back to top
27.1 C
Athens
Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026

Ο κοροναϊός μπορεί να προκαλεί σοβαρές βλάβες στα μάτια

Ο νέος κοροναϊός μπορεί να επηρεάζει τα μάτια και την όραση με τρόπους που ήταν άγνωστοι μέχρι πρότινος. Μία νέα κλινική μελέτη αποκαλύπτει ότι η μόλυνση από αυτόν μπορεί να προκαλέσει ανατομικές βλάβες βαθιά μέσα στο μάτι, οι οποίες ίσως αποτελούν ένδειξη γενικότερης βλάβης στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ειδικά στον εγκέφαλο.

Είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται σε ανθρώπους ανατομικές οφθαλμικές βλάβες σχετιζόμενες με τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο είχαν προηγηθεί ανάλογα περιστατικά σε ζώα. Αν τα νέα ευρήματα επιβεβαιωθούν από άλλες κλινικές μελέτες, οι οφθαλμικές βλάβες που σχετίζονται με τον νέο ιό μπορεί να αποτελέσουν δείκτη για το αν κάποιοι ασθενείς κινδυνεύουν να εκδηλώσουν και εγκεφαλικά προβλήματα εξαιτίας του, εκτιμούν οι ερευνητές.

- Advertisement -

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Instituto da Visão και την Οφθαλμολογική Κλινική του Unifesp (Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του São Paulo), στη Βραζιλία. Όπως γράφουν οι ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, εξέτασαν 12 επαγγελματίες Υγείας (έξι άνδρες και έξι γυναίκες, ηλικίας 25 έως 69 ετών), οι οποίοι είχαν νοσήσει από το νέο ιό.  Όλοι είχαν εκδηλώσει πυρετό, αδυναμία και δύσπνοια. Οι 11 από αυτούς είχαν επίσης απώλεια όσφρησης (ανοσμία). Οι δύο χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο (όχι στην εντατική), ενώ οι εννέα ασθενείς ήταν γιατροί.

Σε χρονικό διάστημα 11 έως 33 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε λεπτομερή έλεγχο των ματιών τους με μια εξέταση που λέγεται οπτική τομογραφία συνοχής (OCT). Η εξέταση έγινε δύο φορές, σε δύο διαφορετικά μηχανήματα, για να βεβαιωθούν οι ερευνητές για τα ευρήματά της.

- Advertisement -

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κραυγή αγωνίας για το Νοσοκομείο Χανίων – Eλλείψεις, εξουθενωμένο προσωπικό και ανάγκη άμεσων λύσεων

Υγειονομικοί, αυτοδιοικητικοί και θεσμικοί φορείς περιγράφουν μια εικόνα οριακής λειτουργίας

Παράδοση-παραλαβή στον ΕΟΠΥΥ: Ο Αθανάσιος Ζαμάνης νέος Διοικητής

Η απερχόμενη διοικήτρια Θ. Καρποδίνη παρουσίασε συνοπτικό απολογισμό της θητείας της, ενώ ο κ. Ζαμάνης αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του

Θεωρίες συνωμοσίας στην Ελλάδα: Τα νέα ευρήματα της διαΝΕΟσις

Οι ερευνητές ανέλυσαν αναρτήσεις από το 2021 έως το 2024 και εντόπισαν σχεδόν στις μισές ισχυρισμούς για τους κινδύνους του εμβολιασμού

Νόσος Alzheimer: Διαθέσιμη στην Ελλάδα η πρώτη εξέταση αίματος για τον αποκλεισμό της νόσου

Η Elecsys® pTau181 της Roche Diagnostics Hellas αποτελεί ένα νέο, λιγότερο επεμβατικό εργαλείο που μπορεί να επιταχύνει τη διαγνωστική διαδικασία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Ασφαλιστικοί πράκτορες: Από την πώληση, στη συμβουλευτική κινδύνου

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Στις 26/6 ο ΕΔΑ μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Κραυγή αγωνίας για το Νοσοκομείο Χανίων – Eλλείψεις, εξουθενωμένο προσωπικό και ανάγκη άμεσων λύσεων

Υγειονομικοί, αυτοδιοικητικοί και θεσμικοί φορείς περιγράφουν μια εικόνα οριακής λειτουργίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Π. Λελεδάκης: «AI Revolution & Insurance Market – Season 2»

Exclusive Closing Keynote από τον Founder & CEO του IFAAcademy στο 19th Insurance Conference – #inco26

Live Vidcast με τον Αντ. Τσακνάκη: «Αν ήξερες πώς μια ελληνική ασφαλιστική ιδέα ταξιδεύει από χώρα σε χώρα»

Συζήτηση του Country Lead, Anytime by Interamerican Romania, με τον Διευθυντή Σύνταξης του «IW» Λ. Ρόδη, στο πλαίσιο του 19th Insurance Conference – #inco26

Διάκριση για τη Mega Brokers από την Apeiron Insurance Project

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Αντανακλά τη δουλειά, τη συνέπεια και την αφοσίωση του δικτύου συνεργατών και των ανθρώπων μας»

Technology, Automation & the New Insurance Ecosystem

Όσα συζητήθηκαν στο Panel IV του 19th Insurance Conference – #inco26

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)