back to top
30.9 C
Athens
Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025

6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Το Συνταξιοδοτικό Σύστημα της Αυστραλίας ως παράδειγμα

Ένα ενδιαφέρον Fireside Chat με ομιλητές με θέμα “Το Συνταξιοδοτικό Σύστημα της Αυστραλίας” και συντονιστή τον κ. Γεώργιο Κ. Μπήτρο, Ομότιμο Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιήθηκε στο 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

- Advertisement -

Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Ιωάννης Λιβανάς, Διευθύνων Σύμβουλος, State Super (SAS Trustee Corporation) και Στέργιος Μπακάλης, Επισκέπτης Καθηγητής, Σχολή Διεθνούς Οικονομίας, Κεντρικό Πανεπιστήμιο Χρηματοοικονομικών και Οικονομικών, Πεκίνο-Κίνα

O κ. Λιβανάς αναφέρθηκε στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης της Αυστραλίας στον λεγόμενο “δωρικό”. Όπως ενημέρωσε υπάρχει μια σειρά από assets που θεωρούνται ως ενεργητικό περισσότερα εκ των οοίων έχουν να κάνουν με σπίτια.

- Advertisement -

Υπάρχουν 4 τρις ως αποθέματα των ταμείων καθώς και κάποιες καταθέσειςσχετίχονται με τον τρίτο πυλώνα ασφάλισης.

Επιπλέον υπάρχει η επικουρική σύνταξη που θεσμοθετήθηκε στα τέλη του ’80. “Η υπεραπλότητα του αυστραλιανου συστήματος είναι ένα μεγάλο χαρακτηριστικό του” είπε.

Το σύστημα αυτό κατά τον ίδιο δημιουργήθηκε σε αγαστή συνεργασία με τις ενώσεις και τους φορεία και υπήρξε πρόβλεψη έτσι ώστε με την αύξηση του μισθού να γίνεται περαιτέρω συμβολή και στο ταμείο. “Το 12% του μικτού εισοδήματος πάει στο ταμείο” τόνισε.

Και συνέχισε:

Υπάρχουν πολλοί κανόνες που διέπουν την λειτουργία των ταμείων, και μεταξύ άλλων σχετίζονται με τον τρόπο πληρωμής των μισθών ενώ αυτό αφορά και τους αυτοαπασχολούμενους. Όλα αυτά είναι υποχρεωτικά. Δημιουργείται μια σχέδη εμπιστοσύνης καθώς ως ασφαλισμένος έχεις πρόσβαση και ξέρεις τι γίνεται στον λογαριασμό που βαζεις τα λεφτά σου.

Ο κ. Λιβανάς αναφέρθηκε εκτενώς στα superannuations (supannuations) οικοσυστήματα ταμείων που ανήκουν σε άλλα ταμεία και όλα δημιουργούν ένα που διέπεται απο συγκεκριμένους κανονισμούς με μεγάλη εποπτεία που μεταξύ άλλων τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν τα κεφάλαια των ασφαλισμένων για οποιαδήποτε επένδυση.

“Υπάρχει ένα μεγάλο οικοσύστημα γύρω από αυτό, πολλοι διοικητές, θεματοφύλακες. Καθένα από αυτά τα ταμεία είναι και καταπιστεύματα, ο καταπιστευματούχος έχει τα στοιχεία του ενεργητικού του αλλά περαν αυτού πρέπει να υπάρχουν διαφορετικοι διευθυντές ανεξάρτητοι από την τράπεζα”.

Επί της ουσίας, τόνισε, το superannuation παραπέμπει σε συνταξιοδότηση με μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Σε αυτά τα υπερταμεία “ο υπεύθυνος του ταμείου έχει περισσότερες ευθύνες απ’ ότι ένας ceo μιας εταιρείας”.

Διευκρίνισε δε ότι είναι “πολύ εύκολο να πάει κάποιος από ένα ταμείο superannuation σε ένα άλλο, δεν υπάρχει κανένα κόστος, μόνο κόστη μεταφοράς της επενδυσης, δεν υπάρχουν κυρώσεις ούτε φορολογηση μπορείς να το κάνει μέσα από το gοv της Αυστραλίας”.

