Διασπορά δυνάμεων σε “ΖΩΗΣ” και “ΖΗΜΙΩΝ”

Διαφορετική εικόνα καταγράφεται στην συγκέντρωση της ασφαλιστικής αγοράς μεταξύ του κλάδου Ζωής και του κλάδου Ζημιών. Μάλιστα η διαμόρφωση της συγκέντρωσης σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνει τις επιδράσεις που υπάρχουν στην αγορά από τις πολιτικές τιμών που ακολουθούν οι εταιρείες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το 2013 οι πέντε πρώτες σε παραγωγή ασφαλιστικές συγκέντρωσαν το 73,6% της αγοράς στον κλάδο Ζωής ποσοστό αισθητά υψηλότερο του 69,5% που ήταν το 2012, ελέγχοντας έτσι μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Όπως εκτιμάται, οι αλλαγές στα μερίδια αποδίδονται, προφανώς, στη στροφή που έχουν κάνει αρκετές εταιρείες στα προγράμματα υγείας, με νέα ευέλικτα χαμηλού κόστους προϊόντα ετησίως ανανεούμενα.

Στην πρώτη δεκάδα, ωστόσο, του κλάδου Ζωής καταγράφηκε μικρή απώλεια του συνολικού μεριδίου, από το 91,5% το 2013 στο 92,3% το 2012.

Σε αντίθεση με τις ασφαλίσεις Ζωής, στον κλάδο Ζημιών είναι ξεκάθαρο ότι η συγκέντρωση της αγοράς «καθυστερεί» αφενός διότι οι πέντε πρώτες σε δύναμη ασφαλιστικές κατέχουν εξαιρετικά χαμηλό μερίδιο αγοράς σε σύνολο, 37,6%, όταν στη Ζωή το μερίδιο είναι 73,6%, και αφετέρου διότι η δυναμική των πέντε πρώτων αντί να ενισχυθεί το 2013 όπως θα ανέμενε κανείς λόγω Solvency II και υφεσιακού κλίματος στην αγορά, τελικά περιορίσθηκε από το 37,9% του 2012.

Κι αυτό λόγω, κυρίως, της τιμολογιακής επίθεσης την οποία δέχονται ορισμένοι εκ των ισχυρών από μικρότερες σε μέγεθος εταιρείες του κλάδου, οι οποίες αξιοποιούν διάφορες τεχνικές και τιμολογούν βασίζοντας την ανάπτυξή τους σε ζημιές ή σε εκπτώσεις στην αποθεματοποίηση.

Στον κλάδο Ζημιών οι εταιρείες στις θέσεις 6 έως και 15 φαίνεται να είναι κερδισμένες, δεδομένου ότι οι 10 πρώτες αύξησαν το μερίδιό τους στο 63,6% το 2013 από 62% το 2012, όταν όπως προαναφέρθηκε οι πέντε πρώτες έχασαν μερίδιο αγοράς και οι 15 πρώτες επίσης αύξησαν το συνολικό μερίδιό τους στο 80,4% από 77,8% το 2012.