back to top
18.2 C
Athens
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Νομοσχέδιο για το ΕΣΥ έως το τέλος του έτους

Προσαύξηση των οργανικών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και περισσότερες κλίνες, όπου κρίνεται απαραίτητο, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο που θα φέρει η Αριστοτέλους στη Βουλή έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Αχαΐας, έως το τέλος του έτους θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή νόμος στον οποίο θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη μεγαλύτερου αριθμού κλινών στους νέους Οργανισμούς των νοσοκομείων, όπου είναι απαραίτητο, κάνοντας λόγο για στίγμα  αναπτυξιακής προοπτικής στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και προσαύξηση των οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ της τάξης του 10%-15%.

- Advertisement -

Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», οι εργαζόμενοι ανέφεραν στον Υπουργό ότι η μεταφορά των κλινικών από το παλαιό κτίριο στο νέο κατέδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας και είναι απαραίτητο να εκπονηθεί το συντομότερο δυνατό η σχετική μελέτη για νέα πτέρυγα.  Οι εργαζόμενοι τόνισαν επίσης ότι πρέπει να γίνουν θεσμικές διορθώσεις και βελτιώσεις στον Οργανισμό του Νοσοκομείου, αίτημα που έγινε δεκτό από τον υπουργό ο οποίος δεσμεύθηκε ότι άμεσα (μέσα στον Οκτώβρη) θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει την εκκρεμότητα της ενιαίας νοσηλευτικής μονάδας.

ΠΦΥ

Ο κ. Ξανθός, κατά την επίσκεψη του σε ΤΟΜΥ της Πάτρας ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη 8 ΤΟΜΥ στην περιοχή, οι 5 από αυτές σε αυτόνομα κτήρια, 3 συστεγάζονται σε Κέντρα Υγείας της περιοχής ενώ το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν άλλες 2 νέες δομές.

- Advertisement -

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι ήδη, σε όλη τη χώρα, λειτουργούν 96 ΤΟΜΥ που έως το τέλος του 2018 θα φτάσουν τις 120.  «Γίνονται μικρά, καλά μελετημένα και εδραιωμένα βήματα στην ανάπτυξη του νέου συστήματος της ΠΦΥ» ανέφερε ο κ. Ξανθός αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την εύρεση κατάλληλων χώρων στέγασης των νέων δομών, όσο και με τη στελέχωση τους με οικογενειακούς γιατρούς , η οποία είναι δυσχερής  λόγω της μαζικής μετανάστευσης 18.000 γιατρών στο εξωτερικό στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

«Θέλουμε οι ΤΟΜΥ να είναι αποκεντρωμένες κοντά στις γειτονιές για να διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών και να έχουν εξωστρέφεια στην κοινωνία με έμφαση στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και στην κοινοτική  φροντίδα», είπε ο Ανδρέας Ξανθός κάνοντας λόγο για ολοκληρωμένη φροντίδα και οργανωμένη πρόσβαση στους πολίτες και σε άλλες υπηρεσίες του συστήματος υγείας.

Για τις όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάζονται το πρώτο διάστημα λειτουργίας των νέων δομών, ο κ. Ξανθός υποστήριξε πως υπάρχει μέριμνα από την πλευρά του υπουργείου Υγείας για άμεση επίλυση των προβλημάτων ενώ απευθυνόμενος  στους νέους γιατρούς που καλούνται να στελεχώσουν το νέο μοντέλο της ΠΦΥ, τόνισε ότι η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ είναι μια επένδυση που κάνει η πολιτεία σε ένα τομέα του ΕΣΥ που ήταν ελλειμματικός. Διαβεβαίωσε, δε, πως «αυτό το σχέδιο της ΠΦΥ θα έχει προοπτική και μετά το πέρας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, οπότε και θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους , έτσι ώστε να υπάρχει μια ομαλή συνέχεια και με αυτό τον τρόπο οι νέες δομές και το προσωπικό τους να ενταχθούν οργανικά στο ΕΣΥ».

