back to top
21.9 C
Athens
Παρασκευή 18 Απριλίου 2025

Έξαλλοι οι νοσηλευτές με τον Ανδρέα Ξανθό

Στη Δημόσια Διαβούλευση έθεσε το Υπουργείο Υγείας σχέδιο νόμου που επιχειρεί να ρυθμίσει το νοσηλευτικό κλάδο. Το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας και το νοσηλευτικό κλάδο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου, αλλά έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους φορείς του κλάδου, που δηλώνουν αιφνιδιασμένοι.

Όπως εξηγεί η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ), το νομοθέτημα παρεμβαίνει στα εσωτερικά ενός φορέα που όφειλε να έχει διοικητική αυτοτέλεια, καταγγέλλοντας τον Ανδρέα Ξανθό για παρέμβαση στις αρχαιρεσίες της Ένωσης μόλις τρεις ημέρες μετά την προκήρυξη των επικείμενων εκλογών, «χωρίς την παραμικρή προφανή αιτιολογική βάση».

- Advertisement -

«Με το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μια ριζική τροποποίηση της περιφερειακής διάρθρωσης της ΕΝΕ, αλλαγή των διαδικασιών εκλογής των αιρετών οργάνων διοίκησης και αναβολή για έξι μήνες των επικείμενων αρχαιρεσιών!», υπογραμμίζει η ΕΝΕ, προσθέτοντας πως «αναμφίβολα» βρίσκονται «ενώπιον μιας ωμής και εντελώς αιφνιδιαστικής παρέμβασης στα ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας ενός ΝΠΔΔ, το οποίο ως εκ της νομικής του φύσης όφειλε, τουλάχιστον, να απολαμβάνει μιας στοιχειώδους διοικητικής αυτοτέλειας».

Όπως εξηγεί η ΕΝΕ, στις 18 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε πράξη προκήρυξης εκλογών για τις 3 Νοεμβρίου, οπότε και συμπληρώνεται η τριετής θητεία των κατά τόπους Περιφερειακών Συμβουλίων των πέντε Περιφερειακών Τμημάτων.

- Advertisement -

Τρεις ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών αναρτάται το σχέδιο νόμου, με το οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μια «ριζική τροποποίηση της περιφερειακής διάρθρωσης της ΕΝΕ, αλλαγή των διαδικασιών εκλογής των αιρετών οργάνων διοίκησης και αναβολή για έξι μήνες των επικείμενων αρχαιρεσιών».

Τα μέλη της ΕΝΕ διερωτώνται ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, η δυσλειτουργία ή το κενό που έρχονται να θεραπεύσουν οι εισηγούμενες διατάξεις; Κατά τη γνώμη τους δεν υπάρχει πειστική απάντηση στο εν λόγω ερώτημα, οπότε η αφνιδιαστική κατάθεση του εν λόγου νομοσχεδίου αποτελεί «πολιτική σκοπιμότητα».

«Ωστόσο είναι τουλάχιστον λυπηρό έως θλιβερό και συνάμα εξοργιστικό, να πέφτουν θύματα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων το σώμα των νοσηλευτών της χώρας και το οικείο επιμελητήριό τους. Ακόμη πιο λυπηρό και ταυτόχρονα ενδεικτικό του ύφους της εξουσίας που ασκεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι το γεγονός, ότι το επίμαχο νομοσχέδιο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή, έστω και τυπική, ενημέρωση της σημερινής διοίκησης της ΕΝΕ», προσθέτει η ΕΝΕ.

Η ΕΝΕ επιφυλάσσεται να διατυπώσει τις θέσεις της επί των άρθρων του νομοσχεδίου τις επόμενες ημέρες.

«Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καταπατώντας κάθε έννοια λογικής, προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση που προσβάλλει πρωτίστως τα δημοκρατικά ήθη όλων των πολιτών της χώρας, εκθέτοντας το σύνολο της κυβέρνησης ανεπανόρθωτα: Κατεβάζει ένα νομοσχέδιο τριών σελίδων, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως αναγκαιότητα, με μόνο στόχο να ακυρώσει τις ήδη προκηρυγμένες εκλογές της ΕΝΕ, προκειμένου μια μικρή ομάδα κομματικών «φίλων», να χειραγωγήσει το εκλογικό σώμα των 38.000 νοσηλευτών της χώρας», σχολιάζει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ).

«Η ωμή αυτή παρέμβαση, χωρίς καν να ερωτηθούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΕΝΕ, το δίχως άλλο θυμίζει άλλες εποχές που η δημοκρατία μας έχει καταδικάσει προ πολλών ετών», προσθέτει και ζητά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Υγεία θα σωθεί μόνο με την συνεργασία κρατικών και ιδιωτικών νοσοκομείων

Η ΥΓΕΙΑ στην Ελλάδα θα σωθεί αν μπουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές στα κρατικά νοσοκομεία και υπάρξει συνεργασία

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Ποια νέα έργα για την Υγεία εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Μητρώα της ΗΔΙΚΑ, προληπτικά τεστ υγείας, προγράμματα έρευνας και άλλα περιλαμβάνονται στα 372 έργα που εντάχθηκαν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο εμβολιασμός για την COVID-19 μείωσε τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια

Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια μειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό με COVID-19, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη.

Ευρώπη Holdings: Τα 68,3 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ και οι νέες εξαγορές στον ασφαλιστικό κλάδο 

Προ των πυλών βρίσκεται η κεφαλαιακή αύξηση των 68,338 εκατ. ευρώ, που δρομολογεί η Ευρώπη Holdings, θυγατρική εταιρεία της Intracom.

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την κατανάλωση τροφών στο πασχαλινό τραπέζι

Ο ΕΟΔΥ έδωσε οδηγίες για την κατανάλωση τροφών στο πασχαλινό τραπέζι. Ο Οργανισμός παραθέτει κανόνες κατά τον χειρισμό των τροφίμων

Αποζημιώσεις 18,2 εκατ. ευρώ σε αγρότες

Στην καταβολή αποζημιώσεων de minimis 18,2 εκατ. ευρώ προχώρησε σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Allianz Commercial: Πολιτικοί κίνδυνοι και βία στους 10 κορυφαίους παγκόσμιους κινδύνους

Οι επιχειρήσεις έχουν κατατάξει τους πολιτικούς κινδύνους και τη βία ως τους 10 κορυφαίους παγκόσμιους κινδύνους τα τελευταία τρία χρόνια

Ο εμβολιασμός για την COVID-19 μείωσε τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια

Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια μειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό με COVID-19, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σε δημόσια ανακοίνωση προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

“Eπενδυτική φρενίτιδα” για τα Αμοιβαία Κεφάλαια. Εισροές 18 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2018

Αυξάνονται οι εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια με αποτέλεσμα το ενεργητικό τους να διαμορφώνεται στα 24 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου

Ευρώπη Holdings: Τα 68,3 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ και οι νέες εξαγορές στον ασφαλιστικό κλάδο 

Προ των πυλών βρίσκεται η κεφαλαιακή αύξηση των 68,338 εκατ. ευρώ, που δρομολογεί η Ευρώπη Holdings, θυγατρική εταιρεία της Intracom.