back to top
13.8 C
Athens
Σάββατο 12 Απριλίου 2025

Εφημερία με τις μισές ειδικότητες απούσες στον Αγ. Νικόλαο

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, που γίνονται ακόμα πιο αντιληπτές αυτό το διάστημα, καθώς από τη μία οι ανάγκες τριπλασιάζονται λόγω των παραθεριστών κι από την άλλη τα κενά μεγαλώνουν εξαιτίας της χορήγησης αδειών και βεβαίως της μη αναπλήρωσης θέσεων που κενώνονται.

Η απουσία σειράς ιατρικών ειδικοτήτων κατά την εφημερία υπογραμμίζει τον εξαιρετικά σοβαρό χαρακτήρα του διαχρονικού αυτού προβλήματος που διαρκώς οξύνεται.

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από λίστα με τα κενά που έδωσε στη δημοσιότητα το Σωματείο Εργαζομένων, υπάρχουν ειδικότητες που μένουν ακάλυπτες σχεδόν 8 από τις 10 φορές! Χαρακτηριστικά, για τον Αύγουστο το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου θα εφημερεύσει χωρίς ΩΡΛ, Οφθαλμίατρο και Δερματολόγο 24 από τις 31 ημέρες του μήνα.

Ακόμη, θα εφημερεύσει χωρίς:

- Advertisement -
  • Πνευμονολόγο 19 ημέρες,
  • Ορθοπεδικό 10 ημέρες,
  • Νευρολόγο 23 ημέρες,
  • 26 ημέρες (!) χωρίς Ουρολόγο,
  • 31 ημέρες (!) χωρίς Οδοντίατρο, και
  • 8 ημέρες χωρίς Γενικό Χειρουργό στη Χειρουργική Κλινική, αλλά μόνο στο Τμήμα Επειγόντων.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το πρόβλημα όχι μόνο δεν θα επιλυθεί, αλλά αντίθετα αναμένεται να αμβλυνθεί. Ενδεικτικά, αν και είναι γνωστό πως ο μοναδικός μόνιμος νευρολόγος πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του έτους, οι ιθύνοντες δεν έχουν προκηρύξει τη θέση του, με αποτέλεσμα από 1/1/2019 το νοσηλευτικό ίδρυμα να μείνει (άγνωστο για πόσο) χωρίς τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Σε εκκρεμότητα παραμένει, στο μεταξύ, η διαδικασία πρόσληψης μόνιμου χειρούργου. Μια διαδικασία η οποία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, κατά τις εκτιμήσεις των εργαζομένων. «Μέχρι την ολοκλήρωση του διορισμού θα πρέπει να καλυφθεί το κενό” προσθέτουν, τονίζοντας τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της εξεύρεσης προσωρινής λύσης για τη συγκεκριμένη ιατρική ειδικότητα.

Ανάλογη έκκληση απευθύνουν για την επίσπευση της μετάθεσης και της πρόσληψης δύο ορθοπεδικών στο νοσοκομείο, προκειμένου να συνδράμουν το μόνιμο ορθοπεδικό που διορίστηκε πρόσφατα. «Δυστυχώς τον Αύγουστο όλο το δύσκολο έργο της κλινικής έπεσε στους εναπομείναντες ιατρούς, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που λόγω μη εφημερίας ορθοπεδικού, ορθοπεδικά περιστατικά διακομίστηκαν σε άλλα Νοσοκομεία” αναφέρουν σχετικά.

Αποδεκατισμένη η τεχνική υπηρεσία

Μεγάλο πρόβλημα, όπως αναφέρει το Σωματείο, υπάρχει και στην κάλυψη του νοσοκομείου από ηλεκτρολόγο βάρδιας, αφού το μήνα Αύγουστο 27 από τις 31 νύχτες υπάρχει κενό. «Κενά υπάρχουν και σε πρωινές βάρδιες, αφού οι ηλεκτρολόγοι είναι μόνο δύο και ο αριθμός των βαρδιών που μπορούν να καλύψουν είναι συγκεκριμένος” συμπληρώνει.

Θα πρέπει, βεβαίως, να διευκρινιστεί πως ήδη είναι σε εκκρεμότητα ο διορισμός ενός μόνιμου ηλεκτρολόγου. Παράλληλα, έχει ζητηθεί η πρόσληψη δύο επικουρικών ηλεκτρολόγων αφού το νοσοκομείο λόγω των εγκαταστάσεων και των μονάδων του χρειάζεται κάλυψη από ηλεκτρολόγο βάρδιας όλο το 24ωρο.

Κενά υπάρχουν στις βάρδιες και στις υπηρεσίες και άλλων ειδικοτήτων της τεχνικής υπηρεσίας, που είναι αποδεκατισμένη. Γι’ αυτό κι έχει, επίσης, ζητηθεί η πρόσληψη επικουρικού υδραυλικού, θερμαστή και ηλεκτρονικού. Αίτημα το οποίο δεν είναι γνωστό εάν θα ικανοποιηθεί.

