Έλεγχοι από την EIOPA για ισολογισμούς

Νέα stress test, αυτή τη φορά για το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών, προετοιμάζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iw, τα νέα τεστ αντοχής έχει ατύπως ζητήσει, σε αυτή τη φάση, η EIOPA από το σύνολο των εποπτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε σύντομο χρόνο θα ανακοινωθούν και επισήμως – στη χώρα μας από την ΤτΕ, η οποία ήδη προετοιμάζεται για το σκοπό αυτό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν το Μάιο, με την προοπτική τα stress tests να ολοκληρωθούν στους αμέσως επόμενους μήνες.

Πηγές της αγοράς με τις οποίες συνομίλησε το iw, προσθέτουν ότι τα τεστ αντοχής δεν θα αφορούν μόνο τις ασφαλιστικές εταιρείες κλάδου Ζωής, αλλά και των Γενικών Ασφαλειών, ενώ τα περισσότερα ζητήματα πρόκειται να αντιμετωπίσουν όσες εταιρείες δεν κατάρτισαν για τη χρήση του 2013 τους ισολογισμούς τους βασιζόμενες στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι, οι εν λόγω εταιρείες θα υποχρεωθούν από την τράπεζα της Ελλάδος να επανακαταρτίσουν τους ισολογισμούς τους με ΔΛΠ, ειδικά για τις ανάγκες των τεστ αντοχής, ενώ κρίσιμο στοιχείο, όπως και στις προηγούμενες δοκιμασίες, πρόκειται να αποτελέσει ο προσδιορισμός των παραμέτρων βάσει των οποίων θα καταρτιστούν τα stress test, όπως και οι παραδοχές τους.

Υπενθυμίζεται ότι στα τελευταία stress test του κλάδου συμμετείχαν οι θυγατρικές των τραπεζικών ομίλων, δηλαδή οι Εθνική Ασφαλιστική, Eurolife Ασφαλιστική, ATE Ασφαλιστική και Alpha Life, καθώς και η εισηγμένη Ευρωπαϊκή Πίστη, ενώ σε ότι αφορά τις θυγατρικές των πολυεθνικών ομίλων, αυτές «δοκιμάστηκαν» μέσω των μητρικών τους και άρα μέσω των κατά τόπους ξένων εποπτικών αρχών.