Χ.Α.: «Λαχανιασμένη» η αγορά

Η αγορά δείχνει «λαχανιασμένη» από τις συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και τις ομολογιακές εκδόσεις.

Σε μερικές, μάλιστα, περιπτώσεις δείχνει και «τραυματισμένη», όπως στο «άδειασμα» από την περιοχή από τις 1.260 προς τις 1.185 μονάδες. 

Παρόλα αυτά, η αγορά αντέδρασε και επανήλθε στην περιοχή των 1.240 μονάδων. Έχει όμως τώρα να αντιμετωπίσει την ΑΜΚ της Εθνικής, μετά την επιτυχία της Eurobank, αλλά και τις νέες ομολογιακές εκδόσεις του Μυτιληναίου, της Motor Oil και του Ελλάκτορα (μετά από εκείνες της ΔΕΗ και της Ιντραλότ). Βέβαια εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο ενόψει των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου. 

Έχουμε μπει ήδη στον Μάιο και οι εκλογές είναι πια κοντά, με αποτέλεσμα η ένταση και η πόλωση να γίνονται πιο έντονες με την πάροδο των ημερών και να δυσκολεύουν την ανάληψη κινδύνου από τους επενδυτές. 

Το χρηματιστήριο ψηφίζει κυβερνητική σταθερότητα, την οποία δίνει μόνο η επικράτηση της ΝΔ και η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, ενώ ένα αποτέλεσμα με μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει πτώση για τη χρηματιστηριακή αγορά. Πάντως η αγορά δεν μπορεί να «διαβάσει» με σιγουριά τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες ναι μεν δείχνουν «ντέρμπυ» με ελαφρύ προβάδισμα της ΝΔ, αλλά έχουν και έναν μεγάλο «άγνωστο Χ»: την αδιευκρίνιστη ψήφο που, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, κινείται στα επίπεδα του 20%.
 Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, σχηματισμό διπλής βάσης στις 1.185 μονάδες έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση προς τις 1.240 μονάδες. 

Όμως για τη δημιουργία βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί πάνω από τις 1.260 μονάδες αρχικά, και στη συνέχεια πάνω από τις 1.285 μονάδες, κάτι που φαίνεται δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες.
Εάν η αγορά επιστρέψει προς τις 1.185 μονάδες και τις διασπάσει καθοδικά, επικρατέστερη περιοχή δείχνει αυτή των 1.160 μονάδων, όπου και διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών. 

Όμως, πέρα από τη βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς, οι εισροές κεφαλαίων τον τελευταίο μήνα στην ελληνική οικονομία είναι πρωτοφανείς και μεσοπρόθεσμα αυτό θα αποτυπωθεί και στη χρηματιστηριακή αγορά, οπότε τυχόν χαμηλότερες αποτιμήσεις θα είναι μια ευκαιρία επιλεκτικών τοποθετήσεων για τους επενδυτές. 

Η ανακοπή της ανόδου του Χρηματιστηρίου Αθηνών οφείλεται κυρίως στην απορρόφηση της ρευστότητας στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και στο rebalancing που συντελέστηκε στον δείκτη MSCI.

 Έτσι παρατηρήθηκε το φαινόμενο της ανακοπής της ανοδικής πορείας μετά το ισχυρό ξεκίνημα του έτους.
Ωστόσο, οι προοπτικές της αγοράς είναι θετικές και η πορεία της θα διαφανεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.