back to top
26.7 C
Athens
Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ιατρικής Τεχνολογίας 2018

Με θέμα την προώθηση της Ιατρικής Τεχνολογίας και την έναρξη ενός αμφίδρομου και εποικοδομητικού διαλόγου για την καινοτομία στον τομέα αυτό, ως απαραίτητο όρο για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από διάφορες παθήσεις και τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας, γιορτάζεται φέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ιατρικής Τεχνολογίας (#medtechweek).

Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από μια συνεχή ροή καινοτομιών ως αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου έρευνας και ανάπτυξης και στενής συνεργασίας του με τους χρήστες. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας έχουν συνήθως έναν κύκλο ζωής μόλις 18 έως 24 μήνες, καθώς ένα πιο βελτιωμένο προϊόν έχει ήδη αναπτυχθεί για να κυκλοφορήσει στην αγορά.

- Advertisement -

Σήμερα μετράμε πάνω από 500.000 διαθέσιμες ιατρικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση, τον έλεγχο και τη θεραπεία διάφορων παθήσεων. Παράλληλα, η βιομηχανία της ιατρικής τεχνολογίας αποτελεί “πυλώνα” της Ευρωπαϊκής οικονομίας, αριθμώντας 27.000 επιχειρήσεις ιατρικής τεχνολογίας και πάνω από 600.000 εργαζομένους.

MedTech_Europe_FactsFigures_20160105

- Advertisement -

Για τη συμμαχία MedTech Europe, κρίσιμο στοιχείο στον ευρωπαϊκό διάλογο αναφορικά με την Έρευνα και την Καινοτομία στην Ιατρική Τεχνολογία, είναι η απαραίτητη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υλοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή, σε όλη την αλυσίδα της περίθαλψης.

“Οι δράσεις που απαιτούνται στην αλυσίδα της καινοτομίας, από την Έρευνα και Ανάπτυξη έως την έγκριση, την υιοθέτηση και τη χρηματοδότηση από τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, θα πρέπει να υπερβαίνουν τα στεγανά των εκάστοτε Οργανισμών και να διαμορφωθούν από κοινού μαζί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Απαιτείται συντονισμός και κοινές επενδύσεις στις υποδομές, τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, την κλινική έρευνα, την παροχή φροντίδας, τη διαχείριση του συστήματος υγείας, την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα μοντέλα χρηματοδότησης, την προσαρμογή στους ρυθμιστικούς κανόνες αλλά και καινοτόμες δημόσιες συμβάσεις” επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Οι προτάσεις αυτές αφορούν και την ελληνική πραγματικότητα, παρόλο που στη χώρα μας ο εκτιμώμενος κύκλος εργασιών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων είναι δυσανάλογος με τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η βιομηχανία.

“Λόγω δυσκολιών όπως οφειλές, πρόσθετοι φόροι, δυσκολία στην κατάρτιση διαφανών διαγωνισμών και την κατηγοριοποίηση των προϊόντων, η εγχώρια επένδυση στην Έρευνα, την παραγωγή και την καινοτομία είναι σχεδόν μηδενική” αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος του Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ), Γεράσιμος Λειβαδάς. Διευκρινίζει, ωστόσο, πως οι εταιρίες-μέλη του Συνδέσμου στέκονται όρθιες παρά τις πιέσεις που υφίστανται.

Επισημαίνεται πως ο κλάδος απασχολεί πάνω από 5.000 εργαζομένους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης στην Ελλάδα.

“Ο ΣΕΙΒ, ως μέλος της MedTech Europe, στηρίζει ένθερμα την πανευρωπαϊκή προσπάθεια προώθησης της καινοτομίας και ενημέρωσης για την αξία της Ιατρικής Τεχνολογίας καθώς είναι κομβικής σημασίας για τη διασφάλιση της υγείας των συμπολιτών μας, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον” καταλήγει ο κος Λειβαδάς.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αντιπαράθεση για το «βραχιόλακι» στα ΤΕΠ: Σφοδρή κριτική από την ΕΙΝΑΠ στον Γεωργιάδη

Σε συγκυριακούς λόγους αποδίδει η ΕΙΝΑΠ τη μείωση του χρόνου αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών

8th MedTech Conference: Η ιατρική τεχνολογία μετά την πανδημία

  Οι σκόπελοι και οι προκλήσεις για τον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων αναδείχθηκαν στο 8th MedTech Conference με τίτλο «Η ιατρική τεχνολογία μετά την πανδημία».

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

e-ΕΦΚΑ: Ποιους συνταξιούχους αφορά η σημερινή καταβολή αναδρομικών

Κατά την εκκαθάριση προέκυψαν 7.318 περιπτώσεις συνταξιούχων που έχουν ήδη λάβει αναδρομικά και χρήζουν επανελέγχου

Γαλλία: Διαβητική σταμάτησε την ινσουλίνη χάρη σε βλαστοκύτταρα – Ιστορική ιατρική επιτυχία

Πώς χάρη σε μια καινοτόμο θεραπεία ο οργανισμός της ασθενούς άρχισε ξανά να παράγει φυσικά την πολύτιμη ορμόνη

Έως 120 δόσεις για «κόκκινα» χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Υπουργικό σχέδιο περισσότερων δόσεων για οφειλέτες του ΕΦΚΑ, με προκήρυξη διαγωνισμού για ιδιωτικές εταιρείες που θα συμβάλουν στην αποπληρωμή

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους νέους: Τι δείχνουν τα στοιχεία πριν και μετά τον εμβολιασμό COVID-19

Eκτενής επιδημιολογική ανάλυση στην Περιφέρεια Βένετο της Ιταλίας δεν εντόπισε αύξηση στα ποσοστά ΑΚΘ σε νέους ανθρώπους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Όταν ένα τιμολόγιο μένει ανεξόφλητο: Υπαρκτός κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων

Κατά την Coface, η διαχείριση εμπορικών απαιτήσεων πρέπει να είναι κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού κάθε επιχείρησης και να συνδυάζεται με ασφαλιστικές λύσεις

e-ΕΦΚΑ: Ποιους συνταξιούχους αφορά η σημερινή καταβολή αναδρομικών

Κατά την εκκαθάριση προέκυψαν 7.318 περιπτώσεις συνταξιούχων που έχουν ήδη λάβει αναδρομικά και χρήζουν επανελέγχου

Γαλλία: Διαβητική σταμάτησε την ινσουλίνη χάρη σε βλαστοκύτταρα – Ιστορική ιατρική επιτυχία

Πώς χάρη σε μια καινοτόμο θεραπεία ο οργανισμός της ασθενούς άρχισε ξανά να παράγει φυσικά την πολύτιμη ορμόνη

Howden Hellas: Συνεχίζει να ενισχύει το αποτύπωμά της στον τομέα της ασφάλισης έργων ΑΠΕ

Ο ρόλος της εταιρείας στην εξαγορά χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων ισχύος 150MW της EDPR από την Principia

Η μεγάλη πρόκληση: Να πείσουμε τους νέους να νοιαστούν για τη σύνταξή τους!

Η σύνταξη δεν είναι απλά ένα μακρινό ποσό που θα πάρουμε στα γεράματά μας, αλλά μια επένδυση ζωής, που ξεκινά με μικρά βήματα σήμερα