Έκτακτοι έλεγχοι στα αποθεματικά του παρελθόντος

Ακτινογραφία στα αποθέματα  των ασφαλιστικών εταιρειών επιχειρεί η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να εντοπίσει «αμαρτίες» παρελθόντων ετών και να καταγράψει τυχόν «τρύπες» στο σχηματισμό τους.

Η εποπτική αρχή ζητά από τις εταιρείες του κλάδου να προσδιορίσουν τις μεθόδους και τα συστήματα υπολογισμού των αποθεμάτων που εφαρμόζουν σε βάθος δεκαετίας, ώστε από την ανάλυση που θα κάνουν -εν συνεχεία- οι αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα να προκύψουν οι οποίες διαφορές και να προσδιοριστούν οι αναγκαίες «κεφαλαιακές» ενέσεις.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος επιχειρεί να ελέγξει τους φακέλους με τις ζημιές  των ασφαλιστικών εταιρειών. Αναλύοντας ζημιά προς ζημιά τα χαρτοφυλάκια με τις υποχρεώσεις των εταιρειών θα επιχειρήσει να διαπιστώσει αν όντως έχουν αποτιμηθεί ορθά ή έχουν υπάρξει «ψαλιδίσματα» σε μελλοντικές αποζημιώσεις, ικανά να περιορίσουν εντέχνως τις ανάγκες σε αποθέματα.
Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους κατά το παρελθόν ανακλήθηκαν άδειες λειτουργίας ασφαλιστικών εταιρειών ήταν τα «μαγειρέματα» που επιχειρήθηκαν σε εκκρεμείς ζημίες, τα οποία δημιουργούσαν δυσβάστακτα κεφαλαιακά κενά.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι, οι έλεγχοι της ΤτΕ υλοποιούνται στο πλαίσιο προετοιμασίας της ιδιωτικής ασφάλισης για την εφαρμογή του Solvency II και ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ενταθούν, δεδομένου ότι το 2015 πρόκειται να αποτελέσει προθάλαμο για το νέο εποπτικό πλαίσιο στο οποίο θα εισέλθει η αγορά.