Χ.Α.: Αλλαγή κλίματος δια χειρός Morgan Stanley

Με υψηλά κέρδη 4,87% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα.

Η αγορά κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας έδειξε να ανακτά τη δυναμική της, τόσο σε άνοδο των τιμών των μετοχών όσο και σε τζίρο, διασπώντας ανοδικά τα επίπεδα των 1.200 μονάδων.
Αφορμή για την έντονη ανοδική κίνηση της αγοράς έδωσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ανέφερε ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών την Άνοιξη του 2015.
Επίσης η αγορά, σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, έχει αρχίσει να προεξοφλεί και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s στις αρχές Αυγούστου.
Θετικά στην ανοδική πορεία της αγοράς επέδρασε και η έκθεση της Morgan Stanley, σύμφωνα με την οποία η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάζει αγοραστικές ευκαιρίες και παραθέτει τα εξής επιχειρήματα για να στηρίξει την άποψή της:

– Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι υπερπουλημένο, καθώς μάλιστα ο δείκτης MSCI Greece βρίσκεται σε επίπεδα κατά 20% χαμηλότερα από τα υψηλά του Μαρτίου.
– Ενδεχομένως να ολοκληρώθηκε η διόρθωση στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και των άλλων τοποθετήσεων που εξαρτώνται από την ανάκαμψη της ευρωζώνης. Η Morgan Stanley εκτιμά πως ειδικότερα οι μετοχές των τραπεζών της ΕΕ είναι τεχνικά υπερπουλημένες και πως υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης.
– Η αγορά ομολόγων της περιφέρειας έχει επιδείξει αντοχή. «Η διόρθωση στις ελληνικές μετοχές ήταν πολύ πιο έντονη από την ήπια διεύρυνση που καταγράφηκε στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων» αναφέρει η Morgan Stanley και συμπληρώνει πως «περαιτέρω βελτίωση στην αγορά ομολόγων μειώνει το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες και αποτελεί βασικό άξονα της επιχειρηματολογίας υπέρ των τραπεζών και της περιφέρειας».
– Υπάρχουν ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη, ενώ σε τροχιά ανάκαμψης κινείται και η Ελλάδα. «Τα οικονομικά στοιχεία για τη χώρα εξακολουθούν να βελτιώνονται τους τελευταίους μήνες, παρά τη διόρθωση στο χρηματιστήριο» αναφέρει η Morgan Stanley και συμπληρώνει πως «εκτός από τα οικονομικά μεγέθη, βλέπουμε και συνεχιζόμενη θετική τάση στα εταιρικά αποτελέσματα».

Τεχνικά, η υπέρβαση των 1.180 μονάδων άνοιξε τον δρόμο για την αντίσταση των 1.220 μονάδων, ενώ μόνο μια πειστική υπέρβαση του επιπέδου των 1.250 μονάδων θα απομακρύνει τα απαισιόδοξα τεχνικά σενάρια για υποχώρηση της αγοράς προς τα επίπεδα των 1.100 και των 1.050 μονάδων.
Οι επενδυτές το επόμενο διάστημα θα στρέψουν την προσοχή τους και στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών για το πρώτο εξάμηνο του έτους.