back to top
33 C
Athens
Σάββατο 26 Ιουλίου 2025

4 μύθοι και 1 αλήθεια για τον καρκίνο

Γράφει η Φλώρα Σταυρίδη, MD, MSc, MRCP, Ογκολόγος Παθολόγος, Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία /Μητέρα, Διευθύντρια Care and Cure Oncology Centerwww.careandcure.gr

Μια ογκολογική διάγνωση είναι από μόνη της ένα γεγονός που προκαλεί ξάφνιασμα και πανικό, τόσο στον ίδιο τον ασθενή, όσο και στην οικογένειά του.  Πολύ συχνά, η διάγνωση φέρνει στην επιφάνεια πολλούς και καλά εδραιωμένους μύθους σχετικά με τη νόσο, οι περισσότεροι από τους οποίους χάρη στην πρόοδο της επιστήμης ανήκουν σε παλαιότερες εποχές.

- Advertisement -

Οι μύθοι αυτοί πολύ συχνά αποτυπώνονται στις ερωτήσεις που απασχολούν και τους ασθενείς:

«Γιατρέ, θα πεθάνω;»

- Advertisement -

Με τις ραγδαίες εξελίξεις που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια στη θεραπεία του καρκίνου, όχι, η νόσος δεν ισοδυναμεί πια με θανατική καταδίκη. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας νέες, αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές, που ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν θεραπεύουμε εντελώς τον καρκίνο, παρατείνουμε σημαντικά την επιβίωση των ασθενών και τους εξασφαλίζουμε ικανοποιητική ποιότητα ζωής.

Το σημαντικότερο όπλο που έχουμε σήμερα στα χέρια μας οι Ογκολόγοι είναι η ανοσοθεραπεία, η οποία εφαρμόζεται στο μελάνωμα, στον καρκίνο του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του νεφρού και του παγκρέατος, στα σαρκώματα, ενώ νέες μελέτες δείχνουν ότι σύντομα θα εφαρμόζεται και σε άλλα είδη καρκίνου.

Σήμερα, 1 στους 2 ασθενείς με καρκίνο ζουν δέκα χρόνια ή και περισσότερα. Κάποια μάλιστα συγκεκριμένα είδη καρκίνου, έχουν ακόμη μεγαλύτερα προσδόκιμα επιβίωσης, ιδίως αν διαγνωστούν εγκαίρως.

«Θα χάσω τα μαλλιά μου;»

Είναι μια από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνουν οι περισσότεροι ογκολογικοί ασθενείς μετά τη διάγνωση του καρκίνου- ιδίως οι γυναίκες. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι ένα ποσοστό που πλησιάζει το 10% αρνούνται τη χημειοθεραπεία λόγω του φόβου ότι θα χάσουν τα μαλλιά τους. Ωστόσο, δεν προκαλούν όλα τα χημειοθεραπευτικά σχήματα απώλεια μαλλιών. Πολλές από τις θεραπείες που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας και χρησιμοποιούμε ευρέως, όπως η ανοσοθεραπεία και οι στοχευμένες θεραπείες, δεν προκαλούν αλωπεκία.

«Πώς θα προστατεύσω εμένα και τα μέλη της οικογένειάς μου από την εμφάνιση νεοπλασίας;»

Η αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και φτωχή σε κόκκινο κρέας και η καθημερινή άσκηση μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου για το σύνολο του πληθυσμού.

Πολύ σημαντική είναι και η πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων προληπτικών εξετάσεων, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, ώστε ακόμη κι αν ο καρκίνος εμφανιστεί, να διαγνωστεί όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα. Είναι γεγονός, ότι η έγκαιρη διάγνωση στον καρκίνο συχνά ισοδυναμεί με ίαση.

«Θα μπορώ να δουλέψω στη διάρκεια της θεραπείας μου;»

Η ζωή δεν σταματά με τη διάγνωση του καρκίνου, ούτε φυσικά με τη θεραπεία του. Η θεραπεία, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν απαιτεί νοσηλεία, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας είναι πλέον διαχειρίσιμες, εξασφαλίζοντας ικανοποιητική ποιότητα ζωής στους ασθενείς.

