back to top
27.6 C
Athens
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2025

Ούτε 3 στις 10 θέσεις οικογενειακών γιατρών δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ! (Upd)

Εξαιρετικά χαμηλό αποδεικνύεται το ενδιαφέρον των οικογενειακών γιατρών για τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, όπως προκύπτει από τα προσωρινά αποτελέσματα της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που τους είχε απευθύνει στις αρχές του έτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους πίνακες που αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο familydoctors.eopyy.gov.gr, αίτηση υπέβαλαν μόλις 657 γιατροί σε σύνολο 2.800 θέσεων περίπου που είχαν προκηρυχθεί (2.152 θέσεις ειδικότητας Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας και 677 θέσεις Παιδιατρικής). Επισημαίνεται ότι σήμερα οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων που υπηρετούν στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας του συστήματος (ΤοΜΥ και Κέντρων Υγείας) είναι περίπου 5.000.

- Advertisement -
Για τους συνδικαλιστές το αποτέλεσμα αυτό πάντως ήταν αναμενόμενο, καθώς οι αμοιβές που ορίζονταν στην προκήρυξη ήταν εξαιρετικά χαμηλές, ενώ ενστάσεις είχαν εκφραστεί και για το εργασιακό καθεστώς. Δεν είναι τυχαίο πως ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος πρόσφατα στη στελέχωση των ΤοΜΥ, έθιξε αυτά τα δύο “καυτά” ζητήματα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα λυθούν με τη νέα προκήρυξη που θα εκδοθεί.

Επισημαίνεται πως η λειτουργία του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), που στηρίζεται εν πολλοίς στο gate-keeping, αποτελεί κομμάτι της συμφωνίας της χώρας με τους Θεσμούς και θα έπρεπε θεωρητικά να λειτουργεί ήδη πλήρως.

Στο μεταξύ, οι επιτυχόντες της από 31.01.2018 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ, δύνανται να ασκήσουν ένσταση εντός 10 ημερών, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά με συστημένη επιστολή, ή υποβάλλοντάς τα με αυτοπρόσωπη παρουσία στον ΕΟΠΥΥ μέχρι τις 21 Μαΐου.

- Advertisement -

Έκτακτη συνέλευση των γιατρών του ΠΕΔΥ

Όπως είναι γνωστό, η λειτουργία των ΤοΜΥ -καινοτομία της τωρινής κυβέρνησης- δεν σκοντάφτει απλώς στην απροθυμία των γιατρών να τις στελεχώσουν, αλλά και στην αποτυχία εύρεσης χώρων για τη στέγασή τους. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων οδηγεί σε αυθαίρετες ενέργειες που επιτείνουν την απαξίωση του δεύτερου “πυλώνα” της ΠΦΥ, δηλαδή των Κέντρων Υγείας.

“Το Υπουργείο επιχειρεί να καλύψει τα κενά στη στελέχωση του συστήματος των οικογενειακών γιατρών, με αλλαγή του αντικειμένου εργασίας των θεραπευτών γιατρών (Γεν. Ιατρικής, Παθολόγων και Παιδιάτρων) σε Οικογενειακούς Ιατρούς” καταγγέλλει σχετικά ο Σύλλογος Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Αττικής. Αυτό, όπως εκτιμά, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, καθώς οι γιατροί τους θα μετατραπούν από θεραπευτές σε τροχονόμους (gate-keeping).

Την ίδια ώρα, τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν εξαιτίας της μεγάλης υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε υλικοτεχνικές υποδομές και εξοπλισμό. Η κατάσταση που επικρατεί στο λεκανοπέδιο Αττικής είναι ενδεικτική. Οι μισθοί των γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης συνεχώς μειώνονται, σε πολλές μονάδες γιατροί εργάζονται απλήρωτοι για μήνες, ενώ στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια η διοίκηση αρνείται να προσλάβει γιατρούς που έχουν κερδίσει δικαστικές αγωγές επαναπρόσληψης.

“Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις παραμένουν ακόμα σήμερα 2.500 γιατροί απολυμένοι από το 2014” αναφέρει σχετικά ο ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Αττικής και καλεί τον κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα. Κρούει, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για δεκάδες επικουρικούς εργαζόμενους των Κέντρων Υγείας οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στο τέλος του 2018, ενώ καταλήγει: “Οι υποσχέσεις για προκήρυξη μόνιμων θέσεων τόσο για αυτούς όσο και για τους απολυμένους, παραμένουν υποσχέσεις”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αντιπαράθεση για το «βραχιόλακι» στα ΤΕΠ: Σφοδρή κριτική από την ΕΙΝΑΠ στον Γεωργιάδη

Σε συγκυριακούς λόγους αποδίδει η ΕΙΝΑΠ τη μείωση του χρόνου αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών

Άμεση αύξηση αμοιβών ΕΟΠΥΥ ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς

Οι οικονομικές πιέσεις, τονίζουν οι γιατροί, επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας

«Είμαστε μαζί» το μήνυμα ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και ασφαλιστικών εταιρειών για την υπερβολική αύξηση των νοσηλίων

Μετά από πρόσκληση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, διαμέσου του Προέδρου του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πραγματοποιήθηκε μία ιστορική συνάντηση

Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ από τις 16 Ιουνίου

«Είναι μια σημαντική και συγκινητική ημέρα. Ένα χρόνιο αίτημα για το αυτονόητο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και τη φροντίδα του κράτους γίνεται πραγματικότητα»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

«Και Αν Συμβεί…»: Το Podcast που αλλάζει το παιχνίδι στον Ασφαλιστικό Κλάδο

Με χιούμορ, σοφία και αληθινές ιστορίες, το νέο επεισόδιο της σειράς φωτίζει πτυχές της διαμεσολάβησης που σπάνια αναδεικνύονται

Σε ποιες αττικές παραλίες απαγορεύεται η κολύμβηση

13 οι ακατάλληλες περιοχές, σύμφωνα με την εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας

Αγορά Ιδιωτικής Υγείας και Ασφάλισης: Τι αποκαλύπτει η τελική Έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η υπερφόρτωση του ΕΣΥ οδηγεί σε άνοδο τα ασφάλιστρα υγείας, αλλά το ιδιωτικό σύστημα δεν πρέπει να αποτελεί προϊόν πολυτελείας

Άμεση ενεργοποίηση της αυτόματης εγγραφής ανηλίκων στον προσωπικό παιδίατρο ζητά ο ΙΣΑ

Οι γιατροί τονίζουν ότι η μη εφαρμογή της διαδικασίας θίγει την υπόστασή τους αλλά και την πρόσβαση των παιδιών στις υπηρεσίες που δικαιούνται

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι πρώτες 90 ώρες ενός νέου CEO: Η τέχνη της προσοχής και της στρατηγικής καθοδήγησης

Και ενώ πολλοί απολαμβάνουν την καλοκαιρινή ραστώνη, το μήνυμα παραμένει: ηγεσία δεν κάνει διακοπές

Διεθνής συμμαχία: Η Mega Brokers με τον Όμιλο Unilink

Ηγετικό ρόλο στην Acrisure για Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη αναλαμβάνει ο Τ. Χατζηθεοδοσίου - Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Το ταξίδι συνεχίζεται – πιο ισχυρό από ποτέ!»

Η ΕΑΕΕ προωθεί την ασφάλιση Αστικής Ευθύνης για επαγγελματίες και ανοίγει ξανά τη συζήτηση!

Δείτε τη νέα καμπάνια της ένωσης για την επαγγελματική ασφάλιση

Μήνυμα κοινωνικής ευθύνης από τη ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική: «Η ασφάλειά σας είναι και δική μας ευθύνη»

Η ΔΥΝΑΜΙΣ συνιστά πριν το ταξίδι μικρές κινήσεις με μεγάλο αντίκτυπο, καθώς μπορούν να αποτρέψουν ατυχήματα και να σώσουν ζωές