back to top
9.3 C
Athens
Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026

ΤτΕ: Τα στατιστικά των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για το γ΄ 3μηνο

Η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 366 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα 21.869 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2025.

Αναλυτικότερα, οι συνολικές καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 26 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 527 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2025. Oι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 12 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 353 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 37 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 175 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού μειώθηκε στο 2,4% το γ΄ τρίμηνο του 2025, έναντι 2,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

- Advertisement -

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε χρεωστικούς τίτλους αυξήθηκε στα 10.719 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2025, έναντι 10.621 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως σε καθαρές αγορές ομολόγων του εξωτερικού. Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του συνολικού ενεργητικού μειώθηκε στο 49,0% το γ΄ τρίμηνο του 2025, έναντι 49,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε στα 7.143 εκατ. ευρώ, έναντι 6.808 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, και το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού αυξήθηκε στο 32,7% το γ΄ τρίμηνο του 2025, έναντι 31,7% το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση της αξίας των τοποθετήσεων οφείλεται τόσο σε άνοδο των αποτιμήσεων όσο και σε αγορές μεριδίων του εξωτερικού και του εσωτερικού.

- Advertisement -

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές και λοιπά μέσα κυριότητας μειώθηκε στα 1.049 εκατ. ευρώ, έναντι 1.057 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως σε καθαρές πωλήσεις μετοχών του εσωτερικού, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από καθαρές αγορές μετοχών του εξωτερικού. Το ποσοστό των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές επί του συνόλου του ενεργητικού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,8% το γ΄ τρίμηνο του 2025.

Από την πλευρά του παθητικού, τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν στα 3.955 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2025, έναντι 3.800 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 262 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 15.994 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής αυξήθηκαν κατά 284 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 12.413 εκατ. ευρώ, ενώ οι τεχνικές προβλέψεις ζημιών μειώθηκαν κατά 22 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 3.581 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των τεχνικών προβλέψεων, το 77,6% αντιστοιχεί σε τεχνικές προβλέψεις ζωής.

Πίνακας 1: Συγκεντρωτική Λογιστική Κατάσταση των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (υπόλοιπα τέλους περιόδου σε εκατ. ευρώ)

Πίνακας 2: Καθαρές ροές τοποθετήσεων των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων

(σε εκατ. ευρώ)

Διάγραμμα 1

Διάγραμμα 2

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ρούσσης στο TV100: «Οι λύσεις υπάρχουν, αρκεί να βρούμε το σθένος να τις εφαρμόσουμε»

Ο Γ.Γ. της ΕΑΔΕ τόνισε ότι η αγορά χρειάζεται διαφάνεια και σταθερές αξίες προκειμένου να αποτελέσει αξιόπιστο πυλώνα για την κοινωνία

Μια γροθιά οι διαμεσολαβητές για τις μειώσεις προμηθειών στα συμβόλαια Υγείας

Για πρακτικές που «δημιουργούν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και θεσμικής ισορροπίας, σε βάρος χιλιάδων επαγγελματιών» έκανε λόγο ο Γ. Χατζηθεοδοσίου

Καμία υποχώρηση στις προμήθειες η σταθερή θέση της Διαμεσολάβησης και του ΕΕΑ

Οι συναντήσεις με ΤτΕ και ΕΑΕΕ κατέγραψαν με σαφήνεια τις θέσεις και τα όρια των εμπλεκόμενων πλευρών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

WEF, Marsh, Zurich: Οι κορυφαίοι κίνδυνοι το 2026, τι αλλάζει

Το 57% των ερωτηθέντων προβλέπουν μια ταραχώδη επόμενη δεκαετία, με τους περιβαλλοντικούς και τεχνολογικούς κινδύνους να κυριαρχούν

Ο ασφαλιστικός κλάδος στην κορυφή: Τι μας λένε τα κέρδη του 2024

Η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι η αύξηση των κερδών, αλλά η διατήρησή τους και η επέκταση σε νέες ανάγκες, ενώ μάλιστα η διεθνής οικονομία παραμένει αβέβαιη

Εθνική Ασφαλιστική: Σχεδιάζει νέα κίνηση στον χώρο της υγείας

Κίνηση ματ απέναντι στις καταχρηστικές χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες κυρίως ευθύνονται για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα

ERGO Ασφαλιστική: Top Employer σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2026

Προσφέροντας ένα περιβάλλον «που προσαρμόζεται στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου της εργασίας και εξελίσσεται διαρκώς μαζί με τους ανθρώπους του»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

WEF, Marsh, Zurich: Οι κορυφαίοι κίνδυνοι το 2026, τι αλλάζει

Το 57% των ερωτηθέντων προβλέπουν μια ταραχώδη επόμενη δεκαετία, με τους περιβαλλοντικούς και τεχνολογικούς κινδύνους να κυριαρχούν

Ο ασφαλιστικός κλάδος στην κορυφή: Τι μας λένε τα κέρδη του 2024

Η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι η αύξηση των κερδών, αλλά η διατήρησή τους και η επέκταση σε νέες ανάγκες, ενώ μάλιστα η διεθνής οικονομία παραμένει αβέβαιη

Εθνική Ασφαλιστική: Σχεδιάζει νέα κίνηση στον χώρο της υγείας

Κίνηση ματ απέναντι στις καταχρηστικές χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες κυρίως ευθύνονται για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα

ERGO Ασφαλιστική: Top Employer σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2026

Προσφέροντας ένα περιβάλλον «που προσαρμόζεται στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου της εργασίας και εξελίσσεται διαρκώς μαζί με τους ανθρώπους του»

Ιστορική στιγμή για τις μεταμοσχεύσεις: Η πρώτη μηχανή συντήρησης μοσχευμάτων στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Η νέα τεχνολογία δημιουργεί αισιοδοξία για την αύξηση των επιτυχημένων μεταμοσχεύσεων τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας