Ν. Μηταράκης: Η Ελλάδα θα τα καταφέρει μέσω των επενδύσεων

Η Ελλάδα θα τα καταφέρει μέσω των επενδύσεων. Αυτό τόνισε ο κ. Νότης Μηταράκης, υφυπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας σε συνέδριο , αναφέροντας επιγραμματικά τις τελευταίες συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και των κινεζικών εταιρειών ύψους 6,5 δις. ευρώ, αλλά και τις επιτυχημένες αυξήσεις των τραπεζών, το Ελληνικό κλπ.
Παρόλα αυτά ανέφερε ότι οι επενδύσεις που έχουν έρθει είναι σε αρχική φάση και δυστυχώς δεν έχουν εμφανιστεί στην ελληνική οικονομία και εξέφρασε την άποψη ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν εισέλθει στο στάδιο της υλοποίησης.

«Έχει αλλάξει η Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια γιατί τότε σκεφτόμασταν όχι αν θα καταφέρουμε την ανάπτυξη αλλά αν θα τα καταφέρουμε γενικώς», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε ότι «αυτό που αλλάζει στη χώρα μας είναι και η νοοτροπία, πέρα από το γεγονός ότι προσελκύει επενδύσεις, καθώς φαίνεται πως όλοι θέλουν να αλλάξουν κάποια πράγματα».

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στο θέμα της μικρή ΔΕΗ, όπου τη χαρακτήρισε μεγάλη και σημαντική εξέλιξη και ειδικά για τον κλάδο της ενέργειας, καθώς κάνει την ΔΕΗ ισχυρή, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και προσελκύοντας επενδυτές.
Αμέσως το λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αστειευόμενος ανέφερε ότι «θα μπορούσα να πω απλά ότι από αυτά που είπε ο Μηταράκης θα κάνουμε ακριβώς τα αντίθετα…».
Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να εστιάζουν στην παραγωγή, ενώ τόνισε την μεγάλη μείωση του ΑΕΠ τα τελευταία δύο χρόνια και χαρακτήρισε αποτυχημένος το πρόγραμμα.

Έκανε λόγο για το φαινόμενο της αποεπέδνυσης, τη μεγαλύτερη που έχει σε οποιαδήποτε οικονομία, όπως τόνισε και έφερε ως παράδειγμα τον κλάδο της μεταποιήσης και υπογράμμισε ότι απέτυχε η αναπτυξιακή ατζέντα του μνημονίου.
Στο επίκεντρο της ομιλίας του και της αυστηρής κριτικής του βρέθηκε και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσης, αναφέροντας ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ήταν 2,2 δις τα τελευταία χρόνια και ήταν κυρίως φιλέτα, όπως ο ΟΠΑΠ.

«Αρα το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων ήταν λάθος και δεν έφερε καθόλου το αποτέλεσμα που ήθελαν και για αυτό τώρα (τρόικα και κυβέρνηση) στράφηκαν στη δημόσια γη», τόνισε και πρόσθεσε ότι ήταν παραπλανητικό ότι θα δημιουργηθεί ένας νέος επενδυτικός κύκλος για την Ελλάδα, την οποία θα βγάλει από την κρίση και αυτό είναι παραπλανητικό.
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι από την πρώτη ημέρα θα αλλάξουμε τα εργασιακά. Οι εργασιακές συμβάσεις και κατώτατος μισθός θα επανέλθουν. Ο Συριζα, όπως υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει σε βασικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η δημόσια διοίκηση, με βάση το παραγωγικό μοντέλο.

Σχετικά με το δημόσιο χρέος, επανέλαβε ότι χρειάζεται να γίνει ρύθμιση και αναδιάρθρωση, βάζοντας ως προτάσεις την περίοδο χάριτος και τη ρήτρα ανάπτυξης.