Carpenter Turner: Με ειδική γνώση στην αντασφάλιση

Με κύρος στον τομέα της αντασφαλιστικής διαμεσολάβησης, η εταιρεία Carpenter Turner είναι νέα όσον αφορά τον χρόνο λειτουργίας της στην ελληνική αγορά, αλλά ταυτόχρονα και παλιά, από άποψη τεχνογνωσίας, καθώς δημιουργήθηκε ή, σωστότερα, προήλθε από τη σύμπραξη μιας δυναμικής και έμπειρης ομάδας Ελλήνων στελεχών με τον διεθνή μεσίτη αντασφάλισης, Guy Carpenter. 

Με αυτό το εταιρικό σχήμα, η εταιρεία έκανε εκκίνηση εργασιών στις 9 Σεπτεμβρίου 2013, όταν ξεκίνησε να δραστηριοποιείται. Οι εργασίες της στον τομέα της αντασφαλιστικής διαμεσολάβησης αναπτύσσονται ραγδαία στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έμφαση στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το iw μίλησε με τα στελέχη της εταιρείας, κ. Γιάννη Κακαβίτσα, Director Non Life – Treaty και Μάριο Απέργη Director Life, Accident & Health, αναφορικά με τη δραστηριότητα της εταιρείας τους, τους στόχους της, καθώς και το πώς, με βάση τα σημερινά δεδομένα, προσδιορίζουν οι ίδιοι το μέλλον της ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής αγοράς.

iw? Πού εστιάζονται οι στόχοι της εταιρείας σας;

Carpenter Turner: Η CarpenterTurner φιλοδοξεί να προσφέρει ένα άριστο επίπεδο εξυπηρέτησης, βασισμένο σε αρχές ειλικρίνειας, διαφάνειας και εμπιστοσύνης, με σκοπό τη διαφύλαξη των συμφερόντων των πελατών και συνεργατών της, καθώς και την επίτευξη Γ. Κακαβίτσας, Director Non Life - Treaty αποτελεσμάτων που προσθέτουν αξία στις επιχειρήσεις τους.
Το σημαντικότερο ίσως πλεονέκτημα της εταιρείας μας είναι ότι, μέσω της σύμπραξης των εταίρων της, επιτυγχάνεται ο συνδυασμός της άριστης γνώσης της τοπικής αγοράς και τεχνογνωσίας, με τη δυνατότητα πρόσβασης τόσο στην παγκόσμια αγορά αντασφάλισης όσο και σε «εργαλεία» διαχείρισης και μοντελοποίησης των κινδύνων.
Η εταιρεία ανέλαβε, επίσης, τις ανανεώσεις του χαρτοφυλακίου της Guy Carpenter Αθήνας, με σκοπό την αδιάλειπτη εξυπηρέτηση των υφιστάμενων πελατών της, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου.

iw? Με ποια μέσα επιδιώκετε την επίτευξη των στόχων της εταιρείας σας;

Carpenter Turner: Το κύριο μέσο επιδίωξης των στόχων είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, με πολυετή εμπειρία και μακρά παράδοση στην αγορά μας (όπως το δεύτερο συνθετικό της επωνυμίας της εταιρείας υποδεικνύει), σε όλους τους τομείς της αντασφάλισης, καλύπτοντας τις απαιτήσεις των πελατών σε συμβατικές και προαιρετικές αντασφαλίσεις, και για όλους τους κλάδους, γενικών ασφαλίσεων, καθώς και ασφαλίσεων ζωής, υγείας, ατυχημάτων. 

Επίσης το δυναμικό της εταιρείας αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρει η συμμετοχή στο σχήμα μιας πολυεθνικής επιχείρησης, χρησιμοποιώντας όλα εκείνα τα «εργαλεία» και τις κατάλληλες στατιστικές εφαρμογές και μοντέλα εκτίμησης των κινδύνων, με τα οποία προβαίνει σε αναλύσεις χαρτοφυλακίων με σκοπό την υπόδειξη των καταλληλότερων προτάσεων για το αντασφαλιστικό πρόγραμμα της ασφαλιστικής εταιρείας.
Επιπλέον, τα «εργαλεία» αυτά υποδεικνύουν προτάσεις για τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας στο πλαίσιο του Solvency II. 

