Από τις αρχές του 2025 έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, αντικαθιστώντας μετά από έναν αιώνα το γνωστό «Χαρτόσημο». Στόχος του νομοθέτη είναι η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός των οικονομικών συναλλαγών, όμως οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής έφεραν ερωτήματα και ασάφειες. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε πρόσφατα την εγκύκλιο Ε.2094/2025, υπογεγραμμένη από τον Διοικητή Γιώργο Πιτσιλή, για να διευκρινίσει ποιοι συντελεστές ισχύουν και ποιοι φέρουν την ευθύνη καταβολής του νέου τέλους.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το Ψηφιακό Τέλος εφαρμόζεται σε επιλεγμένες οικονομικές πράξεις:
- Μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων: Τέλος 3,60% επί του μισθώματος, με εξαίρεση τις κατοικίες και τις μικρές βοηθητικές χρήσεις (θέσεις στάθμευσης, αποθήκες). Η υποχρέωση καταβολής βαρύνει κυρίως τον ιδιοκτήτη, ενώ ειδική αντιμετώπιση προβλέπεται όταν ο μισθωτής είναι φορέας του Δημοσίου.
- Πράξεις στα κτηματολογικά γραφεία: Μεταγραφή μακροχρόνιων μισθώσεων, υποθήκες, προσημειώσεις – με ποσοστά από 1,20% έως 3,60%.
- Χρηματοδοτήσεις και πιστώσεις: Δάνεια έντοκα ή άτοκα, πιστώσεις που λειτουργούν ως δάνεια (συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών καρτών) και μετατροπές ανεξόφλητων υπολοίπων υπόκεινται σε τέλη από 2,40% έως 3,60%, ανάλογα με τον τύπο της σύμβασης. Απαλλάσσονται leasing, factoring, ομολογιακά δάνεια και άλλες εξειδικευμένες χρηματοδοτήσεις.
- Κινήσεις κεφαλαίων σε εταιρείες: Καταθέσεις και αναλήψεις από εταίρους ή μετόχους επιβαρύνονται με 1,20% εφόσον δεν αφορούν προκαταβολές κερδών ή κεφαλαιουχικές αυξήσεις.
- Αλληλόχρεοι λογαριασμοί και επιταγές: Φορολογούνται με 2,40% έως 3,60% ανά περίπτωση, ενώ επιταγές που προσκομίζονται σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα υπόκεινται σε 0,3% (3‰) επί της αξίας τους.
Η εγκύκλιος δεν αναφέρει ρητά την ασφαλιστική αγορά ως υπαγόμενη στο Ψηφιακό Τέλος. Ορισμένες πράξεις, όπως η οδική βοήθεια μέσω ασφαλιστικών εταιρειών, εξαιρούνται ρητά. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα ασφαλιστικά συμβόλαια δεν επιβαρύνονται με το νέο τέλος, εκτός αν πρόκειται για χρηματοδοτικά προϊόντα ή κινήσεις κεφαλαίου που εμπίπτουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες.
Ειδικοί τονίζουν ότι η αξιολόγηση κάθε σύμβασης είναι κρίσιμη, καθώς η μεταφορά κεφαλαίων, η εκχώρηση απαιτήσεων ή η συνδεδεμένη χρηματοδότηση μπορούν να δημιουργήσουν υποχρέωση καταβολής. Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να συνεργάζονται στενά με τους λογιστές και φοροτεχνικούς τους, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί και διαβούλευση με την ΑΑΔΕ σε πολύπλοκες περιπτώσεις.













