Ασφαλιστικές δικλείδες στα ΤΕΑ

    Δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 70% του ενεργητικού οι επενδύσεις σε μετοχές, κινητές αξίες εξομοιούμενες προς μετοχές και ομολογίες εταιρειών που διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές. Χαμηλότερα όρια θα επιβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μόνο μετά από γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.    Δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 30% του ενεργητικού που καλύπτει τα τεχνικά αποθέματα οι επενδύσεις σε νομίσματα διαφορετικά από εκείνα στα οποία αντιστοιχούν οι υποχρεώσεις του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης.    Δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν αθροιστικά το 5% του ενεργητικού οι επενδύσεις σε επιχειρηματικά κεφάλαια και σε παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.    Δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ενεργητικού του Ταμείου οι επενδύσεις σε κινητές αξίες ή και μέσα χρηματαγοράς του ίδιου εκδότη.    Δεν θα επιτρέπεται κατά παρέκκλιση η τοποθέτηση μέχρι 35% του ενεργητικού του Ταμείου σε κινητές αξίες και μέσα χρηματαγοράς του ίδιου εκδότη, εφόσον οι αξίες αυτές είναι εγγυημένες από το κράτος ή άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή τρίτα κράτη.    Οι τοποθετήσεις της ανωτέρω περίπτωσης θα δύναται να αυξηθούν έως και 100% επί του ενεργητικού εφόσον οι επενδύσεις αφορούν σε τουλάχιστον έξι διαφορετικές εκδόσεις και οι αξίες που ανήκουν σε κάθε έκδοση δεν υπερβαίνουν το 30% του ενεργητικού του Ταμείου.    Θα επιτρέπεται, μόνο κατά παρέκκλιση, η τοποθέτηση μέχρι 25% του ενεργητικού του Ταμείου σε ομολογίες τραπεζών με έδρα σε κράτος μέλος της ΕΕ που υπόκειται σε ειδικό καθεστώς δημόσιας εποπτείας για την προστασία των ομολογιούχων.    Για τις ανωτέρω ομολογίες, εφόσον ανά εκδότη είναι άνω του 5%, δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 80% του ενεργητικού του Ταμείου, τηρούμενου του ορίου του 25% ανά εκδότη.    Οι καταθέσεις του Ταμείου άνω των 50.000 ευρώ δεν θα δύναται να υπερβαίνουν ανά πιστωτικό ίδρυμα το 25% του ενεργητικού.    Το ΤΕΑ δεν θα δύναται να συγκεντρώνει άνω του 40% του ενεργητικού του σε επενδύσεις σε κινητές αξίες με εκδότη έναν Οργανισμό, σε καταθέσεις στον ίδιο οργανισμό ή και σε κινδύνους από πράξεις παραγώγων με αντισυμβαλλόμενο στον Οργανισμό αυτό.    Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 20% του ενεργητικού η αξία των ακινήτων του ΤΑΕ.

 

10+1 περιορισμούς στις επενδυτικές επιλογές των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη βουλή από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σε νομοσχέδιο του Οικονομικών με τίτλο «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του ν.3601/2007 και άλλες διατάξεις».

Η ίδια τροπολογία προβλέπει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αναλάβει των έλεγχο των επενδυτικών κινήσεων των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, στα οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι προσβλέπουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Ειδικότερα, οι περιορισμοί που θα τεθούν στην επενδυτική πολιτική των ΤΕΑ έχουν ως εξής: