«Ανάσα» στις ασφαλίσεις πιστώσεων

Ανοδικά φαίνεται πως θα κινηθούν και φέτος οι ασφαλίσεις πιστώσεων. Έχοντας κλείσει το 2013 με αυξημένα όρια ασφάλισης, οι εταιρείες του κλάδου «απολαμβάνουν» τα θετικά μηνύματα που αρχίζει να εκπέμπει η οικονομία της χώρας μας και κυρίως το γεγονός ότι το σενάριο του Grexit έχει πλέον εγκαταλειφθεί.

Κατά την  περυσινή χρονιά καταγράφηκε αύξηση των ορίων ασφάλισης Ελλήνων οφειλετών 20 με 25% έναντι του 2012, ενώ σε θετική τροχιά κινείται και το 2014, καθότι το κλίμα στην αγορά μήνα με το μήνα βελτιώνεται. Όπως αναφέρει στο iw ο γενικός διευθυντής της Atradius, κ. Μάκης Τζέης, τα κριτήρια ασφάλισης χαλαρώνουν, επιτρέποντας στην Atradius τη διεύρυνση του πελατολογίου της, την αύξηση των ασφαλιζόμενων κεφαλαίων και, άρα, τη βελτίωση της παραγωγής της. Και η Euler Hermes διακρίνει ότι η αγορά κινείται καλύτερα από ότι στο παρελθόν. Όπως αναφέρει ο κ. Αλέξης Ι. Γαβριήλογλου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Εμπορικός Διευθυντής της Euler Hermes υπάρχει βελτίωση στα όρια πιστώσεων, ωστόσο δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που ήμασταν πριν την κρίση.

Εξάλλου, όπως αναφέρει σε μελέτη της η Atradius, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών και αναμένεται περαιτέρω επιτάχυνση τόσο κατά τη διάρκεια του 2014 όσο και του 2015, οδηγούμενη από τα θετικά μηνύματα των προηγμένων αγορών.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί κατά 2,9% το 2014 και 3,2% το 2015, επισημαίνει, ενώ σε ότι αφορά την ευρωζώνη, τονίζει ότι έχει καλύτερες επιδόσεις από ό, τι αναμενόταν, με το σχετικό δείκτη να ενισχύεται κατά 1,2% το 2014.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, την τάση αυτή δείχνει σταδιακά να ακολουθεί και η Ελληνική οικονομία, γεγονός ότι το ποίο βελτιώνει την εικόνα της στο εξωτερικό, επιτρέποντας μετά από μεγάλο διάστημα στις ασφαλίσεις πιστώσεων να κινηθούν ανοδικά.