EAEE-IOBE: Να ενημερώσουν την Βουλή και τους πολίτες για τις αυξήσεις και για τον Δείκτη.
Η κίνηση της ΕΚΠΟΙΖΩ να ανεβάσει τους τόνους στις αυξήσεις ασφαλίστρων υγείας ήρθε να χαλάσει επικοινωνιακά την καλύτερη στιγμή της ασφαλιστικής αγοράς. Πάνω που υπήρχαν οι μεταρρυθμίσεις και το θετικό βλέμμα πολλών ιδιωτών και επιχειρηματιών για τις ιδιωτικές ασφαλίσεις ήρθαν οι καταγγελίες (δεν γνωρίζουμε πόσο βάσιμες ήταν) να χαλάσουν την θετική εικόνα. Μάλιστα, η πολιτική εκμετάλλευση που έγινε με το γίνει ερώτηση στη Βουλή ανέβασε πολύ περισσότερο τις καταγγελίες. Αυτό που απαιτείται πλέον είναι να υπάρξει άμεση αντίδραση και της ΕΑΕΕ με την οποία και να απαντά στις καταγγελίες και να δημοσιοποιήσει την κόντρα κλινικών και ασφαλιστικών. Δεν μπορεί αυτός ο ‘πόλεμος τιμολογίων’ που μαίνεται να έχει θύματα τις ασφαλιστικές άμεσα (με ζημιές) ή έμμεσα (χάνοντας πελατεία). Επίσης και ο ΙΟΒΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση γιατί μέσα από τις καταγγελίες βάλεται η ίδια η ακαδημαική αξιοπιστία του. Σύμφωνα με πληροφορίες του IW, πριν καταφύγει η ΕΑΕΕ στον ΙΟΒΕ είχαν στραφεί και προς την ΕΛΣΤΑΤ για την δημιουργία δείκτη αλλά στην ΕΛΣΤΑΤ αρνήθηκαν προχωρήσουν στην δημιουργία. Η ΕΛΣΤΑΤ τότε είχε αναφέρει ότι δεν μπορεί ένα δημόσιος οργανισμός να λειτουργεί κατά παραγγελία των ιδιωτών και ότι ακόμη και να μπορούσε δεν είχε το απαραίτητο προσωπικό να ασχοληθεί μ’ αυτό
Στην διαμάχη ασφαλιστικών και κλινικών , χαμένοι είναι οι ασφαλισμένοι
Για τους ‘παροικούντες την Ιερουσαλήμ’ της ασφαλιστικής αγοράς, το θέμα είναι ήδη γνωστό και πολυσυζητημένο. Γνωρίζουμε τους λόγους των μεγάλων αυξήσεων (άνω του 14% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) όμως οι ασφαλισμένοι δεν είναι υποχρεωμένοι ούτε να γνωρίζουν ούτε να αποδέχονται. Όταν ο ασφαλισμένος παίρνει το τιμολόγιο και βλέπει ότι η αύξηση έναντι του προηγούμενου εξαμήνου ή έναντι του προηγούμενου χρόνου είναι διψήφια δεν πρόκειται να κάτσει να κάνει μελέτες ούτε να δεχθεί τις (σωστές) θέσεις των ασφαλιστικών. Θα αποφύγει να ασφαλιστεί. Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι ο κλάδος υγείας και ατυχημάτων είναι μειωμένος τον τελευταίο χρόνο κατά 100.000 ασφαλιστήρια.
Χρειάζεται να παρέμβει το Κράτος σ’ αυτόν την κόντρα. Να τοποθετηθούν άμεσα τα ιατρικά πρωτόκολλα
Από την στιγμή που η κυβέρνηση προχώρησε σε παρεμβάσεις και στις τράπεζες και στις ενεργειακές και στα ακίνητα, δεν υπάρχει λόγος ώστε να μην παρέμβει και στην κόντρα ασφαλιστικών/ κλινικών. Όπως μπήκαν ρυθμίσεις και πλαφόν στο θέμα των προμηθειών και τραπεζικών χρεώσεων, και μέγιστων κερδών σε εταιρείες ενέργειας, μπορούν να μπουν και κανόνες (όχι βέβαια κατ’ αντιστοιχία) και στην τιμολόγηση των υπηρεσιών υγεία μέσω των ιατρικών πρωτοκόλλων. Όπως ζητούν όλες οι εταιρείες με κλάδους υγείας, χρειάζεται να βγεί άμεσα ένας ‘τιμοκατάλογος’ ιατρικών χρεώσεων και υπηρεσιών έτσι ώστε να βλέπουμε τρομερές υπερβάσεις στις χρεώσεις των κλινικών προς τις ασφαλιστικές αλλά και να μπορούν οι ασφαλιστικές να έχουν την κατάλληλη αποθεματοποίηση. Οι συνεχείς ανατιμήσεις κατά 5-10-15% θα οδηγήσουν στην έξοδο πολλούς ασφαλισμένους όταν θα φτάσουν στις ηλικίες που νομοτελειακά θα χρειαστούν υπηρεσίες (δηλαδή πάνω από τα 65).