back to top
15.6 C
Athens
Τρίτη 28 Απριλίου 2026

Η «εξέλιξη» της γυναικείας υγείας απαιτεί νέες πρακτικές

Ένας νέος, μη κερδοσκοπικός φορέας που θα βοηθά τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε έγκυρα ιατρικά δεδομένα και στις σύγχρονες μεθόδους περίθαλψης άρχισε τη λειτουργία του στην Αθήνα.

Το Ίδρυμα Εξέλιξης της Γυναικείας Υγείας (Women’s Health Evolution Foundation – W.H.E.F.) το στελεχώνει ένας δυναμικός πυρήνας από επιστήμονες υγείας διαφορετικών ειδικοτήτων, κυρίως γυναίκες, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν τις γυναίκες να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις και να δραστηριοποιούνται για να προασπίσουν την υγεία τους σε όλα τα στάδια της ζωής τους.

- Advertisement -

Η επίσημη παρουσίαση του W.H.E.F. έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Εκάλη Club, με προσκεκλημένες 50 γυναίκες-εκπροσώπους του επιχειρηματικού, ιατρικού, δημοσιογραφικού και φαρμακευτικού κόσμου.

- Advertisement -

«Τι προκαλεί τις καρδιακές παθήσεις; Ή την υπογονιμότητα, την κατάθλιψη, τον διαβήτη, τον καρκίνο; Οι απαντήσεις μοιάζουν μάλλον εύκολες: οι κλειστές αρτηρίες, η προχωρημένη ηλικία ή κάποια ασθένεια του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος όπως η ενδομητρίωση, η ψυχική διαταραχή, ο τρόπος ζωής ή τα γονίδια», είπε κατά την ομιλία της η πρόεδρος του W.H.E.F. Χαρούλα Μαθιοπούλου-Μπιλάλη, MSc MMedSc, μοριακή βιολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Ωστόσο, «τι είναι αυτό που κάνει τις αρτηρίες να κλείνουν;», συνέχισε. «Γιατί μερικές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή με ενδομητρίωση μπορούν να αποκτήσουν παιδιά και άλλες όχι; Τι εμποδίζει το μυαλό να λειτουργήσει σωστά σε μερικούς ανθρώπους; Είμαστε τελικά μόνο τα γονίδια μας;»

Σύμφωνα με τα μέλη του W.H.E.F., στην εποχή των τεχνολογικών επιτευγμάτων και της αδιάκοπης πληροφόρησης οι γυναίκες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν βασικές πληροφορίες για την υγεία τους στα διαφορετικά στάδια της ζωής τους και για τις επιλογές που έχουν στην υγειονομική περίθαλψη ενώ, ακόμα χειρότερα, από μικρή ηλικία βρίσκονται αντιμέτωπες με την παραπληροφόρηση.

«Η υγεία στην σύγχρονη Ελλάδα περνάει σοβαρή κρίση. Υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση και λάθος πρότυπα. Χρειάζεται λοιπόν άμεσα ένας επαναπροσδιορισμός», τόνισε η Μαθιοπούλου. «Όταν απαιτείται τόση προσπάθεια για να πείσεις τις μαμάδες να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Όταν ακυρώνεις τη μαστογραφία ως μέσο πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Όταν ακόμα και 14χρονα κορίτσια κινδυνεύουν από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, υπάρχει ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα. Όταν η επιθυμία για υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή και υπάρχει πια ορατός κίνδυνος η ορθορεξία να γίνει η νέα διατροφική ασθένεια της εποχής, τότε πάλι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Και όταν η κατάθλιψη αφορά τις γυναίκες σχεδόν σε διπλάσιο ποσοστό από τους άνδρες, τότε καταλαβαίνεις πως πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικό».

Αυτά και πολλά άλλα προβλήματα επιθυμεί να αντιμετωπίσει ο W.H.E.F., που έχει ως στόχο έναν υγιέστερο γυναικείο πληθυσμό χρησιμοποιώντας νέες δράσεις και παρέχοντας πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομικές υπηρεσίες οι οποίες θα στηρίζονται σε τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα.