Άλλες εφαρμογές περιλαμβάνουν την αυτοματοποίηση των διαδικασιών πρόσκτησης νέων εργασιών όλων των κλάδων, τη διαμόρφωση κανόνων ανάληψης κινδύνων για προϊόντα ζωής και υγείας, τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αποζημιώσεων και Μάριος Απέργης Director Life, Accident & Healthτην ηλεκτρονική καταγραφή τους, καθώς και τη γεωκωδικοποίηση των δεδομένων ενός χαρτοφυλακίου με την αποτύπωσή τους σε χάρτη. 

Όλα αυτά τα προϊόντα και οι εφαρμογές προσφέρονται στους πελάτες μας δωρεάν ή με μικρό κόστος, αναλόγως της περίπτωσης, και έχουν αξιολογηθεί ως ιδιαιτέρως χρήσιμα από αυτούς.

iw? Πώς εκτιμάτε τη γενική κατάσταση, τις συνθήκες της ασφαλιστικής αγοράς;

Carpenter Turner: Αν και η δραστηριότητά μας περιορίζεται στον χώρο της αντασφάλισης, η συνεργασία μας με τις ασφαλιστικές εταιρείες μάς επιτρέπει μια μακροσκοπική ματιά στην κατάσταση της ασφαλιστικής αγοράς από τη σκοπιά του διαμεσολαβητή αντασφάλισης. 

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, και εμείς την αλλαγή η οποία έχει επέλθει και συνοψίζεται όχι μόνο στον μικρότερο αριθμό των εταιρειών, αλλά και στη σύνθεση, καθώς και στη διαφορετικότητα των πρακτικών και των επιλογών. Η συγκέντρωση μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς σε λιγότερους παίκτες, με παράλληλη βελτίωση της οργάνωσης (αλλά και της γραφειοκρατίας, σε αρκετές περιπτώσεις), η προσφορά μεγαλύτερων και ευρύτερων καλύψεων, ο εντονότερος ανταγωνισμός κ.λπ., είναι φαινόμενα τα οποία παρατηρούνται ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια. Οι αλλαγές αυτές δημιουργούν ταυτόχρονα και νέες ευκαιρίες προς αξιοποίηση.

iw? Για την αντασφαλιστική αγορά ποια είναι η άποψή σας;

Carpenter Turner: Όσον αφορά στην αντασφαλιστική αγορά, παρατηρούμε ότι και εκεί έχουν επέλθει αρκετές αλλαγές. Η τωρινή συγκυρία χαρακτηρίζεται από πληθώρα κεφαλαίων η οποία έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη προσφορά αντασφάλισης. 

Παράλληλα η συμπεριφορά και οι επιλογές όσον αφορά στη ζήτηση για αντασφάλιση, έχουν και αυτές αλλάξει, αφού επηρεάζονται από παράγοντες όπως την υποχρέωση των θυγατρικών να αντασφαλίζονται μέσω των μητρικών τους, την τάση για προτίμηση αντασφαλιστικών λύσεων βασισμένων σε μη αναλογικές συμβάσεις, τον περιορισμό του αντασφαλιστικού κόστους, κ.λπ.
Ιστορικά, η αντασφαλιστική αγορά, για μια περίοδο αρκετών δεκαετιών, ακολούθησε μια πορεία διαδοχικών ανοδικών και καθοδικών αποκλίσεων από ένα μέσο επίπεδο ισορροπίας, των λεγόμενων αντασφαλιστικών κύκλων. Η τάση όμως αυτή μεταβλήθηκε τα τελευταία 10 – 15 χρόνια, ώστε πολλοί να ομιλούν για «εξαφάνιση» του κύκλου. Η παγκόσμια τάση της αντασφαλιστικής αγοράς είναι πλέον «επίπεδη» ή «καθοδική». Το φαινόμενο αυτό έγινε αισθητό και στην Ελλάδα, όπου στη διάρκεια των τελευταίων ετών οι τιμές της αντασφάλισης ακολούθησαν πτωτική πορεία. Στην εξέλιξη αυτή, εκτός από τη μεγάλη διαθεσιμότητα παγκόσμιων κεφαλαίων, έχουν συμβάλει οι αποδόσεις των επενδύσεων και τα θετικά αποτελέσματα των αντασφαλιστών από το underwriting. 

