Με μέτρο οι ακυρώσεις συμβολαίων στο πρώτο τρίμηνο του 2014

Χαμηλά κρατήθηκαν κατά το α΄ τρίμηνο του 2014 οι ακυρώσεις συμβολαίων για την ασφαλιστική αγορά, η οποία ωστόσο συνεχίζει να δέχεται πιέσεις στις ασφαλίσεις Ζωής και στον κλάδο Ασφάλισης Περιουσίας, όπου οι σχετικοί δείκτες δεν σταθεροποιούνται σε επίπεδα χαμηλότερα του 2013.

Από τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προκύπτει ότι στον κλάδο Ζωής οι ακυρώσεις τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο ήταν εμφανώς λιγότερες από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ωστόσο όμως το Μάρτιο κατέγραψαν αισθητή άνοδο για να φθάσουν στα επίπεδα του 2013. Στα προγράμματα ζωής που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις οι ακυρώσεις πιέσθηκαν προς τα κάτω και στους τρεις μήνες, όμως το τρίτο έδειξαν να καταγράφουν μια μικρή άνοδο. στον κλάδο Ζωής οι ακυρώσεις τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο ήταν εμφανώς λιγότερες από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα

Στις ασφαλίσεις Περιουσίας, η χρονιά φέτος άρχισε με ακυρώσεις ανάλογες αυτών του 2013, εν συνεχεία διατηρήθηκαν χαμηλότερα του 2013, για να καταγράφουν το Μάρτιο άνοδο και να βρεθούν σε επίπεδα υψηλότερα της περυσινής χρήσης.
Στον κλάδο ασφάλισης Αυτοκινήτων οι επιστροφές ασφαλίστρων δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί αρκετά χαμηλότερα του 2013, ενώ θετική είναι η εικόνα και στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, όπου οι επιστροφές ασφαλίστρων κινήθηκαν ειδικά τους δύο πρώτους μήνες πολύ χαμηλότερα έναντι του 2013, όμως το Μάρτιο καταγράφηκε μικρή αύξηση , η οποία πάντως δεν στάθηκε ικανή να ανεβάσει το σχετικό δείκτη στα επίπεδα του περυσινού Μαρτίου.

Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι η γενικότερη τάση στις επιστροφές ασφαλίστρων θα είναι φέτος καθοδική, τονίζουν ωστόσο ότι για να συνεχιστεί η ομαλή πορεία της αγοράς τόσο σε επίπεδο πωλήσεων, όσο και σε επίπεδο ακυρώσεων θα πρέπει στην κεντρική πολιτική σκηνή να επικρατήσει ομαλότητα. «Αν δεν αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια είναι βέβαιο ότι όλοι μας θα βγούμε χαμένοι. Όχι μόνο την ασφαλιστική αγορά, αλλά το σύνολο της οικονομίας» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.