back to top
10.3 C
Athens
Δευτέρα 3 Μαρτίου 2025

Πως θα λειτουργεί ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία

Σε διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου για τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία έως τις 13 Ιουλίου και ώρα 8 μ.μ. λόγω της επιτακτικής ανάγκης ταχείας ρύθμισης των συγκεκριμένων θεμάτων. Προτάσεις και παρατηρήσεις αναμένονται με στόχο να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.)».

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ότι:

- Advertisement -
  • Ο οργανισμός θα ελέγχει τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ, τις αποκεντρωμένες μονάδες αυτών, τα διασυνδεδεμένα νοσοκομεία και τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας, καθώς τις Δ.Υ.ΠΕ. ως προς τη διοικητική τους λειτουργία, το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, τις δομές της ΠΦΥ. Επίσης θα προσφέρεται η δυνατότητα και στους ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας να αξιολογηθούν, κατόπιν αιτήματος τους.
  • Στόχος είναι η θέσπιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος αξιολόγησης διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, αποβλέποντας στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, την ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών και την ορθολογική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας της χώρας, με απώτερο σκοπό την ισότιμη πρόσβαση και την καθολική κάλυψη του πληθυσμού.
  • Ο οργανισμός θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και θα ακολουθεί τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα του επιπέδου ασφάλειας, επάρκειας και καθολικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Σημειώνεται ότι θα δέχεται ετήσια επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, δωρεές, θα διαχειρίεζεται ερευνητικά κονδύλια και αναπτυξιακά προγράμματα (και από την Ε.Ε.) και τα έσοδα που προέρχονται από την παροχή των υπηρεσιών του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. (Άρθρο 10).

διαβάστε αναλυτικά για τις αρμοδιότητες, την διαδικασία αξιολόγησης, τα κριτήρια και τους δείκτες στο virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Ποια νέα έργα για την Υγεία εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Μητρώα της ΗΔΙΚΑ, προληπτικά τεστ υγείας, προγράμματα έρευνας και άλλα περιλαμβάνονται στα 372 έργα που εντάχθηκαν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ.

Σε ιδιωτικές κλινικές πιθανόν να πραγματοποιηθούν χειρουργεία του Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Για συνολικό πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων στην χώρα έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη που ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο  να χειρουργηθούν περιστατικά από την λίστα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε ιδιωτικές κλινικές.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz: Αύξηση 15% στα κέρδη

Αύξηση κερδών 15% ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική Allianz ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών

Αυξημένο στα 21,25 δισ. το ενεργητικό των ασφαλιστικών – Πού επικέντρωσαν τις τοποθετήσεις τους

Η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων παρουσίασε αύξηση κατά 1,3% το δ’ τρίμηνο του 2024 και διαμορφώθηκε

Ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της FWU Life Insurance Lux SA – Luxembourg

Σε συνέχεια του προηγούμενου από 6.8.24 Δελτίου Τύπου σχετικά με την ασφαλιστική επιχείρηση FWU Life Insurance Lux SA – Luxembourg

Στη Βουλή η διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Κατατέθηκαν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής διατάξεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης, που αφορούν...

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Μείωση 3,9% σημείωσαν τα οδικά τροχαία δυστυχήματα

Μείωση 3,9% σημείωσαν τα οδικά τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν τον θάνατο ή τον

Ελλάδα και κόσμος στο 2025: Προκλήσεις και επιταγές σε μια νέα εποχή κινδύνων

Με την έλευση του 2025, συμπληρώνουμε ήδη το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες αλλαγές και εξελίξεις

Allianz: Αύξηση 15% στα κέρδη

Αύξηση κερδών 15% ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική Allianz ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών

Εξαιρετική Εκδρομή του ΠΑΝΟΡΜΟΥ στους Δελφούς

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκδηλώσεων του ΠΑΝΟΡΜΟΥ στους Δελφούς, το Σαββατοκύριακο 15-16 Φεβρουαρίου 2025

Αυξημένο στα 21,25 δισ. το ενεργητικό των ασφαλιστικών – Πού επικέντρωσαν τις τοποθετήσεις τους

Η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων παρουσίασε αύξηση κατά 1,3% το δ’ τρίμηνο του 2024 και διαμορφώθηκε