back to top
23.5 C
Athens
Δευτέρα 12 Μαΐου 2025

Ξανθός: Αυξήθηκε η χρηματοδότηση των νοσοκομείων – Όριο δαπανών για τα φάρμακα στα €600 εκατ.

Περισσότερα χρήματα θα έχουν στη διάθεση τους τα δημόσια νοσοκομεία το 2016. Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, από βήματος Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό το ΕΣΥ θα δει αυξημένους τους τραπεζικούς του λογαριασμού, καθώς για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, αυξήθηκε η χρηματοδότηση των νοσοκομείων.
Ειδικότερα, σημειώνεται πως όταν το 2015 το όριο δαπανών ανήλθε σε μόλις €1,388 δισ. και κρίθηκε απαραίτητη, προς το τέλος του έτους, η αύξηση του ορίου κατά €150 εκατ. για να αντιμετωπιστούν προβλήματα τροφοδοσίας των Νοσοκομείων, το 2016 το όριο δαπανών αυξάνεται, ενώ ενισχύεται και η ΠΦΥ.
Συγκεκριμένα, το 2016 οι δαπάνες θα ανέλθουν σε 1,672 δισ. ευρώ, ενώ 112 εκατ. ευρώ θα δοθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
«Συνολικά, λοιπόν, στο ΕΣΥ θα διατεθούν 1,784 δισ. ευρώ», αναφέρει το Υπουργείο.»
Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη
Στην απάντηση του κ. Ξανθού στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου για τα Νοσοκομειακά Φάρμακα, ο Υπουργός διευκρίνισε πως πέραν του κλειστού προϋπολογισμού, τίθεται και όριο δαπανών, που ορίζεται στα 600 εκατ. ευρώ, έναντι 456 εκατ. ευρώ το 2015.
«Με αυτό τον τρόπο τα νοσοκομεία έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να χορηγούν τα ειδικά αυτά φάρμακα έτσι ώστε και οι ασθενείς να μην ταλαιπωρούνται αλλά και η πολιτική ηγεσία να είναι σε θέση να εφαρμόσει το νέο σύστημα που ήταν και ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της 1ης υποδόσης των 2 δισ. ευρώ», σημειώνεται.
Το νέο σύστημα δεν είναι άλλο από τον κλειστό προϋπολογισμό, στα 570 εκατ. ευρώ για το νοσοκομειακό φάρμακο, αλλά και την πρόβλεψη claw back.
Τα 570 εκατ. ευρώ αφορούν διανέμονται ως εξής: 490 εκατ. ευρώ για τα Δημόσια Νοσοκομεία, 20 εκατ. ευρώ για Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και 60 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές κλινικές μέσω ΕΟΠΥΥ.
Ο «αέρας» των 30 εκατ. ευρώ είναι, μάλλον, απαραίτητος προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα των νοσοκομείων να παραγγέλνουν φάρμακα (αφού η διαδικασία προβλέπει την ύπαρξη πιστώσεων για την έκδοση ΑΔΑ).
Στη Βουλή, ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι η ανάγκη για «στερείται» προέκυψε την τελευταία 4ετία εξαιτίας των «πετσοκομμένων» προϋπολογισμών των νοσοκομείων τα οποία δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στη χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους με αποτέλεσμα η δαπάνη να μετακυλίεται στον ΕΟΠΥΥ.
Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. ογκολογικά) που παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ορισμένα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι η μετάβαση στο νέο καθεστώς προκάλεσε μια αρρυθμία τις πρώτες μέρες του Γενάρη, η οποία έχει πλήρως αποκατασταθεί.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για το ΕΣΥ-Τι δείχνει έρευνα της GPO για τον ΠΙΣ

Παρά τις εξαγγελίες και τις προσπάθειες του Άδωνι Γεωργιάδη και της κυβέρνησης, αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για το δημόσιο σύστημα υγείας

Μελέτη PHSSR: Πώς η χρόνια νοσηρότητα επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ

Σε παρεμβάσεις για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση της χρόνιας νοσηρότητας στοχεύει νέα μελέτη στο πλαίσιο της

Γεωργιάδης: Προχωρά η συνεργασία ασφαλιστικών εταιριών με τα δημόσια νοσοκομεία

Οι συζητήσεις προχωρούν μεταξύ ασφαλιστικών εταιριών και του Υπουργείου Υγείας για να ενταχθούν προγράμματα των  ασφαλιστικών  εταιρειών.

Προσλήψεις λοιπού προσωπικού: Ποιες ειδικότητες και σε ποιες δομές Υγείας

Προσλήψεις γίνονονται λοιπού επικουρικού προσωπικού σε διάφορες υγειονομικές δομές της χώρας για 24 ειδικότητες. 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με αφορμή τη θέσπιση της υποχρεωτικής ασφάλισης οχήματος έναντι φυσικών καταστροφών

5 άξονες πρωτοβουλιών για την οδική ασφάλεια

Εντός του Μαΐου θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Insurancemarket: Eνδιαφέροντα ευρήματα και οι τάσεις στο Ετήσιο Report για την online ασφάλιση

Το insurancemarket.gr, δημοσιεύει το Ετήσιο Report 2024 για την online ασφάλιση, επιβεβαιώνοντας την ηγετική του θέση στην

O N. Mακρόπουλος “παρών” και στην επόμενη ημέρα της Ευρώπη Holdings

Στον κ. Νίκο Μακρόπουλο, ιστορικό στέλεχος της αγοράς και ιδρυτή Ευρώπη Ασφαλιστικής, πέρασαν 29.143.050

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με αφορμή τη θέσπιση της υποχρεωτικής ασφάλισης οχήματος έναντι φυσικών καταστροφών

5 άξονες πρωτοβουλιών για την οδική ασφάλεια

Εντός του Μαΐου θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Insurancemarket: Eνδιαφέροντα ευρήματα και οι τάσεις στο Ετήσιο Report για την online ασφάλιση

Το insurancemarket.gr, δημοσιεύει το Ετήσιο Report 2024 για την online ασφάλιση, επιβεβαιώνοντας την ηγετική του θέση στην

O N. Mακρόπουλος “παρών” και στην επόμενη ημέρα της Ευρώπη Holdings

Στον κ. Νίκο Μακρόπουλο, ιστορικό στέλεχος της αγοράς και ιδρυτή Ευρώπη Ασφαλιστικής, πέρασαν 29.143.050

H EΑΔΕ για την αλλαγή διαδικασίας αποζημίωσης ασφαλιστηρίων του χαρτοφυλακίου LEGACY της Εθνικής Ασφαλιστικής

Τον προβληματισμό της εκφράζει μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, σχετικά με την αλλαγή