22.8 C
Athens
Παρασκευή 9 Μαΐου 2025

“Τα επαγγελματικά ταμεία μπορούν να λειτουργήσουν ως μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί επενδυτές”

Ο κ. Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο συμμετείχε με ομιλία – θεσμικό χαιρετισμό στο 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

- Advertisement -

Από τότε που πρωτοξεκίνησα το ταξίδι μου στο Επιμελητήριο, θυμάμαι να γίνονται εκδηλώσεις, συνέδρια σε κλειστές συναντήσεις, white papers, non-papers κ.α., πάντα γύρω από το θέμα της ασφάλισης, της απασχόλησης, και τελικά της απελευθέρωσης του δυναμικού που κρύβει η ελληνική επιχειρηματικότητα, οι άνθρωποί μας, ο τόπος μας.

Πάρα πολλές φορές βρέθηκα εμπλεκόμενος σε έργα επενδυτικά στο εξωτερικό όπου συναντούσα θεσμικούς επενδυτές κολοσσιαίων διαστάσεων. Επρόκειτο για επαγγελματικά ταμεία άλλων χωρών που -δυστυχώς για εμάς- εξελίσσονται πιο γρήγορα, γίνονται πιο ανταγωνιστικοί και ισχυροί και εξασφαλίζουν ανάπτυξη και ασφάλεια των ανθρώπων και των οικονομιών τους.

- Advertisement -

Στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο παρακολουθούμε όλο αυτό που συμβαίνει και το πώς εξελίσσεται, αναγνωρίζουμε την αξία και την επίδραση που έχουν στο αύριο της οικονομίας.

Ένα σύστημα που έχει δοκιμαστεί εμπειρικά με εξαιρετική επιτυχία σε ανεπτυγμένες χώρες και οικονομίες, ένα σύστημα που εξασφαλίζει συνταξιοδοτική κάλυψη για όλους τους εργαζομένους και αντιμετωπίζει την αρνητική δυναμική του δημογραφικού μας, ένα σύστημα που αντιμετωπίζει μελλοντικές προκλήσεις με έναν τρόπο εξαιρετικά στοχευμένο και αποτελεσματικό· που δεν απαιτεί καμια κρατική χρηματοδότηση και επιτρέπει σταδιακά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με σημαντική επιδραση σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, αν τα συνδέσουμε όλα αυτά, τότα μάλλον αυτό το σύστημα είναι μια ευκαιρία που δεν μπορούμε να χάσουμε.

Μελέτη της διαΝΕοσις είχε αναφέρει ότι η εξοικονόμηση που θα προκύψει από τη χρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων θα δημιουργήσει αποθεματικά τουλάχιστον 50 δις. Στην Ευρώπη ο θεσμός καλύπτει πλέον 72 εκατ. Ασφαλισμένους και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 2, 3 τρις, όταν οι επενδύσεις που είχαμε στη χώρα μας ήταν αδιανόητα μικρότερες.

Τα επαγγελματικά ταμεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση και ενίσχυση και καλύτερη τοποθέτηση επενδύσεων και μπορούν να λειτουγήσουν ως μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί επενδυτές- όσο παράξενο και αν ακούγεται σήμερα.
Μπορούν να συμβάλλουν επίσης στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.

Αξίζει να δούμε αυτό το θεμα λίγο πιο δυναμικά. Η συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί
Υποχρεωσή μας είναι να στηρίξουμε αυτό το σύστημα.

Photo Credits 
©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στο + 3,3% το ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης αυξήθηκε κατά 3,3% και διαμορφώθηκε στα 2.508 εκατ. ευρώ

Δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών: Ερωτήματα και Απαντήσεις

Η ΕΑΔΕ πραγματοποιεί την Ανοικτή Διαδικτυακή Ημερίδα για Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές με θέμα: Δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών- Ερωτήματα και Απαντήσεις.

Τακτικό μέλος στην AEIP η ΕΛ.Ε.Τ.ΕΑ

Τακτικό μέλος στην AEIP είναι η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α, όπως έγινε επισήμως γνωστό.

Καθαροί λογαριασμοί για τους ασφαλισμένους

Βιωσιμότητα δεν υπάρχει αν δεν γίνουν καθαροί λογαριασμοί.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Με σημαντικές ανακοινώσεις και έναν δημιουργικό διάλογο το 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin25!

Την αξία ενός θεσμού –όπως έχει εξελιχθεί το ετήσιο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης που διοργανώνεται, σήμερα, Πέμπτη 8 Μαΐου 2025

ocin25: Tράπεζες και κοινωνικοί εταίροι. Η εμπειρία από τη συμμετοχή στον θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Ένα ακόμη πάνελ εξαιρετικού ενδιαφέροντος διεξήχθη στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης. “Η εμπειρία των κοινωνικών

Ι. Τσικριπής, ocin25: «Ισότιμο νομοθετικό πλαίσιο για όλες τις επαγγελματικές συνταξιοδοτικές ασφαλίσεις»

«Επαγγελματική Ασφάλιση σε μετάβαση: Μελλοντικές προοπτικές και η θεσμική τους διάσταση» ήταν ο τίτλος της τοποθέτησης του

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γήρανση, Συνταξιοδοτική Αποταμίευση και Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός

Eνδιαφέρον το Panel IV, με θέμα: «Γήρανση, Συνταξιοδοτική Αποταμίευση και Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης

Με σημαντικές ανακοινώσεις και έναν δημιουργικό διάλογο το 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin25!

Την αξία ενός θεσμού –όπως έχει εξελιχθεί το ετήσιο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης που διοργανώνεται, σήμερα, Πέμπτη 8 Μαΐου 2025

ocin25: Tράπεζες και κοινωνικοί εταίροι. Η εμπειρία από τη συμμετοχή στον θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Ένα ακόμη πάνελ εξαιρετικού ενδιαφέροντος διεξήχθη στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης. “Η εμπειρία των κοινωνικών

“Retirement and Pension Solutions powered by Allianz”

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Fireside Chat με θέμα “Retirement and Pension Solutions powered by Allianz” με ομιλητές τους κ.κ.Dr. Kai Wallbaum