Γιατί το Χ.Α. «αγνόησε» μια ιστορική στιγμή

Με την επιτυχή έξοδο στις αγορές, η Ελλάδα, πλέον, δεν γύρισε απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, «άλλαξε βιβλίο». Όμως το χρηματιστήριο, βραχυπρόθεσμα, «αγνόησε» την ιστορική αυτή στιγμή.

Πολλοί εκτιμούν ότι την είχε προεξοφλήσει, εδώ και πολλούς μήνες, ενώ αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι έχει αρχίσει να απασχολεί αισθητά την αγορά ο πολιτικός κίνδυνος, καθώς πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές. Μάλιστα, μετά την έξοδο στις αγορές, επανήλθαν και οι φήμες για τριπλές εκλογές τον Μάιο. 

Πάντως υπάρχουν και αναλυτές, όπως εκείνοι της Royal Bank of Scotland, που υποστηρίζουν ότι η έκδοση του ελληνικού ομολόγου ήταν και πολιτική επιτυχία και εκτιμούν ότι έχει πολιτικό αντίκτυπο, καθώς αποτελεί παράγοντα μείωσης του πολιτικού ρίσκου, δίνοντας ένα ακόμα επιχείρημα στην κυβέρνηση πριν από τις ευρωεκλογές στην κόντρα με την αντιπολίτευση για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση. 

Με σημαντικές απώλειες 4,86% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα, να συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες. 

Η αγορά των μετοχών δέχθηκε πιέσεις, γιατί αρκετοί επενδυτές μετακινήθηκαν από τις μετοχές στα ομόλογα, ενώ το κλίμα επιβάρυνε και η αρνητική εικόνα των ξένων αγορών προς το τέλος της εβδομάδας. 

Την ίδια στιγμή, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες έχουν στόχο, τους επόμενους μήνες, να συγκεντρώσουν περίπου 10 και πλέον δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 θα κατευθυνθούν στις τράπεζες, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την απορρόφηση ρευστότητας από τη χρηματιστηριακή αγορά.

 Οι εκδόσεις ομολόγων, που αναμένονται μετά και την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, θα προσελκύουν κεφάλαια και από την αγορά των μετοχών, η οποία έχει δώσει σημαντικά κέρδη. 

Με την έντονη πτώση της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που αφετηρία είχαν την υπόθεση «Μπαλτάκου» και κατάληξη την αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

 Όμως την περίοδο αυτή είχαμε επίσης τις μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια. Κεφάλαια που κατευθύνθηκαν στις αυξήσεις της Alpha και της Πειραιώς και στο ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου. 

Αυτές οι πολύ μεγάλες εισροές κεφαλαίων δείχνουν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.

 Είναι λογικό αυτή την περίοδο να μην μπορούν να διοχετευθούν νέα κεφάλαια στη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά αντίθετα να υπάρχουν και ρευστοποιήσεις σημαντικών κερδών, ιδίως στις μετοχές που το προηγούμενο διάστημα είχαν υπεραποδώσει.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αλλάζει η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση της αγοράς όσο και αν ταλαιπωρηθεί από τις επικείμενες αυξήσεις ή εκδόσεις. Η περιοχή των 1.220 θα πρέπει να λειτουργήσει σαν στήριξη και σαν περιοχή επιλεκτικών τοποθετήσεων, καθώς αρχίζουν να διαμορφώνονται ελκυστικές αποτιμήσεις.