Ο «αντισεισμικός» δεκάλογος της Marsh

Δέκα βήματα για την πρόληψη, την προστασία και τη διαχείριση των συνεπειών που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει μία επιχείρηση μετά από ένα σεισμό προτείνει η Marsh

Ο κατάλληλος προγραμματισμός και η λήψη μέτρων παίζουν καθοριστικό ρόλο στην άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη σωστή ασφάλιση και των περιορισμό των απωλειών τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο όσο και σε επίπεδο υλικών ζημιών. 

Οι δέκα προτάσεις της Marsh είναι οι ακόλουθες:

1 . Χρήση των πλέον σύγχρονων αντισεισμικών τεχνικών οικοδόμησης: Η οικοδόμηση ενός κτιρίου με «αντισεισμική τεχνολογία» εκτιμάται ότι ανεβάζει κατά 5-10% το κόστος κατασκευής. Ωστόσο, ειδικά τα κτίρια που βρίσκονται σε σεισμογενείς ζώνες πρέπει να κατασκευάζονται με βάση αυτά τα πρότυπα και να πληρούν τις προδιαγραφές των εν λόγω περιοχών.

2 . «Απλά» κτίρια: Σε περιοχές όπου η κατασκευή κτιρίων με αντισεισμική τεχνολογία δεν είναι εφικτή λόγω του κόστους που συνεπάγονται, οι ειδικοί συνιστούν την οικοδόμηση απλών και τετράγωνων κτιρίων, καθώς και την ενίσχυση σκυροδέματος και των ξύλινων κατασκευών.

3 . Πρόγραμμα διαχείρισης κρίσεων: Η δημιουργία σχεδίου έκτακτης ανάγκης μπορεί να περιορίσει ανθρώπινες και υλικές απώλειες σε επιχειρήσεις. Ο προγραμματισμός σχεδίου δράσης, το οποίο θα μπορεί να εφαρμοστεί σε πραγματικό χρόνο από το προσωπικό μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις και να συμβάλλει στην ταχύτερη επαναλειτουργία της επιχείρησης.

4 . Σχέδιο «επιχειρησιακής συνέχειας»: Ο προσδιορισμός των λειτουργιών που είναι απαραίτητες για τη συνέχεια της λειτουργίας και την επιβίωση της επιχείρησης, καθώς και η αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων ενός σεισμού συμβάλλουν στην κατανόηση πιθανών ζημιών και εν συνεχεία στην ενσωμάτωση μέτρων πρόληψης και προστασίας στο γενικό πρόγραμμα διαχείρισης κινδύνων.

5 . Αλυσίδα εφοδιασμού: Χαρτογραφήστε – αναλύστε την αλυσίδα εφοδιασμού σας με βάση της αξία που έχει κάθε τμήμα της για την επιχείρηση:
– αγορές πώλησης
– κρίσιμα σημεία στην αλυσίδα εφοδιασμού
– «χάρτης» ροής χρημάτων
Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε σεισμογενείς περιοχές μπορούν να σχεδιάσουν εναλλακτικά σημεία παραγωγής και κέντρα εξυπηρέτησης.

6 . Ανάπτυξη σχεδίου διαχείρισης απαιτήσεων: Προσδιορισμός της ομάδας ανθρώπων που θα χειριστούν τις απαιτήσεις και διασφάλιση πρόσβασης σε όλα τα απαραίτητα αρχεία (έγγραφα, συμβόλαια, λίστες επαφών και περιουσιακά στοιχεία). 

7 . Μεταφορά κινδύνου:  Η κατανόηση της πιθανής ζημίας σε επίπεδο διακοπής εργασιών και περιουσιακά στοιχεία είναι καθοριστική για την ασφαλιστική κάλυψη. Χρησιμοποιώντας κορυφαία μοντέλα λογισμικού (CAT modeling software) για την αξιολόγηση των επιπτώσεων σε κάθε επιχείρηση και την τεχνογνωσία ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων για ακίνητα αποκωδικοποιούνται οι ανάγκες και προσδιορίζεται το επίπεδο ασφάλισης.

8 . Εμπειρογνωμοσύνη: Παράλληλα με τη μοντελοποίηση είναι σημαντικό κάθε επιχείρηση να γνωρίζει τι κεφάλαια θα χρειαστεί σε περίπτωση που όλες οι κτιριακές υποδομές πρέπει να χτιστούν από την αρχή. Ένας εμπειρογνώμονας μπορεί να εξάγει ακριβή συμπεράσματα και στοιχεία για την εκτίμηση της αξίας των υποδομών και την σωστή μεταφορά κινδύνου.

9 . Κατανοήστε τι δεν καλύπτεται έτσι ώστε να μπορείτε να προγραμματίσετε πως θα αντιμετωπίσετε πιθανές απώλειες

10 . Το χειρότερο σενάριο: Προετοιμαστείτε για μία παρατεταμένη περίοδο διακοπής εργασιών και οργανώστε τις ενέργειες σας σε ακραίες περιπτώσεις όπως τη μακροχρόνια περίοδο για την αποκατάσταση της λειτουργίας και ην απώλεια μεγάλου μέρους των αποθεμάτων.