Τα επιτεύγματα της οικονομίας και η αναγκαίες αλλαγές στην ασφάλιση

Τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και  οι αλλαγές που έχουν επέλθει στην αγορά σε διάφορα επίπεδα δεν αναγνωρίζονται ούτε στο μέγεθός τους ούτε στην δυναμική τους, ούτε στο αποτέλεσμά τους.  

Και αυτό είναι μερικώς φυσικό και οφείλεται στα  πολλαπλά  «παθήματα» πολιτών, επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που λόγω των τεκταινόμενων στην οικονομία υπέστησαν τα τελευταία έτη απώλειες, ζημιές, και πρωτίστως έχασαν ηρεμία και οικονομική ευρωστία.  

Ωστόσο σε μια πιο ψύχραιμη ματιά οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι ορατές. Βασική αλλαγή και ουσιαστική παράλληλα είναι αυτή που αφορά την ηλεκτρονικοποίηση των εφοριών και των συναφών με αυτές εργασίες. Ο εκσυγχρονισμός είναι καταφανής. Η σύνδεση διαφόρων συστημάτων επίσης εμφανής. Η περαιτέρω on line ενημέρωση από διάφορα σημεία συναλλαγών, προχωρεί.  Δεν είναι μικρό ή για περιφρόνηση το γεγονός ότι ο πολίτης απομακρύνεται –ως φυσική παρουσία- από την εφορία ούτε ότι ο εργαζόμενος έχει την ηλεκτρονική του μερίδα και ο κάθε εργοδότης ή συναλλασσόμενος καταχωρεί στοιχεία. Αυτά που σήμερα μοιάζουν παραμυθένια έκοψαν οριστικά το χρόνιο βήχα που είχαν όσοι «εξυπηρετούσαν», έκαναν χάρες και βοηθούσαν –όχι για τη ψυχή τους-. 

Το ίδιο με τις εφορίες έγινε και στις επενδύσεις. Τα αμαρτωλά γραφεία έκλεισαν και τώρα τα πράγματα κυλούν καλύτερα. Στην σύσταση της επιχειρηματικότητας επίσης, έγιναν βήματα, δημιουργήθηκε το ΓΕΜΗ και οργανώθηκε ηλεκτρονικά η «ταυτότητα» της κάθε επιχείρησης.  Στην αγορά, έγινα παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα η απελευθέρωση των παιδικών τροφών, του γάλακτος, των λαϊκών αγορών.  Στις πολεοδομίες, έγινε μεγάλη  τομή, καταργήθηκε ο έλεγχος των μελετών, απελευθερώθηκαν οι αμοιβές των μηχανικών οπότε και άλλαξαν  και εκεί τα δεδομένα του παρελθόντος. Και αλλού είναι εμφανής η τάση προόδου.
Απελευθερώθηκαν και άλλα επαγγέλματα. Έγινα και άλλες τομές. Μπορεί όλα αυτά για άλλους λαούς να είναι τακτοποιημένα, απλά και εφαρμοσμένα.  Εντάξει! Εδώ γίνονται τώρα και σίγουρα δεν πρέπει μας ενοχλεί που η Ελλάδα οδηγείται στο αυτονόητο.  Ούτε να μας ενοχλεί που βρισκόμαστε ακόμα πίσω. 

Σημασία έχει ότι η εξέλιξη προχωρεί και στην χώρα μας. Δεν είναι αντικειμενικό να τα ακυρώνουμε επειδή είναι ακόμα άγουρα. Σίγουρα χρειάζονται το χρόνο τους για να ωριμάσουν. Θέλει  υπομονή, σύνεση και συνοδοιπόρευση. Αν φυσικά μέσα σε όλα αυτά αναζητήσουμε  αλλαγές που έγιναν στην ιδιωτική ασφάλιση, στο θεσμό, στην αγορά, στις πωλήσεις, στα προϊόντα, είναι λιγοστές αυτές που θα διακρίνουμε. Ίσως θα έπρεπε να έχει και εδώ κάτι…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*