Είπε κανείς ότι το αυτοκίνητο θα βγει κερδοφόρο το 2025; και αν ναι με πόσες αυξήσεις ασφαλίστρων; ή εναλλακτικά με πόση πτώση των ατυχημάτων από τους Ελληνες οδηγούς;
Πτώση αποθεματοποίησης
Οπως και στις γενικές ασφαλίσεις έτσι και στον κλάδο αυτοκινήτου, παρατηρείται μια σχετικά μικρή αλλά σταδιακή μείωση του δείκτη αποθεματοποίησης, όπου κυρίως λόγω καλής εμπειρίας τα προηγούμενα έτη πραγματοποιείται σταδιακή απελευθέρωση αποθεμάτων προηγούμενων χρήσεων (ως το 2020). Το ύψος ωστόσο των αποθεμάτων αυτοκινήτου παρέμεινε στα ίδια επίπεδα λόγω της αύξησης των αποζημιώσεων. Στο σύνολο του ο δείκτης κατήλθε στο 261% το 2022 στις εκκρεμείς ζημές στο 225% σύμφωνα με την KPMG.
Ανοδος ατυχημάτων άνω του μέσου Ευρωπαϊκού όρου
Πολύ άσχημη είναι η εξέλιξη των ατυχημάτων στην Ελλάδα καθώς συνεχίζεται η ανοδική πορεία των ατυχημάτων σωματικών βλαβών από το 2022. Το 2022 ο αριθμός των ατυχημάτων σωματικών βλαβών σημείωσε αύξηση 7% σε σχέση με το το 2021 και σε σχέση με το 2020, 23% σε σχέση με το 2020.
Ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων και θανόντων ακολούθησε επίσης ανοδική πορεία. Ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων παραμένει σημαντικά υψηλότερος με 57 ατυχήματα ανα εκατομμύριο πληθυσμού σε σχέση με τα 44 στο μέσο όρο της Ευρώπης Τα τελευταία έτη και οι υλικές ζημιές έχουν ανοδική πορεία λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας ιδιαίτερα εντός αστικού ιστού και της αύξησης του κόστους επισκευής.
Συρρίκνωσης κερδών
Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους των αποζημιώσεων το 2022 κατά 20% σε συνδυασμό με το ισχνό 2% αύξησης των ασφαλίστρων, μετατόπισαν τον δείκτη αποζημιώσεων κατά 8 μονάδες στο 57% από 48%, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το περιθώριο κέρδους των εταιρειών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της KPMG, ο δείκτης των αποζημιώσεων για το 2022 ανήλθε σε 57% που δείχνει σαφή τάση ανόδου και επάρκειας στα μέσα επίπεδα τα τελευταία δύο χρόνια.
Εξαιρουμένης της αντασφάλισης στο 98% ο δείκτης εξόδων προς τα ασφάλιστρα
Με βάση το μέσο κόστος γενικών εξόδων των εταιρειών γενικών ασφαλίσεων μαζί με τα μεικτά δουλευμένα ασφάλιστρα και τις καθαρές δουλευμένες αποζημιώσεις του κλάδου αυτοκινήτων ο συνολικός δείκτη που απεικονίζει και το συνολικό κόστος και επομένως τη μεικτή κερδοφορία του κλάδου η οποία πλέον το 2022 είναι οριακή και χωρίς να υπολογισθεί και το όποιο κόστος αντασφάλισης. Το 2022 ο συνολικός δείκτης εξόδων προς τα ασφάλιστρα ανέβηκε στο 98%. Μεταξύ 2014 και 2022, οι καλύτερες επιδόσεις 76% σημειώθηκαν το 2016.
Καθοδικά η Φερεγγυότητα στο 184%
Πτωτικά κινήθηκε και η Φερεγγυότητα των ασφαλιστικών Ο δείκτης φερεγγυότητας SCR μειώθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022 σε 184% από 191% το 2021 που οφείλεται κυρίως στην μείωση της αξίας των ομολογιακών χαρτοφυλακίων.