Το να παραμείνει κάθε ασθενής ενεργός και να συνεχίσει απρόσκοπτα την καθημερινή του ζωή, δεν είναι απλώς επιθυμία, είναι ο στόχος της σύγχρονης προσέγγισης του ογκολογικού ασθενούς.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό προσφέρονται πλέον στον ασθενή υποστηρικτικές υπηρεσίες: ψυχολογική και διατροφική υποστήριξη, yoga, βοήθεια από αναισθησιολόγο, συμβουλές από αισθητικό, εναλλακτικές θεραπείες.

Και μία αλήθεια: H γνώση είναι δύναμη

Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής με καρκίνο να αποκτήσει τις γνώσεις που χρειάζεται για την περίπτωσή του, να αποκτήσει δεξιότητες για τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων που σχετίζονται με την πάθηση ή τη θεραπεία του, ώστε τελικά να νιώσει πως ανακτά τον έλεγχο της ζωής του. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει η καλή επικοινωνία  με τον Ογκολόγο του και τη διεπιστημονική ομάδα υποστήριξης, που θα πρέπει να βρίσκονται κάθε στιγμή δίπλα στον ασθενή, έτοιμοι να απαντήσουν σε κάθε απορία και να προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη, πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη θεραπεία του.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο ασθενής που αισθάνεται ψυχολογικά δυνατός έχει και καλύτερη ανάρρωση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Bourla: Χάρη στην ΑΙ είμαστε πιο κοντά στη θεραπεία του καρκίνου

Μήνυμα αισιοδοξίας για πιο άμεση κατάκτηση της θεραπείας του καρκίνου έστειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer,

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Ποια νέα έργα για την Υγεία εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Μητρώα της ΗΔΙΚΑ, προληπτικά τεστ υγείας, προγράμματα έρευνας και άλλα περιλαμβάνονται στα 372 έργα που εντάχθηκαν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Ασφαλιστικοί κίνδυνοι για καταναλωτές

Προωθώντας οι τραπεζό-υπάλληλοι ασφαλιστικά προϊόντα μέσω προσφορών και ειδικών τιμολογίων ή παροχή ευνοϊκών ορίων σε δανειολήπτες δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό

AIForum25: Γιατί οι ασφαλιστές δεν πρέπει να το χάσουν!

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια τεχνολογική τάση – έχει ήδη διαμορφώσει σημαντικά την καθημερινότητα και τις στρατηγικές της ασφαλιστικής

Νέα δωρεάν υπηρεσία τηλεσυμβουλευτικής κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Από τον Μάιο περίπου 200 οικογένειες έχουν λάβει δωρεάν υποστήριξη από διατροφολόγους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΣΕΜΑ: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Ιωάννη Μακρυμίχαλου

«Η πορεία του και η συμβολή του θα μείνουν ανεξίτηλες» - «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο του με την υπευθυνότητα και τις αρχές που ο ίδιος υπηρέτησε»

Έρευνα Revolut για τους Έλληνες ταξιδιώτες: Απάτες φοβάται η Gen Z, κλοπές οι μεγαλύτεροι

Η οικονομική διαχείριση των διακοπών αποτελεί σημαντικό μέλημα για τους Έλληνες, χωρίς να περνά απαρατήρητο το ζήτημα της ασφάλειας

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

EIOPA: Πρόοδος των αρχών ανταγωνισμού στην αξιολόγηση εξωτερικών αναθέσεων

Αν και η έκθεση επισημαίνει αρκετές βελτιώσεις, εντοπίζει επίσης τομείς που απαιτούν περαιτέρω προσοχή

Ανάληψη δράσης για τον οικονομικό-ασφαλιστικό εγγραμματισμό ζητούν οι ασφαλιστικές της ΕΕ

Ποια μέτρα συνιστά η Insurance Europe - Δείτε το έγγραφο «Προώθηση της χρηματοοικονομικής και ασφαλιστικής παιδείας στην ΕΕ»