετινό Release Athens Festival

«Δέκα χρόνια μουσικής. Εκατόν σαράντα χρόνια εμπιστοσύνης. Ένα μουσικό κάλεσμα για να ζήσουμε τις στιγμές όπως τις θέλουμε»

Ελλάδα 2030: Ανθεκτικότητα, αποταμίευση και το μέλλον των συντάξεων και της ανάπτυξης

Fireside Chat του Π. Αντωνόπουλου, Alpha Asset Management, ΕΘΕ, με τον Π. Καπόπουλο, Alpha Bank, στο πλαίσιο του #ocin26

FIFA World Cup 2026: Οι φοβερές, άγνωστες απειλές του κόσμου που αυξάνονται καθημερινά

Με 48 ομάδες να παίζουν 104 αγώνες σε 6 εβδομάδες και 16 πόλεις, το Μουντιάλ συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό κινδύνων που αυξάνεται καθημερινά

Δ. Μπατζής: Private Equity, the missing piece in your portfolio

Ομιλία του Head of Southern CEE Countries, Schroders, στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26