Στα «μαχαίρια» για το πλαφόν ΠΙΣ και Διαγνωστικά Κέντρα

Σε αντίθετες κατευθύνσεις κινούνται Φορείς των Διαγνωστικών Κέντρων και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), σε ό,τι αφορά τον τρόπο ελέγχου της δαπάνης των εργαστηριακών και διαγνωστικών κέντρων. Σημείο αιχμής το μέτρο του πλαφόν λειτουργίας ανά πάροχο και ανά περιφέρεια, που προωθεί ο ΠΙΣ.

Το αίτημα του ΠΙΣ προς το νέο Υπουργό Υγείας, για έκδοση υπουργικής απόφασης σχετικά με τη λειτουργία των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων με πλαφόν λειτουργίας ανά πάροχο και περιφέρεια, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Συντονιστικής Επιτροπής των Διαγνωστικών Κέντρων.
Σε ανακοίνωση της, κάνει λόγο για «τεράστιο λάθος που πάει να συντελεστεί με την επιβολή του αυταρχικού μέτρου του plafond ανά πάροχο» και κατηγορεί τον ΠΙΣ ότι δεν εκπροσωπεί τα Διαγνωστικά Κέντρα.
Τα διαγνωστικά κέντρα (η Συντονιστική Επιτροπή εκπροσωπεί τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων και την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Φορέων ΠΦΥ) χαρακτηρίζουν το μέτρο του πλαφόν αντιδημοκρατικό και ισοπεδωτικό, καθώς καταπατάει βάναυσα το δικαίωμα των ασφαλισμένων για ελεύθερη επιλογή γιατρού και εργαστηρίου, ενώ αφαιρεί το κίνητρο του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων.

Δείτε εδώ τη συνέχεια του άρθρου