«Ξεκαθάρισμα» σχέσεων διαμεσολαβούντων – εταιρειών

Το «μπλοκάρισμα» που παρατηρείται στις ανανεώσεις των συμβάσεων μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και διαμεσολαβούντων «τοποθετεί» τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου, έχοντας στο επίκεντρο την εφαρμογή των νέων πράξεων του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (30 και 31), αλλά επί της ουσίας συνολικά τους όρους ανανέωσης των συμβάσεων.

Πληροφορίες του iw αναφέρουν ότι, σήμερα, εκπρόσωποι της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και των διαμεσολαβούντων συναντώνται προκειμένου να εξετάσουν τις κόκκινες γραμμές των δύο αγορών, έχοντας στρέψει την προσοχή τους σε ένα από τα πλέον επίμαχα σημεία, την αναφορά ότι κάθε όρος των συμβάσεων αποτελεί σοβαρό λόγο καταγγελίας της σύμβασης εφόσον δεν τηρηθεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η ασφαλιστική αγορά προσαρμόζεται με καθυστέρηση στα νέα δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε δώσει προθεσμία έως τις 30 Μαρτίου για την αναπροσαρμογή και κωδικοποίηση των συμβάσεων στα νέα δεδομένα, με κύρια παράμετρο τη λειτουργία τους με τρόπο τέτοιο ώστε να καθίσταται εφικτή η εφαρμογή του νέου πλαισίου περί της προεξόφλησης των ασφαλίστρων (τυπώνω – πληρώνω).

Η προσπάθεια ωστόσο των ασφαλιστικών εταιρειών να κωδικοποιήσουν το σύνολο των όρων που προβλέπουν οι συμβάσεις τους με τους διαμεσολαβούντες φαίνεται ότι περιέπλεξε το όλο θέμα, με αποτέλεσμα περίπου δύο μήνες μετά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, τουλάχιστον στην Αττική,  να μην έχει προσαρμοστεί.

Όσο για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, είναι άγνωστος ο βαθμός προσαρμογής της αγοράς, αν και εικάζεται ότι και εκεί οι κόντρες και οι διαφωνίες είναι σημαντικές.