Ο πολιτικός φόβος χτυπά και το ΧΑ

Με σημαντική πτώση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω αναταράξεων και στην αγορά των ομολόγων.

Όπως επισημαίνουν εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές, οι ξένοι επενδυτές ανησυχούν για την αύξηση του πολιτικού ρίσκου το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχει η πιθανότητα για πρόωρες εκλογές με αφορμή τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ανησυχούν και για την πιθανότητα καθυστερήσεων σε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, μετά και τη διαφαινόμενη διακοπή του προγράμματος με το ΔΝΤ.
Το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά αυτή την εβδομάδα. Η πολιτική αβεβαιότητα, που έκανε comeback, και οι φόβοι ότι το σχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους δεν θα εγκριθεί από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας αναφέρονται από το CNBC ως οι βασικότεροι λόγοι που καταστρέφουν το «ταξίδι του μέλιτος» της ελληνικής αγοράς.
«Πολιτικός είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για την Ελλάδα» προειδοποιεί η Credit Suisse, διαμηνύοντας πως η πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών είναι πάντα ανοιχτή.
Όπως εκτιμούν, ένας νέος γύρος πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα θα έβαζε σε καινούριες περιπέτειες την ελληνική οικονομία αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες αναμένεται αύξηση των πολιτικών ρίσκων και δεν είναι απίθανο η προεδρική εκλογή να οδηγήσει σε εθνικές εκλογές, σύμφωνα με έκθεση της Βank of America.

Η τεχνική εικόνα της αγοράς

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, αν χαθεί η στήριξη των 1.080 μονάδων, επόμενες στηρίξεις υπάρχουν στα επίπεδα των 1.040 και χαμηλότερα στα επίπεδα των 930 μονάδων, που είναι το 38,2% και το 50% διόρθωσης όλης της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 471 μονάδων. Για την ακύρωση της πτωτικής τάσης της αγοράς θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να επανέλθει πάνω από τις 1.170 μονάδες.

Αγορά ομολόγων

Εκτός από την πτώση του χρηματιστηρίου, αναταράξεις υπήρξαν και στην αγορά ομολόγων, με το κόστος δανεισμού να αυξάνεται σημαντικά και τις αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων να φθάνουν στα μέσα της εβδομάδας στο 6,28%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2013.
Ανοδικές τάσεις επικρατούν και στην αγορά των CDS, των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας χώρας, και η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην πρώτη τριάδα των CDS διεθνώς μετά από την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα!
Όπως διαφαίνεται και στα στοιχεία, ο πολιτικός φόβος έχει επιστρέψει για τα καλά στην Ελλάδα, επιδεινώνοντας την αντίληψη σχετικά με την πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα πενταετή ελληνικά CDS βρίσκονται στις 540 μονάδες βάσης, που τα καθιστούν πιο αδύναμα μεταξύ των κρατικών τίτλων, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Capital IQ.