Ο κ. Μπακάλης δήλωσε:

Τα επαγγελματικά ταμεία αποτελούν ένα κυβερνητικο πυλώνα συνταξιοδότησης. Είναι ένα κυβερνητικο, συνταξιοδοτικό ταμείο για όσους φτάνουν τα 67. Ο κόσμος δεν μπαίνει ανάλογα με τα πόσα χρόνια συμμετέχει αλλά ανάλογα με το πόσα χρόνια έχουν δουλέψει”.

Όπως διευκρίνισε οι συντάξεις είναι απαλλαγμένες από φόρους, ενώ υπάρχει ένας ετήσιος φορολογικός δείκτης. Υπάρχουν φυσικά και κάποια όρια στην σύνταξη που διαμοφώνονται ανάλογα με το εισόδημα και τα περιουσιακά τους στοιχεία

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz: Σε σταθερή βάση το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα – “Aγκάθι” το δημογραφικό

Οι μεταρρυθμίσεις που ακολούθησαν την κρίση του ευρώ έχουν θέσει το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα σε σταθερή βάση.

«Συνταξιοδοτικό, το πρόβλημα και η λύση» από τον Γεώργιο Κ. Μπήτρο

Το ζήτημα της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού, με δεδομένη και τη δημογραφική γήρανση στην Ελλάδα, μπαίνει στο «μικροσκόπιο» του βιβλίου «Συνταξιοδοτικό, το πρόβλημα και η λύση»

Ποιοι πυλώνες που θα χρηματοδοτήσουν το δημογραφικό;

Τέσσερις παράμετροι θα πρέπει να καθορίσουν την διάρθρωση του νέου συστήματος.

Μαθήματα ασφάλισης Χ: Πόσα χρήματα να αποταμιεύω μηνιαίως στο συνταξιοδοτικό μου πρόγραμμα;

Εξαρτάται από την οικονομική μας δυνατότητα το πόσα χρήματα θα αποταμιεύουμε. Η επιλογή του ποσού των εισφορών του συνταξιοδοτικού ασφαλιστικού

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τι προβλέπει η Αllianz-Trade για την οικονομία

Στην Ευρώπη, οι αμυντικές δαπάνες ξεπερνούν το όριο του 3,5% του ΑΕΠ που απαιτούν οι ΗΠΑ στα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ

Έξυπνο παρκάρισμα: Η BYD υποκαθιστά τις ασφαλιστικές κι αναλαμβάνει τις ζημιές

Η υπόσχεση της BYD αφορά ζημιές που θα προκύψουν επί κινεζικού εδάφους σε αυτοκίνητα με σύστημα υποβοηθούμενης οδήγησης God's Eye

Η Coface εξαγόρασε την Cedar RoseGroup

Η Coface ανακοινώνει την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Cedar Rose.

Διοργάνωση ESAs Consumer Protection Day

Στις 5 Νοεμβρίου 2025, οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ESAs), ΕΙΟΡΑ, ΕΒΑ και ESMA θα διοργανώσουν στη Ρίγα της Λετονίας την 12η Κοινή Ημέρα Προστασίας Καταναλωτών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ο Ασφαλιστικός Πράκτορας στο επίκεντρο: Από την επαγγελματική εξουθένωση στην ευημερία

Η Επιτροπή Ασφαλιστικών Πρακτόρων του ΕΕΑ καθορίζει ένα νέο θεσμικό προσανατολισμό

Ν. Μακρόπουλος στην κάμερα του I.W.: Η ελληνική ασφαλιστική αγορά αλλάζει

Tο εφετινό Insurance Conference ανέδειξε και ανέλυσε όλα όσα συμβαίνουν στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις.

Τι προβλέπει η Αllianz-Trade για την οικονομία

Στην Ευρώπη, οι αμυντικές δαπάνες ξεπερνούν το όριο του 3,5% του ΑΕΠ που απαιτούν οι ΗΠΑ στα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ

«Φως» για τη λύση του προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων

Αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και με τη συμμετοχή και του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ

Σε συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων η Ά. Ευθυμίου

Το άτυπο υπουργικό συμβούλιο στη Δανία είχε θέμα την ελεύθερη και δίκαιη κινητικότητα και ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