Οδική ασφάλεια στην πράξη

Ένα ξεχωριστό διαδραστικό φεστιβάλ με θέμα την οδική ασφάλεια πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πλατεία Συντάγματος, όπου δεκάδες πολίτες και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων και να βιώσουν με τη βοήθεια προσομοιωτών τις συνθήκες ατυχήματος. 

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αποδεικνύει στην πράξη το θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η σύμπραξη και η συλλογική προσπάθεια, φορέων που ο ρόλος τους σχετίζεται με την οδική ασφάλεια και κατ΄ επέκταση είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της πρόληψης.

 
Το φεστιβάλ που θα έχει ανοιχτές τις «πύλες» του μέχρι τις επτά σήμερα το απόγευμα έχει ως κεντρικό μήνυμα «Ασφαλής οδήγηση, Ζήτημα Ζωής!»,  αποτελεί συνδιοργάνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και του Ινστιτούτου Οδικής Μ. Αντωνάκη - Β. ΜυλωνάΑσφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»  και πραγματοποιείται με τη βοήθεια της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Ευρωπαικής Πίστης, της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, της Υδρογείου και με τη συμμετοχή των εταιρειών Axa και Interamerican.
 
Πρωτότυπες δράσεις
 
Στόχος της εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες και να περάσει το μήνυμα ότι η ασφάλεια στο δρόμο μας αφορά όλους. 

Για αυτό και όσοι έχουν επισκεφθεί το χώρο της εκδήλωσης είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν, με τη βοήθεια προσομοιωτικών μηχανημάτων, πως είναι να βρίσκεται κανείς σε ένα όχημα που ανατρέπεται ή συγκρούεται, να βιώσουν πως είναι να οδηγείς υπό την επήρεια μέθης και να μετρήσουν το χρόνο αντίδρασης και την απόσταση ακινητοποίησης σε περίπτωση ατυχήματος. 

 
Επίσης 20 άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στις πρώτες βοήθειες από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και να αποκτήσουν πιστοποίηση, ενώ στο χώρο του μετρό εθελοντές έδωσαν αίμα για την Τράπεζα Αίματος Τροχαίων Δυστυχημάτων. Την έκθεση επισκέφθηκαν και μαθητές σχολείων, φορείς καθώς και φοιτητές σχολών, ανάμεσα τους η Ελληνογερμανική Αγωγή, τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ και το Χαμόγελο του Παιδιού, που συμμετείχαν σε διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια.
 
Όπως μας ανέφερε η κα Μ. Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, «το Φεστιβάλ αποτελεί μία συλλογική προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει θετικά βήματα στον τομέα της πρόληψης για αυτό και έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα, ωστόσο ετησίως έχουμε 81 νεκρούς ανά εκατ. πολιτών όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 52». 

 
Στη σημασία της εκπαίδευσης αναφέρθηκε η κα Β. Δανέλλη – Μυλωνά, Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Σήμερα βρισκόμαστε στην έκτη θέση των χωρών με τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα στην Ευρώπη με 52 θύματα/ εκατ. πληθυσμού, όταν στη Σουηδία ο αριθμός αυτός είναι 28, στην Αγγλία 29 και στη Δανία 32. 

Στην Ελλάδα τα τροχαία ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ανθρώπους 15-29 ετών,  δεύτερη αιτία θανάτου σε παιδιά 5-14 ετών και 3η αιτία σε ενηλικες 30-44 ετών».

 
Από την πλευρά του ο κ. Ρούντος, πρόεδρος της Υποεπιτροπής τροχαίων ατυχημάτων της ΕΑΕΕ και Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και ΕΚΕ της Interamerican, ανέφερε ότι οι δράσεις της εκδήλωσης σχετίζονται με την ανάπτυξη της κυκλοφοριακής αγωγής που έχει προληπτικό χαρακτήρα και τόνισε ότι η έννοια της ασφάλειας πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως αναγκαιότητα δεδομένου των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών των τροχαίων ατυχημάτων.
 
Για συλλογική προσπάθεια που γίνεται από την ΕΑΕΕ, το ΙΟΑΣ και τις ασφαλιστικές εταιρείες μίλησε και η κα N. Μπέσσα , Διευθύντρια Διοικητικού & Ανάπτυξης της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, η οποία τόνισε ότι η στήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών είναι άμεσα συνυφασμένη με την φιλοσοφία της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, ενώ η κα Μαίρη Βογιατζή, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Υδρογείου Ασφαλιστικής, ανέφερε ότι και η Υδρόγειος στηρίζει έμπρακτα την κοινή προσπάθεια που γίνεται, μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος Τροχαίων Δυστυχημάτων.