Ακόμα προσπαθούν για τη συνεργασία με το δημόσιο οι ασφαλιστικές

Επί τάπητος τίθεται το σχέδιο συνεργασίας κρατικών νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, άνοιξε πριν το Πάσχα παράθυρο διαλόγου με την αγορά, σε μια προσπάθεια αναζήτησης του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου ώστε τα κρατικά νοσοκομεία να υποδέχονται ασφαλισμένους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Έξι είναι τα μέτωπα τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν κυβέρνηση και αγορά προκειμένου, μετά την αποτυχία της πρώτης προσπάθειας επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Ειδικότερα, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

– Πως θα διασφαλιστεί ότι οι ιατροί που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους θα αμείβονται γι΄ αυτές.
– Πως θα αναβαθμιστεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών από το νοσηλευτικό προσωπικό.
– Πως θα διευθετηθούν χωροταξικά ζητήματα στις κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων όπου θα ενταχθούν στο σύστημα συνεργασίας με τις ασφαλιστικές εταιρείες.
– Πόσα, ποια θα επιλεγούν και τι θα προβλέπουν τα ιατρικά πρωτόκολλα. Πόσο οικονομικότερα θα είναι έναντι των πρωτοκόλλων που ακολουθούν σήμερα τα ιδιωτικά νοσοκομεία.
– Τι θα γίνει με τα προβλήματα γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζει το δημόσιο συνολικά και, άρα, και τα κρατικά νοσοκομεία.
– Εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ υπουργείου και αγοράς, ποια νοσοκομεία θα προηγηθούν για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο υπουργός Υγείας θα έχει και νέες συναντήσεις με εκπροσώπους του κλάδου, προκειμένου να καταλήξουν στο κατά πόσο υπάρχουν τελικά, πέρα από τις καλές προθέσεις, νομοθετικά και πρακτικά περιθώρια για τη συνεργασία των δύο αγορών.