Μειώνονται οι ακυρώσεις των συμβολαίων στην αγορά

Αντιστρέφεται το κλίμα στην αγορά στις ακυρώσεις συμβολαίων. Μετά από περίπου τέσσερα δύσκολα χρόνια, οι εταιρείες βλέπουν ότι ο κίνδυνος των επιστροφών έχει πλέον απομακρυνθεί και ότι οι «διαρροές» εσόδων από τις πρόωρες εξαγορές συμβολαίων ή τις ακυρώσεις προγραμμάτων μειώνονται πάρα πολύ.

Τα στοιχεία επτάμηνου 2014 που ανακοίνωσε, χθες, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος δείχνουν ότι ο δείκτης των επιστροφών ασφαλίστρων έχει σταθεροποιηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Πρόκειται για εξέλιξη που αποδεικνύει ότι οι ασφαλισμένοι δεν ακυρώνουν πλέον με την ίδια ευκολία που το έπρατταν στο παρελθόν τα συμβόλαιά τους, τόσο στις Γενικές Ασφάλειες, όσο και στις Ασφαλίσεις Ζωής. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος για τον οποίο οι ασφαλιστικές εταιρείες στο επτάμηνο του 2014 βρέθηκαν πιο κοντά στο να επιστρέψουν στην ανάπτυξη, καταγράφοντας απώλειες στην παραγωγή τους μόλις 1,7% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς, δήλωσαν στο IW ότι αν το τελευταίο τρίμηνο του 2014 «τρέξει» επιθετικότερα, τότε είναι πολύ πιθανό η χρονιά να κλείσει με θετικό πρόσημο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν δεν υπάρξει αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού στη χώρα και δεν χαλάσει η ψυχολογία της αγοράς, το 2015 θα αποτελέσει χρονιά ανάπτυξης για την ασφαλιστική αγορά, αναφέρουν χαρακτηριστικά, για να προσθέσουν ότι αυτό το οποίο προέχει για τον κλάδο είναι να επιμείνει πιο στοχευμένα στις νέες ανάγκες των καταναλωτών, αλλά και να περιορίσει τις αθέμιτες τιμολογιακές πολιτικές.

Σε ότι αφορά, τέλος, την εξέλιξη των επιστροφών ασφαλίστρων, από τα στοιχεία επτάμηνου 2014 προκύπτει ότι, φέτος τον Ιούλιο, στις Ασφαλίσεις κατά Ζημιών ο δείκτης μειώθηκε περαιτέρω, με την τιμή του να διαμορφώνεται κοντά στο 75 από 78 που ήταν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και 109 που ήταν το Φεβρουάριο του 2013. Αντίστοιχα, στις Ασφαλίσεις Ζωής ο δείκτης μειώθηκε στο 102 από 143 που ήταν τον Ιούλιο του 2013, σημειώνοντας θεαματική βελτίωση.