back to top
17.7 C
Athens
Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2025

Πόλεμος εντυπώσεων για τη νέα ΠΦΥ. Πόσοι θα στελεχώσουν τις πρώτες ΤοΜΥ;

Φωτιές άναψε η παράταση της Προκήρυξης (εδώ) για τη στελέχωση των πρώτων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ) με γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς επαγγελματίες υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι το προσωπικό αυτό θα προσληφθεί με 24μηνες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, οι οποίες δύνανται να ανανεωθούν για επιπλέον 2 χρόνια, ενώ θα λαμβάνει τις αποδοχές και τα επιδόματα του Επιμελητή Α’ του Ε.Σ.Υ., καθώς και τις αποδοχές ΠΕ Νοσηλευτικών, ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών, ΠΕ Διοικητικών/ Οικονομικών, ΤΕ Νοσηλευτών, ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, ΤΕ Επισκεπτών/τριών Υγείας, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών και ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων.

- Advertisement -

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) το γεγονός ότι αποφασίστηκε να δοθεί παράταση και μάλιστα μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων αποτελεί σαφή ένδειξη κατάρρευσης του νέου συστήματος ΠΦΥ πριν ακόμα ξεκινήσει. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι στην Περιφέρεια Αθηνών έγιναν μόλις 53 αιτήσεις για την κάλυψη 195 θέσεων, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων μετά βίας καλύπτουν το 1/3 των θέσεων.

“Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ευελπιστούσε ότι θα προσελκύσει επιστήμονες από την Ευρώπη, όταν ο μέσος μισθός στη Πορτογαλία για αντίστοιχη θέση ξεπερνά τα 4.000 ευρώ!” τονίζει περιπαικτικά και συμπληρώνει: “Είχαμε τονίσει ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για τη στελέχωσή του, καθώς προβλέπεται για τους ιατρούς μια δημοσιοϋπαλληλική σχέση χωρίς κίνητρα και με αποδοχές πολύ χαμηλότερες από την προσφορά τους”.

- Advertisement -

Εξάλλου, για τον ΙΣΑ αντικίνητρο εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Προκήρυξη αποτελεί και η χρηματοδότηση του νέου συστήματος από το ΕΣΠΑ έως το 2021, κρίνοντας αβέβαιο το μέλλον του εγχειρήματος.

Έτσι, το νέο σύστημα θα προσελκύσει αναγκαστικά μόνο όσους επαγγελματίες αναζητούν μια πρόχειρη και προσωρινή λύση, πριν κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους” εκτιμά, εμμένοντας στη θέση του ότι το νέο σύστημα είναι ανεφάρμοστο και ιδεοληπτικό.

Διαψεύδει τον ΙΣΑ το Υπουργείο Υγείας

Οι προαναφερόμενες εκτιμήσεις δεν αποτελούν παρά ευσεβείς πόθους του ΙΣΑ και του προέδρου του, για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία ισχυρίζεται – αντίθετα – ότι παρέτεινε τις αιτήσεις λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος.

“Η παράταση των αιτήσεων μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου απαντά στην ανάγκη να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας να διεκδικήσουν με διαφάνεια και αξιοκρατία μια αξιοπρεπή θέση εργασίας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας” διαβεβαιώνει χαρακτηριστικά.

Όπως ισχυρίζεται εξάλλου η Αριστοτέλους, ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερα από 19.300 άτομα όλων των κατηγοριών προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και γιατρών.

“Η τελική εικόνα, που θα έχουμε στην καταληκτική ημερομηνία, θα διαψεύσει όσους επενδύουν στην αποτυχία αυτής της μεταρρύθμισης. Αυτή θα προχωρήσει γιατί είναι η διεθνώς αποδεκτή και κοινωνικά αναγκαία απάντηση στην κρίση των συστημάτων υγείας και στις υγειονομικές ανισότητες” τονίζει καταλήγοντας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το 16th Pharma & Health Conference στις 7 Οκτωβρίου έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα: «Το ΕΣΥ αλλάζει;»

Με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων, επιστημόνων, συλλόγων ασθενών και στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας που διαμορφώνουν το μέλλον του κλάδου

Νέα ψηφιακή εποχή στην υγεία: 3 απλά βήματα για ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Για πρωτοφανή ανταπόκριση στη νέα ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης «1566» κάνει λόγο το Υπουργείο Υγείας - Aπό τις 3 Οκτωβρίου και μηχανισμός callback

Διπλάσιος κίνδυνος για long COVID σε παιδιά μετά από δεύτερη λοίμωξη: Τι δείχνει η νέα μελέτη του NIH

Τα αποτελέσματα της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η COVID-19 είναι «ήπια» στα παιδιά

Διαφωνίες της ΕΕΠΕ στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία: Ζητήματα αμοιβών, συνταγογράφησης και ευθύνης

Η Ένωση μεταξύ άλλων ζητά η αμοιβή παθολόγου να μην ενσωματώνεται στις συμβάσεις ΕΟΠΥΥ, αλλά να καθορίζεται όπως στις συμφωνίες με ασφαλιστικές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Καινοτομία στις θεραπείες και στην ιατρική τεχνολογία θα δώσει λύσεις σε άλυτα θεραπευτικά πεδία

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε 24ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld με τίτλο «A New Era in Healthcare – Driving the Change»

Το 16th Pharma & Health Conference στις 7 Οκτωβρίου έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα: «Το ΕΣΥ αλλάζει;»

Με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων, επιστημόνων, συλλόγων ασθενών και στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας που διαμορφώνουν το μέλλον του κλάδου

Νέα ψηφιακή εποχή στην υγεία: 3 απλά βήματα για ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Για πρωτοφανή ανταπόκριση στη νέα ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης «1566» κάνει λόγο το Υπουργείο Υγείας - Aπό τις 3 Οκτωβρίου και μηχανισμός callback

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

H BlueByte διαψεύδει τις φήμες εξαγοράς της

Με ανακοίνωσή της, η εταιρεία ασφαλιστικού λογισμικού διαψεύδει τις φήμες περί πώλησής της σε επιχειρηματία του ασφαλιστικού χώρου

Τελευταία μέρα συμμετοχής στον διαγωνισμό της Euroins – Οι 3 νικητές θα γίνουν… συνοδηγοί του Θ. Χαλκιά

Η Euroins βάζει τους τυχερούς στο δεξί bucket του Renault Clio Rally3 του οδηγού αγώνων για μια μοναδική εμπειρία αδρεναλίνης

Επίσημος Χορηγός της ΚΑΕ Περιστέρι η Extra Assistance

Κοινό όραμα, η προαγωγή του αθλητισμού και η ανάδειξη των αξιών της ομαδικότητας και της αλληλοϋποστήριξης

Η Καινοτομία στις θεραπείες και στην ιατρική τεχνολογία θα δώσει λύσεις σε άλυτα θεραπευτικά πεδία

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε 24ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld με τίτλο «A New Era in Healthcare – Driving the Change»

Athens Riviera Summit 2025: Iδιαίτερη επιτυχία και υψηλές παρουσίες

Tην επίσημη έναρξη της Συνόδου, που λαμβάνει χώρα στα Αστέρια Γλυφάδας το τριήμερο 1-3 Οκτωβρίου, κήρυξε ο υπουργός Ανάπτυξης