Από την αυτοματοποίηση στο χειροποίητο…

Ο προβληματισμός  για την εξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς συνεχίζεται. Πως θα αυξηθεί η παραγωγή; Πως θα αναπτυχθούν ισόρροπα οι διάφορες κατηγορίες ασφαλίσεων; Πως θα προσαρμοστούν οι εταιρείες στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην λειτουργία τους,; Πως θα ισορροπήσουν ασφαλιστές και διαμεσολαβούντες στο νέο περιβάλλον; Αυτά και άλλα τόσα ερωτήματα, απορίες, αναζητήσεις βασανίζουν τους σημερινούς ανθρώπους της ιδιωτικής ασφάλισης. 

Στο πλαίσιο αυτό αναφύεται και ένα βασικό ΕΡΩΤΗΜΑ:  κάτι δεν πάει καλά στην ιδιωτική ασφάλιση και θέλει διόρθωμα, ή μήπως μέσω των ερωτημάτων αποτυπώνεται απλώς η αγωνία να προχωρήσουν  καλύτερα  απ΄ ότι σήμερα τα πράγματα οπότε και αναζητείται ο τρόπος που αυτό θα επιτευχθεί.  

Αν υποθέσουμε ότι ισχύει το πρώτο τότε ο προσανατολισμός των συντελεστών της ιδιωτικής ασφάλισης θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένος και ανασκευαστικός  των κακώς κείμενων που σίγουρα δεν οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην οικονομική δυσκολία της Ελλάδας. Θα πρέπει να αναζητηθούν οι δομικές αιτίες που η ιδιωτική ασφάλιση δεν προχώρησε. Θα πρέπει ίσως να αλλάξει η τακτική προβολής του θεσμού, η προώθησή του στην κοινωνία τόσο από κάθε εταιρεία ξεχωριστά όσο και από τους συλλογικούς φορείς εκπροσώπησης του κλάδου.  Ενδεχομένως να χρειαστεί και κάποια αναδόμηση των προτεραιοτήτων και των στρατηγικών. Και σαφώς συλλογική προσπάθεια και ενότητα.

Αν βέβαια υποθέσουμε την δεύτερη εκδοχή, τότε ο κλάδος πάει καλά αλλά θέλουμε να πάει καλύτερα, τότε θα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα. Η βελτίωση απαιτεί λεπτομερείς κινήσεις. Δεν είναι εύκολο ούτε όμως και δύσκολο. Υπάρχουν παραδείγματα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αυτόνομων επαγγελματιών, ή και εταιρειών που προχωρούν δυναμικά. Το κοινό τους στοιχείο είναι η «σφιχτή» αντιμετώπιση των πραγμάτων. Οι περιπτώσεις αυτές δεν αφήνουν την «τύχη» να λειτουργήσει και να φέρει αποτέλεσμα. 

Αντίθετα «παίζουν» στενό μαρκάρισμα σε οτιδήποτε αφορά τους συνεργάτες και την λειτουργία της εταιρείας τους.  Ίσως τελικά να μη χρειάζεται τεχνική και το μόνο που απαιτείται είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι από την εποχή της γαλήνης περάσαμε στην εποχή της φουρτούνας.  Έτσι και η ιδιωτική ασφάλιση από την εποχή της αυτοματοποίησης οφείλει να περάσει στην εποχή του χειροποίητου…