Κάτω από τα όρια ασφαλείας η νοσηλευτική στελέχωση

Το Σωματείο αναφέρεται, ακόμη, στα τεράστια κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό που έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των οφειλόμενων ημερών αδειών και ρεπό στο προσωπικό. «Αυξάνεται και η εξάντληση του νοσηλευτικού προσωπικού και τα κενά στην κάλυψη κλινικών και μονάδων, όπως για παράδειγμα στο χειρουργείο που λειτουργεί πλήρως μόνο μία αίθουσα (η δεύτερη μόνο 2 ημέρες την εβδομάδα) λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού” τονίζουν οι εργαζόμενοι, αναδεικνύοντας την άμεση διασύνδεση της υποστελέχωσης με την ασφάλεια νοσηλείας.

Σχετικά, η διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας σε έγγραφο της αναφέρει ότι  για να μπορούν να συντάσσονται τα προγράμματα εργασίας των νοσηλευτικών τμημάτων σύμφωνα με τις ελάχιστες προδιαγραφές των διατάξεων της εργασιακής νομοθεσίας, χρειάζεται ενίσχυση του νοσοκομείου με επιπλέον 30 νοσηλευτές/τριες και ότι για να δοθούν οι οφειλόμενες ημέρες ρεπό και άδειας χρειάζεται χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευτών-τριων.

«Το ΔΣ του Νοσοκομείου έχει ζητήσει την πρόσληψη 9 επικουρικών νοσηλευτών-τριων (οι 3 για τη ΜΕΘ), 1 Μαίας και δύο τραυματιοφορέων, όμως δεν γνωρίζουμε αν θα εγκριθούν από το Υπουργείο. Και πάλι όμως, ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί και σε κάθε περίπτωση χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις” σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

”Μπαλώματα” στις υποστηρικτικές υπηρεσίες

Μεγάλα κενά εξακολουθούν να υφίστανται, τέλος, στη διοίκηση και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (σίτιση, ιματισμός). Σύμφωνα με το Σωματείο, έχει ζητηθεί η έγκριση πρόσληψης επικουρικού προσωπικού γι΄ αυτές τις υπηρεσίες, όμως και πάλι δεν έχει εγκριθεί κάτι από το Υπουργείο.

«Με το επικουρικό προσωπικό ή με τις ατομικές συμβάσεις (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση) δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά μόνο μπαλώνονται εν μέρει” καταλήγουν οι εργαζόμενοι, απαιτώντας την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να μπορέσει το νοσοκομείο να προσφέρει αυτά που χρειάζεται η τοπική κοινωνία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Ποια νέα έργα για την Υγεία εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Μητρώα της ΗΔΙΚΑ, προληπτικά τεστ υγείας, προγράμματα έρευνας και άλλα περιλαμβάνονται στα 372 έργα που εντάχθηκαν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ.

Σε ιδιωτικές κλινικές πιθανόν να πραγματοποιηθούν χειρουργεία του Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Για συνολικό πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων στην χώρα έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη που ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο  να χειρουργηθούν περιστατικά από την λίστα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε ιδιωτικές κλινικές.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Eurolife FFH, AEAZ: Αύξηση παραγωγής και βελτιωμένο κατά 7,5 εκ. ασφαλιστικό αποτέλεσμα

Αύξηση 12% στα εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα σημείωσε η Eurolife FFH, Ζωής το 2024 στα 589,6 εκατ. διατηρώντας την ηγετική θέση της ...

Αξιολόγηση της εφαρμογής των διατάξεων της οδηγίας IDD

H EAEE ενημέρωσε για τα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τη διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου

Allianz Ελλάδος: Με υψηλό δείκτη φερεγγυότητας συνεχίζει δυναμικά

Η εταιρία Allianz Ελλάδος, η οποία είναι μέλος του ομίλου Allianz, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 55 εκατ. ευρώ σε 17.315 δικαιούχους

Αποζημιώσεις ύψους 55 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν σήμερα Πέμπτη 10 Απριλίου 2025 στους λογαριασμούς 17.315 δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων από τον ΕΛΓΑ.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι πρακτικές για την προστασία των πολιτών από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου 

H προστασία των πολιτών από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης σε πάνελ στο πλαίσιο του

Eurolife FFH, AEAZ: Αύξηση παραγωγής και βελτιωμένο κατά 7,5 εκ. ασφαλιστικό αποτέλεσμα

Αύξηση 12% στα εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα σημείωσε η Eurolife FFH, Ζωής το 2024 στα 589,6 εκατ. διατηρώντας την ηγετική θέση της ...

INTERAMERICAN: Mε σταθερό βήμα στον διάλογο για το αύριο στο Delphi Economic Forum X

Η INTERAMERICAN, κορυφαία εταιρεία στην παροχή καινοτόμων λύσεων ασφάλισης στην Ελλάδα και μέλος του διεθνούς ασφαλιστικού Ομίλου Achmea

Υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος τελεί το 6o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Το 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης τελεί υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και αποσκοπεί στην καταγραφή των εξελίξεων

Δημιουργώντας… Ασφαλιστικά Αστέρια!

Το ξενοδοχείο Athens Marriott φιλοξένησε την 1η Απριλίου 2025 την φετινή εκδήλωση βραβεύσεων της Επιθεώρησης Χρήστου Χρυσολόγου