Έγκλημα χωρίς θύμα θεωρούν οι πολίτες την ασφαλιστική απάτη

Αυξάνονται οι υποθέσεις ασφαλιστικής απάτης που εξιχνιάζονται και πληροφορίες τους συχνά δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα στα μέσα ενημέρωσης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Περιστατικά όπως εταιρείες φαντάσματα με ανύπαρκτα συμβόλαια μέχρι και μεγάλα κυκλώματα που πρόσφατα είδαμε μέλη τους να συλλαμβάνονται στην Ελλάδα με άρτια οργάνωση που λυμαίνονται την ασφαλιστική αγορά, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω ενεργοποίηση από την πλευρά των ασφαλιστικών, είτε μεμονωμένα είτε και συλλογικά μέσω των οργάνων τους.

Στο πλαίσιο αυτό και η ΕΑΕΕ΄, όπως έχει αναφέρει το iw σε προηγούμενο άρθρο του, συγκρότησε Ειδική Επιτροπή, που προγραμματίζει τη δράση της, δεδομένου ότι η ασφαλιστική απάτη στοιχίζει στον κλάδο το 1/10 των ασφαλιστικών αποζημιώσεων.

Το δύσκολο αναφέρουν ειδικοί στην ασφαλιστική απάτη στη Βρετανία είναι ότι ο συνήθως όταν οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι κάτι συμβαίνει κάνουν τα στραβά μάτια. Σχετική έρευνα έδειξε ότι τα δύο τρίτα των πολιτών δεν αναφέρουν στην αστυνομία ότι κάποιος διαπράττει ασφαλιστική απάτη, καθώς θεωρούν ότι είναι ένα έγκλημα χωρίς θύματα. Το κοινό επίσης υποτιμά τις επιπτώσεις της απάτης, καθώς μόλις 1 στους 10 πιστεύουν ότι θα επηρεαστούν από αυτό, ενώ στην πραγματικότητα ο καθένας επηρεάζεται μέσω υψηλότερων ασφαλίστρων, γιατί τελικά τα θύματα της ασφαλιστικής απάτης είναι οι ίδιοι οι σφαλισμένοι που βλέπουν τα ασφάλιστρα τους να  αυξάνονται.

Αυξημένη κατά 19% η ασφαλιστική απάτη

Ανησυχία στους κόλπους της ασφαλιστικής αγοράς δημιουργούν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Aviva, κορυφαία βρετανική εταιρεία. Σύμφωνα με την εταιρεία αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά car-for-cash και οι ψευδείς τραυματισμοί στον αυχένα στη Βρετανία. Ειδικότερα το 2013 το τμήμα καταπολέμησης απάτης εντόπισε ψευδείς αξιώσεις αξίας 110 εκατ. λιρών και υπολογίζεται  ότι η ασφαλιστική απάτη αυξήθηκε κατά 19%. Η απότομη άνοδος αποδίδεται κυρίως σε απάτες με στημένα ατυχήματα και ψεύτικους τραυματισμούς στον αυχένα. Στην εταιρεία εντοπίζονται περίπου 45 ψευδείς αξιώσεις για αποζημιώσεις καθημερινά. 

Το γεγονός ότι για πολλούς η ασφαλιστική απάτη είναι ένα έγκλημα χωρίς θύματα και το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, είναι οι βασικοί παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην έξαρση των φαινομένων απάτης με πιο κοινό τον τραυματισμό κατά τη διάρκεια ατυχήματος, που αποτελεί το 54% των ψευδών αξιώσεων στην Aviva.

Περισσότερες από τις μισές ψεύτικες απαιτήσεις αφορούν ζημίες για σωματικές βλάβες από ατυχήματα που δε συνέβησαν ποτέ ή που συνέβησαν αλλά οι εμπλεκόμενοι παραποίησαν τα πραγματικά δεδομένα.

Η Aviva διερευνά επί του παρόντος περισσότερες από 5.000 ύποπτες αξιώσεις τραυματισμών που συνδέονται με γνωστά κυκλώματα απάτης. Σύμφωνα μάλιστα με το Insurance Fraud Bureau μία στις επτά ασφαλιστικές αποζημιώσεις συνδέονται με υποθέσεις «ύποπτες» για τις εταιρείες. Συνολικά το κόστος από τέτοιου είδους απάτες για τις εταιρείες ανέρχεται στις 392 εκατ. λίρες.

Το τμήμα καταπολέμησης της απάτης εντόπισε ψευδείς αξιώσεις τραυματισμού στον αυχένα αξίας άνω των 5 εκατ. λιρών και στους επίδοξους «απατεώνες» οι ποινές που επιβλήθησαν  ήταν μεταξύ τεσσάρων και επτά ετών.