Προς τον σκοπό αυτό, το W.H.E.F. υιοθετεί μία πολυπαραγοντική προσέγγιση, με διαφορετικά διαδραστικά προγράμματα που αφορούν τις μαμάδες και τα παιδιά τους, τις έφηβες κοπέλες, την υγεία στον χώρο εργασίας, την «έξυπνη» γήρανση κ.ά., σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού του τι τελικά σημαίνει γυναικεία υγεία, πέρα από την κλασσική έννοια απουσίας κάποιας νόσου, ή όπως προσδιορίζεται από τη γενετική ταυτότητα του καθενός.

Σχετικές δημοσιεύσεις

5.000 μόνιμες και 3.000 επικουρικές προσλήψεις στο ΕΣΥ το 2026 – Όσα ανακοίνωσε ο Μ. Θεμιστοκλέους

Οι εξαγγελίες αφορούν επίσης το ιατρικό προσωπικό των νησιών, τη βελτίωση σε ραντεβού και ΤΕΠ, καθώς και τη χρήση social media από ανηλίκους

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου: Έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και ενημέρωση

Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ παραμένουν οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου

Πώς μειώνουμε τον κίνδυνο άνοιας: Ένας ολοκληρωμένος οδηγός πρόληψης για την υγεία του εγκεφάλου

Αν και η ηλικία παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου, η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μεγάλο μέρος της πρόληψης βρίσκεται στα χέρια μας

Θεμελίωση του νέου κτηριακού συγκροτήματος στο Νοσοκομείο «Αττικόν» – Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Δύο νέα κτήρια αλλάζουν τον χάρτη του «Αττικόν», ενισχύοντας παράλληλα το ΕΣΥ και μειώνοντας τις ανισότητες στην υγεία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

5.000 μόνιμες και 3.000 επικουρικές προσλήψεις στο ΕΣΥ το 2026 – Όσα ανακοίνωσε ο Μ. Θεμιστοκλέους

Οι εξαγγελίες αφορούν επίσης το ιατρικό προσωπικό των νησιών, τη βελτίωση σε ραντεβού και ΤΕΠ, καθώς και τη χρήση social media από ανηλίκους

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου: Έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και ενημέρωση

Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ παραμένουν οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου

Άδ. Γεωργιάδης στο DEF26: Στόχος το 50% στον συμψηφισμό clawback – Νέα ώθηση στις κλινικές μελέτες

Πεδίο δήλωσης συμμετοχής σε κλινικές μελέτες θα προστεθεί στον ΕΗΦΥ, για πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες αλλά και προσέλκυση επενδύσεων

Πώς μειώνουμε τον κίνδυνο άνοιας: Ένας ολοκληρωμένος οδηγός πρόληψης για την υγεία του εγκεφάλου

Αν και η ηλικία παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου, η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μεγάλο μέρος της πρόληψης βρίσκεται στα χέρια μας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εκδήλωση ΣΕΣΑΕ: «Μικροεκφράσεις προσώπου: Αναγνώρισε, Εφάρμοσε, Ωφελήσου»

Την Τρίτη 26/5 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκπαιδευτικού Κέντρου της Εθνικής Ασφαλιστικής

ΕΑΕΕ και HALA ενισχύουν τη συνεργασία τους για εκσυγχρονισμό της διαχείρισης ασφαλιστικών ζημιών

Στο επίκεντρο της συνάντησης, ο κρίσιμος ρόλος του πραγματογνώμονα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης

Νομική Προστασία και το κόστος της δικαιοσύνης – Τι προωθεί η ARAG

Η νομική προστασία ως εργαλείο «ισότιμης πρόσβασης στη δικαιοσύνη» για πολίτες με διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες

5.000 μόνιμες και 3.000 επικουρικές προσλήψεις στο ΕΣΥ το 2026 – Όσα ανακοίνωσε ο Μ. Θεμιστοκλέους

Οι εξαγγελίες αφορούν επίσης το ιατρικό προσωπικό των νησιών, τη βελτίωση σε ραντεβού και ΤΕΠ, καθώς και τη χρήση social media από ανηλίκους

Aon: Η κλιματική μεταβλητότητα επηρεάζει ολοένα περισσότερο τα μοντέλα των ασφαλιστών

Τα ευρήματα της έκθεσης CCI υπογραμμίζουν την κλίμακα των κενών προστασίας και τη σημασία της επανεξέτασης των στρατηγικών ανθεκτικότητας