Νοσοκομειακοί γιατροί και προσλήψεις

Στο πλαίσιο της συνάντησης του με το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ), ο κ. Ξανθός επανέλαβε πως «παρότι δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για χορήγηση αναδρομικών στους γιατρούς, η κυβέρνηση -αντιλαμβανόμενη την αδικία- αποφάσισε  από το υπερ-πλεόνασμα του τρέχοντος έτους να καλυφθεί ένα μέρος αυτής της οφειλής». Έτσι, μέσα στο επόμενο διάστημα θα καθοριστεί το ακριβές χρηματικό ποσό που θα διατεθεί και θα ακολουθήσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Όσον αφορά την αναπροσαρμογή του μισθολογίου ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν έχει ανοίξει ακόμα τέτοια συζήτηση και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο ακριβής χρόνος υλοποίησης της σταδιακής αποκατάστασης των απωλειών στο ιατρικό ειδικό μισθολόγιο.

Για τις προσλήψεις, ο Α. Ξανθός ανέφερε ότι ήδη έχουν προσληφθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας περίπου 5.000 μόνιμο προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό)  και επιπλέον 1000 άτομα μόνιμο διοικητικό προσωπικό από τους επιτυχόντες του 1998. «Από το 2016 και μετά, για πρώτη φορά η αναλογία προσλήψεων/ αποχωρήσεων έχει θετικό πρόσημο. Προσλάβαμε πολλούς επικουρικούς προκειμένου να καλύψουμε γρήγορα τα κενά και να αποφύγουμε το λειτουργικό μπλακ- άουτ» είπε ο Υπουργός  και απάντησε ότι τα κενά που θα προκύψουν από τη λήξη της θητείας τους θα τα καλύψουν άλλοι επικουρικοί από τη λίστα των ΥΠΕ.

Ωστόσο, σημείωσε ότι κάποιοι επικουρικοί έχουν  ήδη προσληφθεί σε μόνιμες θέσεις ενώ ορισμένοι θα μπορούν να επαναπροσληφθούν μέσω της λίστας. «Στις αρχές του νέου έτους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα ανακοινώσει το πλάνο των επόμενων προσλήψεων που στόχο θα έχουν να καλύψουν τα κενά που προέκυψαν από τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και από τις αποχωρήσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού στα χρόνια των μνημονίων» είπε ο κ. Ξανθός.

Τέλος, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η αναβάθμιση στην εκπαίδευση των ειδικευομένων στα νοσοκομεία και ότι το υπουργείο Υγείας θα ενσωματώσει αλλαγές στο σημερινό σύστημα εκπαίδευσης και εξετάσεων στο προσεχές νομοσχέδιο θεσμικής αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΔιαΝέοσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για το ΕΣΥ

Τον δημόσιο τομέα Υγείας εξακολουθούν να εμπιστεύονται οι Έλληνες Πολίτες στα δύσκολα, παρά τα προβλήματα στο ΕΣΥ,  όπως καταγράφεται στο τρίτο μέρος της δημοσκοπικής έρευνας

Εξώδικα ΟΕΝΓΕ για την προκήρυξη Συντονιστών Διευθυντών στο ΕΣΥ

Με δύο νέα εξώδικα που ζήτησε να επιδοθούν προς τη Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας, Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού, Τμήμα Προσωπικού Ιατρών ΕΣΥ

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τι μπορεί να «πυροδοτήσει» τον καρκίνο του προστάτη

Κάθε άνδρας μπορεί να κινδυνεύει από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Η ασθένεια προσβάλλει αθλητές και λογιστές, πολιτικούς και γιατρούς

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

ΙNTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.: Αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων 9μήνου 

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα

Δημοφιλή Άρθρα


 

 

Ροή Ειδήσεων

Η Euroins Ελλάδος, Μέγας Χορηγός του Kallithea Night Run

Η Euroins Ελλάδος για ακόμη μια χρονιά είναι Μέγας Χορηγός του Kallithea Night Run.

Σέντρα στο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών

Το 12ο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Π.ΑΣΦ.Ε 2025 είναι γεγονός!

Τι μπορεί να «πυροδοτήσει» τον καρκίνο του προστάτη

Κάθε άνδρας μπορεί να κινδυνεύει από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Η ασθένεια προσβάλλει αθλητές και λογιστές, πολιτικούς και γιατρούς

Άνοδος κυβερνοεγκλημάτων με στόχο ηλικιωμένους

Οι βασικές κυβερνοεπιθέσεις έρχονται με τη μορφή ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και τεχνολογικών απατών και επιθέσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν