Σε σημαντική καμπή το Χ.Α.

Με πτώση, για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, παρά την ισχυρή ανοδική αντίδραση της Παρασκευής.

Η αγορά δοκίμασε κρίσιμες στηρίξεις, παρά το καλό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, με τους αναλυτές όμως να εκτιμούν ότι η άνοδος της Παρασκευής αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την αντιστροφή της πτωτικής τάσης.
Θετικά στην αλλαγή της τάσης αναμένεται να επιδράσουν οι πληροφορίες ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα παραμείνει στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών του διεθνούς οίκου FTSE καθώς και το υψηλό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το ΧΑ, όπως καταγράφηκε στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο και ίσως μεταφραστεί σε τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές.
Όμως αστάθμητοι παράγοντες στην πορεία της αγοράς είναι η πολιτική αβεβαιότητα –με επίκεντρο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας– καθώς και τα stress test των τραπεζών, ζητήματα για τα οποία κανείς δεν μπορεί να εκφραστεί με κατηγορηματικό τρόπο.
Την τρέχουσα εβδομάδα η προσοχή των επενδυτών αναμένεται να επικεντρωθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Α. Σαμαρά, με τη γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά βλέπουμε στήριξη στις 1.070 μονάδες και αντίσταση στις 1.170 μονάδες. Τεχνικά η διακράτηση των 1.120 μονάδων είναι απαραίτητη για την αποφυγή διολίσθησης του Γενικού Δείκτη προς τα χαμηλά των 1.047 μονάδων.
Για να αντιστραφεί όμως η πτωτική τάση της αγοράς θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να επανέλθει πάνω από τις 1.170 μονάδες. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί και τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου, που εμφανίζεται ιδιαίτερα αδύναμος λόγω της αβεβαιότητας των stress test.

Ο FTSE

Στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κρατήσει το Χρηματιστήριο της Αθήνας ο διεθνής οίκος FTSE, μετά και τη συνάντηση στελεχών του οίκου με υψηλόβαθμους εκπροσώπους της εγχώριας κεφαλαιαγοράς στο Λονδίνο.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας σήμερα βρίσκεται στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών του FTSE μαζί με άλλες 21 αγορές, ενώ συγκαταλέγεται στις αναδυόμενες αγορές από τους οίκους MSCI και S&P Global BMI.
Πάντως, η S&P Dow Jones υποβάθμισε το ελληνικό χρηματιστήριο στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών από τις αναπτυγμένες αγορές, ενώ η στάθμιση της ελληνικής αγοράς στον δείκτη S&P Emerging Broad Market Index θα είναι στο 0,8%.
Έχει μεσολαβήσει η υποβάθμιση σε αναδυόμενη από τη Morgan Stanley, τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία οδήγησε σε νέα ρευστότητα το ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ στις ανεπτυγμένες αγορές το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εξαιρετικά χαμηλή στάθμιση, δεν ισχύει το ίδιο και με τις αναδυόμενες αγορές.