Εκτός των παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομική κρίση δεν επηρέασε τη συμπεριφορά των αντασφαλιστών στην Ελλάδα.
Τέλος, ένα ακόμη χαρακτηριστικό της περιόδου είναι το γεγονός ότι και τα δύο μέρη της αγοράς (αντασφαλιστές και πρωτασφαλιστές) λειτουργούν περισσότερο ευκαιριακά σε σχέση με το παρελθόν, ενώ η έννοια της «συνέχισης» της συνεργασίας (continuity) έχει υποβαθμιστεί.

iw? Ως ειδικοί, πώς βλέπετε το μέλλον στην αντασφάλιση;

Carpenter Turner: Η πρόβλεψη του μέλλοντος δεν είναι εύκολη, ιδιαίτερα εάν αναφερόμαστε στον ακριβή χρόνο επίτευξης μελλοντικών γεγονότων. Και αυτό γιατί η εμπειρία απέδειξε ότι το «αύριο» δεν είναι η απλή προβολή του «χθες» και του «σήμερα», αλλά εξαρτάται από διεργασίες οι οποίες δεν είναι πλήρως γνωστές και το αποτέλεσμά τους δεν είναι απολύτως προβλέψιμο. Για παράδειγμα, ποιος είχε προβλέψει την έκταση και τον βαθμό της οικονομικής κρίσης την οποία βιώνουμε, η οποία έχει επηρεάσει και την ασφαλιστική μας αγορά;

iw? Δεν διαβλέπετε αλλαγές;

Carpenter Turner: Είναι αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή οι συνθήκες στην αντασφαλιστική αγορά θα αλλάξουν. Αυτό μπορεί να προέλθει είτε μετά από ένα εξαιρετικά κοστοβόρο ζημιογόνο γεγονός είτε ακόμη και σαν αποτέλεσμα δυσμενών εξελίξεων στις χρηματοοικονομικές αγορές είτε από συνδυασμό των παραπάνω περιπτώσεων.

iw? Για τις σχέσεις ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών τι πιστεύετε;

Carpenter Turner: Είναι σημαντικό οι ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με την αντασφαλιστική αγορά και ιδιαιτέρως με τους ισχυρούς παίκτες της. Μην ξεχνάμε ότι η αντασφάλιση λειτουργεί όπως ένας απορροφητής κραδασμών, αφού διασφαλίζει την ομαλότερη πορεία της ασφαλιστικής εταιρείας σε συνθήκες θετικών, αλλά κυρίως και αρνητικών, αποκλίσεων από το επίπεδο της μακροχρόνιας οικονομικής ισορροπίας. 

Είναι γεγονός ότι η συγκέντρωση μεγαλύτερου όγκου ασφαλιστικών εργασιών σε μικρότερο αριθμό ασφαλιστικών ομίλων έχει σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αντασφαλιστικής παραγωγής. Και αυτό είναι μια παγκόσμια τάση η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί. Ταυτόχρονα όμως αναπτύσσεται μια παράλληλη αγορά, εκείνη της παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών, η οποία όπως προαναφέρθηκε, συμπληρώνει την παροχή της παραδοσιακής αντασφάλισης και αξιολογείται σαν ιδιαίτερα σημαντική για το άμεσο μέλλον. Η εταιρεία μας είναι έτοιμη να παίξει έναν σημαντικό ρόλο και στο κομμάτι αυτό της αγοράς, αξιοποιώντας, σε συνεργασία με τους πελάτες μας, νέες ευκαιρίες και την κάλυψη υπαρχόντων και μελλοντικών αναγκών.


Γιάννης Κακαβίτσας

Ο Γιάννης Κακαβίτσας σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία (Diploma in Advanced Studies & MA in Economics). Από το 1982 εργάζεται στην ασφαλιστική αγορά, πάντα στον τομέα της αντασφάλισης. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 είναι Διευθυντής Συμβατικών Αντασφαλίσεων στην Carpenter Turner.

Μάριος Απέργης

Ο Μάριος Απέργης αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου όπου σπούδασε οικονομικά. Η καριέρα του στην αντασφαλιστική αγορά ξεκίνησε από το City του Λονδίνου πριν από 27 χρόνια και συγκεκριμένα στους κλάδους Ζωής, Υγείας και Ατυχημάτων. Από το 1994 έχει επιστρέψει μόνιμα στην Αθήνα και σήμερα είναι επικεφαλής Ζωής, Υγείας και Ατυχημάτων στην Carpenter Turner.