back to top
12.5 C
Athens
Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2026

Ντάνιελ: Ολοκληρώθηκε η προκαταβολή κρατικής αρωγής, ξεκινά η τελική επιχορήγηση

Με εντατικούς ρυθμούς δηλώνει ότι συνεχίζει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, καθώς και προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες, για τις ζημιές στον εξοπλισμό τους, στα πάγιά τους, στο έγγειο κεφάλαιο κ.λπ.

Ειδικότερα, εκδόθηκαν οι πρώτες αποφάσεις για την υπαγωγή δικαιούχων στο γενικό καθεστώς επιχορήγησης για τις ζημιές από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023, την 1η Αυγούστου 2025 για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΦΕΚ Β΄4300) και την 4η Αυγούστου 2025 για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΦΕΚ Β’ 4274). Συγκεκριμένα, περίπου 580 δικαιούχοι εντάχθηκαν στο καθεστώς επιχορήγησης, με εκτιμώμενο ποσό επιχορήγησης περίπου 1,75 εκατ. ευρώ και θα ακολουθήσει η αποστολή και η εξέταση των φακέλων δικαιολογητικών των δικαιούχων για την καταβολή της τελικής επιχορήγησης, μέσα από τη συνεχή συνεργασία της Περιφέρειας και του Υπουργείου. Παράλληλα, θα ακολουθήσουν σχετικές όμοιες αποφάσεις για τους λοιπούς δικαιούχους, ανάλογα με την πορεία επεξεργασίας των στοιχείων από τις Περιφέρειες και το Υπουργείο.

- Advertisement -

Η συνολική επιχορήγηση ανέρχεται στο 70% της κατά περίπτωση εκτιμώμενης ζημιάς από τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής της Περιφέρειας. Από τη συνολική επιχορήγηση αφαιρείται η πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης και η προκαταβολή έναντι επιχορήγησης που έχουν ήδη καταβληθεί. Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή ανερχόταν στο 86% της συνολικής  επιχορήγησης, συνεπώς το υπόλοιπο της επιχορήγησης που θα καταβληθεί μετά την υποβολή των φακέλων δικαιολογητικών, ανέρχεται στο 14% της συνολικής επιχορήγησης, με την πρώτη αρωγή να συμψηφίζεται κατά την καταβολή της.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά έχουν καταβληθεί 80,11 εκατ. ευρώ ως πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης σε περισσότερες από 28.500 περιπτώσεις δικαιούχων, επιχειρήσεων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και κτηνοτρόφων, εκ των οποίων 76,7 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και 3,37 εκατ. ευρώ περίπου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

- Advertisement -

Στο τέλος Ιουλίου 2025 ολοκληρώθηκε η καταβολή και της επαυξημένης προκαταβολής, ως προκαταβολή του 86% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής, προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτρόφους στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας , Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Συνολικά καταβλήθηκαν 220 εκατ. ευρώ περίπου, ως προκαταβολή, προς 21.657 δικαιούχους. Ειδικότερα, καταβλήθηκαν 212,36 εκατ. ευρώ περίπου προς 20.610 δικαιούχους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν αγρότες / κτηνοτρόφους, και 7,5 εκατ. ευρώ περίπου σε 1.047 δικαιούχους στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εκ των οποίων 4,76 εκατ. ευρώ περίπου σε 892 αγρότες / κτηνοτρόφους.

Συνεπώς, μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί πάνω από 300 εκατ. ευρώ ως έναντι της συνολικής επιχορήγησης για αντιμετώπιση ζημιών από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023, σε επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτρόφους.

Η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε πλαίσιο στενής συνεργασίας με τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συνεχίζει την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής, με την έναρξη της διαδικασίας καταβολής της τελικής επιχορήγησης, ανάλογα με τη ροή των φακέλων δικαιολογητικών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στα €11,8 εκατ. εκτιμώνται οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις για τις κακοκαιρίες Adel και Byron

1.282 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας, με εκτίμηση αποζημιώσεων €9,9 εκατ., και 1.209 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων

Deloitte: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί πραγματική αξία

Κατά την έκθεση «The State of AI in the Enterprise», το μετασχηματιστικό αποτύπωμα της ΤΝ είναι πραγματικό, αλλά δεν αρκούν οι επενδύσεις στην τεχνολογία

Τα έκτροπα με τις εμπορικές και βιομηχανικές ασφαλίσεις

Ποιος θα ασχοληθεί με τα κλιμάκια ελέγχου και τις εποπτικές αρχές;

Οι αποζημιώσεις της Βιολάντα, τελευταίες πληροφορίες του «IW»

Σε ποια περίπτωση οι αποζημιώσεις βαρύνουν κατευθείαν την μπισκοτοβιομηχανία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πώς οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να οδηγήσουν σε διαρροές δεδομένων

Οι χειμερινοί αγώνες ενισχύουν ενδεχομένως το ενδιαφέρον για άθληση, η Kaspersky όμως προειδοποιεί ότι τα fitness trackers απαιτούν προσοχή

Η ΕΚΠΟΙΖΩ για την απόφαση του Αρείου Πάγου που φέρνει ανακούφιση σε χιλιάδες δανειολήπτες του ν. Κατσέλη

Μεταξύ άλλων η Ένωση αναφέρεται στον κομβικό ρόλο που είχε η παρέμβασή της, καθώς ανέδειξε τις σοβαρές συνέπειες του λανθασμένου υπολογισμού των τόκων

Τραγωδία Χίου: Ηρωική η ανταπόκριση του Σκυλίτσειου – Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης προσωπικού

Τις στιγμές έντασης και συγκίνησης στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, αλλά και ζήτημα της υποστελέχωσης, ανέδειξαν οι ιατροί σε Συνέντευξη Τύπου

Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: 1η Φεβρουαρίου τα αποκαλυπτήρια του πρώτου ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια στην Αττική

Παράλληλα, η Πλατεία Δημαρχείου Ελληνικού-Αργυρούπολης μετονομάζεται σε Πλατεία Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ανακλήσεις αδειών λειτουργίας στον δρόμο των ασφαλιστών

Σε στιγμές κρίσης βλέπουμε δυνατότητες που πριν μας ήταν αόρατες

«Άλμα Ζωής»: Γυναίκες στηρίζουν γυναίκες με καρκίνο μαστού

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντριών του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη, βασισμένο στο πρότυπο Reach to Recovery, προσφέρει γέφυρα κατανόησης και δύναμης

Γ. Παπαδημητρίου: «Στα 100 χρόνια λειτουργίας της EY, ένας ενάρετος κύκλος μεταφράζεται σε κορυφαίο εργασιακό περιβάλλον»

Σε μια σημαδιακή χρονιά, η EY Ελλάδος απέσπασε 3 νέες σημαντικές διακρίσεις ως εργοδότης

GIRLS2CYBER: Το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο ψηφιακής ενδυνάμωσης των κοριτσιών

Το GIRLS2CYBER στοχεύει να γεφυρώσει το τεχνολογικό χάσμα των φύλων και να εμπνεύσει κορίτσια 12-15 ετών να ανακαλύψουν τον κόσμο της κυβερνοασφάλειας

4 στους 10 εργαζόμενους χωρίς αξιολόγηση, εκπαίδευση και προοπτικές εξέλιξης

Έρευνα του kariera.gr διαπιστώνει κενό ανάμεσα στις ανάγκες των εργαζομένων και σε όσα εφαρμόζονται στην πράξη από την πλευρά των επιχειρήσεων