Προτεραιότητα της νέας διοίκησης του ΕΚ το σχέδιο DARAG

Το πέρασμα των ζημιών του χαρτοφυλακίου του ΕΚ στην DARAG αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Διαχειριστική Επιτροπή του φορέα. Η DARAG η οποία έχει έρθει ήδη στην Ελλάδα από την Aigaion και έχει ήδη αναλάβει έργο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, αποτελεί εταιρεία «εγγύηση» στη μετάβαση της ελληνικής αγοράς στο νέο νομοθετικό περιβάλλον. Η παγκόσμια αξιοπιστία της αλλά και η εμπιστοσύνη που της έδειξαν η ελληνική ασφαλιστική εταιρεία Aigaion στην αρχή και το ΕΚ στη συνέχεια ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω δραστηριοποίηση της η οποία θα συνδράμει και σε άλλες περιπτώσεις που θέλουν να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες της. Το θέμα μεταβίβασης της DARAG αποτελεί τη 2η κίνηση της.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών περί μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου αποτελεί το μείζον θέμα για τη νέα Διαχειριστική Επιτροπή του Επικουρικού Κεφαλαίου, που εξελέγη κατά τις χθεσινές αρχαιρεσίες στο φορέα. Ειδικότερα ο κ. Δημήτρης Ζορμπάς επανεξελέγη πρόεδρος και αντιπρόεδροι εξελέγησαν οι κ.κ. Γιώργος Μαυρέλης και Ερρίκος Μοάτσος, γενικός γραμματέας ο κ. Ηρακλής Δασκαλόπουλος και μέλη οι κ.κ. Φώτιος Ζέρβας, Κωνσταντίνος Καραχάλιος, Αθανάσιος Ξένος, Ευστάθιος Τσαούσης και η κ. Μάγδα Κράνη.

Πηγές του IW αναφέρουν ότι, για τη σταδιακή μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ζημιών του Επικουρικού, ύψους 320 εκατ. ευρώ, στη γερμανική εταιρεία, το ΕΚ έχει να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα αγκάθια: Να πιέσει την κυβέρνηση για την προώθηση προς ψήφιση στη βουλή των αναγκαίων τροπολογιών – διαδικασία που όπως φαίνεται θα απαιτήσει χρόνο, αλλά και να εξασφαλίσει την προβλεπόμενη χρηματοδότηση, ώστε να καταστεί υλοποιήσιμο το deal.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, η απόφαση την οποία έλαβε η γενική συνέλευση του Επικουρικού για την προώθηση του σχεδίου μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου, αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε να υλοποιηθούν οι επόμενες κρίσιμες φάσεις.

Σε ότι αφορά την προώθηση στη βουλή των σχετικών τροπολογιών, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι Επικουρικό και Ένωση θα περιμένουν τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις (δημοτικές και ευρωεκλογές) προκειμένου να φανεί αν θα αλλάξει και τι στο πολιτικό πεδίο της χώρας και εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές να αρχίσουν τις πιέσεις προς το υπ. Οικονομικών.

Για τη χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί αρκετές προτάσεις, με βασικότερες τις εξής τρεις:
-          Τη δανειοδότηση του φορέα με εγγύηση τις ετήσιες εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών.
-          Την έκδοση ενός ομολόγου που θα καλύψει το σύνολο των απαιτήσεων.
-          Την έκδοση περισσότερων του ενός ομολόγων ώστε η συμφωνία να χρηματοδοτείται σταδιακά και ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρξουν για κεφάλαια.

Πάντως και στις δύο πρώτες περιπτώσεις οι καταβολές στην Darag θα είναι τμηματικές, οπότε το Επικουρικό θα πρέπει να αποφασίσει που θα τοποθετήσει τα κεφάλαια του δανείου ή του ομολόγου, τα οποία θα διατηρεί διαθέσιμα για τις καταβολές προς την Darag.

Τέλος, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί το deal με τη Darag, το Επικουρικό Κεφάλαιο θα συνεχίσει να καταβάλλει αποζημιώσεις, με τους γνώριμους – αργούς ρυθμούς του, γι΄ αυτό και τονίζεται πως εφόσον «τρέξει» η συμφωνία θα «τρέξουν» και οι χρόνοι κάλυψης των υποχρεώσεων του Επικουρικού.