back to top
33 C
Athens
Κυριακή 3 Αυγούστου 2025

Παγώνουν τα επιτόκια για ασφαλιστικά χρέη παρά τις αυξήσεις της ΕΚΤ

Πάγωμα των επιτοκίων για τα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, όπως άλλωστε κάνει και με τα χρέη στην εφορία. Σχετική ρύθμιση θα γίνει τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά την  κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

Άλλωστε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα  το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει και προχωρά σε σχετική  ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία από τον επόμενο χρόνο και για ένα δωδεκάμηνο, δηλαδή μέχρι το Νοέμβριο του 2023.

- Advertisement -

Την ανάγκη δημιούργησαν οι αποφάσεις της ΕΚΤ για αυξήσεις στα επιτόκια, οι οποίες αυξάνουν περαιτέρω τα ήδη μεγάλα επιτόκια με τα οποία υπολογίζονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Άλλωστε σύμφωνα την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) τα χρέη στα ταμεία αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ μεταξύ Ιουνίου  – Σεπτεμβρίου 2022 λόγω των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ.

- Advertisement -

Αυτό συνέβη λόγω της αύξησης των προσαυξήσεων και όχι των κύριων οφειλών. Η αύξηση, όμως, των προσαυξήσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ (με βάση τα οποία προσαυξάνονται οι κύριες οφειλές) κατά το προαναφερθέν διάστημα κατά 125 μονάδες και συγκεκριμένα από το 8% στο 9,25%.

Οι αυξήσεις από την ΕΚΤ οδήγησαν, στην αύξηση των συνολικών χρεών εργοδοτών, επαγγελματιών και αγροτών προς τον e- ΕΦΚΑ στο επίπεδο ρεκόρ των 45,4 δισ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του 2022, έναντι 43,4 δισ. ευρώ στο β’ τρίμηνο του ίδιου έτους.

Η αύξηση επιτοκίων επιβάρυνε και τα ρυθμισμένα χρέη

Να σημειωθεί πως η αύξηση των επιτοκίων δεν επιβαρύνει μόνο τα μη ρυθμισμένα χρέη, αλλά και τα ρυθμισμένα, οδηγώντας σε άνοδο του ύψους των δόσεων τους και έτσι της μηνιαίας επιβάρυνσης των οφειλετών, πιέζοντας προς τα κάτω ακόμη περισσότερο την οικονομική δυνατότητά όσων έχουν ρυθμίσει τις οφειλές, αλλά και όσων επιθυμούν να κάνουν κάτι τέτοιο (ειδικά καθώς από τον επόμενο μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των 24 δόσεων και της παραγραφής μετά την 10ετία).

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο, όπου ο πληθωρισμός μετά την πανδημική κρίση, έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση στο πλήθος των μικροφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως φαίνεται στα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το β’ τρίμηνο του 2022 (στη βάση των εκθέσεων του ΚΕΑΟ οι οποίες έχουν ήδη δημοσιευθεί), οι επιχειρηματίες οι οποίοι χρωστούν από 50 έως 500 ευρώ κυριολεκτικά εκτοξεύτηκαν, καθώς αυξήθηκαν κατά 71% μέσα σε μόλις 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, στο β΄ τρίμηνο του 2022 ανήλθαν σε 330.655 έναντι 192.491 στο β΄ τρίμηνο του 2021. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 138.164.

Σημειώνεται πως σε όλες τις κατηγορίες οφειλών (ανάλογα με το ύψος του ασφαλιστικού χρέους των οφειλετών) καταγράφηκε αύξηση, αλλά σε καμία άλλη δεν καταγράφηκε τόσο μεγάλη όσο σε εκείνη των οφειλετών με μικρ΄΄α χρέη 50-500 ευρώ.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz Trade: Οι οικονομικές επιπτώσεις του καύσωνα σε Ελλάδα και κόσμο

Οι καύσωνες γίνονται το «νέο φυσιολογικό», στο οποίο η οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί για να αποφύγει σοβαρές μακροπρόθεσμες απώλειες

Έρευνα Revolut για τους Έλληνες ταξιδιώτες: Απάτες φοβάται η Gen Z, κλοπές οι μεγαλύτεροι

Η οικονομική διαχείριση των διακοπών αποτελεί σημαντικό μέλημα για τους Έλληνες, χωρίς να περνά απαρατήρητο το ζήτημα της ασφάλειας

Τι έχουμε μπροστά μας αυτό το καλοκαίρι

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, Κίνας και Γαλλίας

Τι προβλέπει η Αllianz-Trade για την οικονομία

Στην Ευρώπη, οι αμυντικές δαπάνες ξεπερνούν το όριο του 3,5% του ΑΕΠ που απαιτούν οι ΗΠΑ στα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

I. Γιουμπάκης (SENATUS): «Το ακίνητο συνδέει real estate και ασφάλιση – Μοχλός ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη»

Οι πελάτες ενδιαφέρονται για ουσιαστική προστασία. Αξιολογούν την πλήρη αξία του ακινήτου, τη ζημιά σε τρίτους και την απώλεια εισοδήματος

Ασημένια διάκριση ο όμιλος Hellenic Healthcare για την κοινωνική του υπευθυνότητα

Βελτιωμένες επιδόσεις σε νέα αξιολόγηση από τον EcoVadis - Στο 1% των κορυφαίων εταιρειών υπηρεσιών υγείας

Αντιπαράθεση για το «βραχιόλακι» στα ΤΕΠ: Σφοδρή κριτική από την ΕΙΝΑΠ στον Γεωργιάδη

Σε συγκυριακούς λόγους αποδίδει η ΕΙΝΑΠ τη μείωση του χρόνου αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών

Πολυϊατρεία Medifirst: Τριπλή αναγνώριση αριστείας στην υγεία

Τα Medifirst πιστοποιούνται ξανά με βάση 3 κορυφαία διεθνή πρότυπα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Το ΕΕΑ δίπλα στους πληγέντες του Κρυονερίου: Άμεση στήριξη και επόμενος στόχος η δενδροφύτευση

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αποδεικνύει έμπρακτα ότι βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή και της κοινωνικής προσφοράς

Όταν η ομάδα συναντιέται εκτός γραφείου…

Το γραφείο του Γρηγόρη Φανού, σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της Groupama Ασφαλιστικής, πραγματοποίησε ξεχωριστό meeting στον Κάλαμο

Ευχαριστούμε, Διαμεσολάβηση!

H μαζική συμμετοχή ανθρώπων της πρώτης γραμμής στο #inco25 επιβεβαίωσε πως η διαμεσολάβηση είναι η δύναμη της αγοράς

ΕΑΔΕ: Η θεσμοθέτηση της απευθείας διαβίβασης στοιχείων στα μητρώα ενισχύει τη διαφάνεια

Η ΕΑΔΕ αναγνωρίζει τη συνεχή προσπάθεια του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας για την προώθηση ενός μέτρου με ουσιαστικό όφελος

I. Γιουμπάκης (SENATUS): «Το ακίνητο συνδέει real estate και ασφάλιση – Μοχλός ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη»

Οι πελάτες ενδιαφέρονται για ουσιαστική προστασία. Αξιολογούν την πλήρη αξία του ακινήτου, τη ζημιά σε τρίτους και την απώλεια εισοδήματος