Πέφτουν τα συμβόλαια Ζωής σε όλη την Ευρώπη

.Βήμα σημειωτόν στην παραγωγή συμβολαίων του κλάδου Ζωής κάνει η ελληνική ασφαλιστική αγορά ακολουθώντας την συνολικά ευρωπαϊκή πτωτική τάση η οποία προβληματίζει για το πόσο και με ποιόν τρόπο θα συνεχιστεί.

Δεδομένου ότι το 2013 οι ασφαλίσεις ζωής περιορίστηκαν κατά 14,1% και το 2012 η πτώση είχε διαμορφωθεί στο -9,4%, οι συνθήκες δε δείχνουν να αλλάζουν ανοδικά. 

Κατά τις πληροφορίες οι εταιρείες αγωνιούν και αναζητούν λύσεις προς τις εξής κατευθύνσεις: είτε την ριζική ανασχεδίαση των προϊόντων είτε την αλλαγή του τρόπου προώθησής τους, είτε και τα δύο.

Ανεξαρτήτως μεγέθους οι εν Ελλάδι ασφαλιστικές εταιρείες κινούνται προς αυτές τις κατευθύνσεις δείχνοντας αφενός το ενδιαφέρον τους για την αγορά και αφετέρου την πίστη τους στον συγκεκριμένο κλάδο. Ιδιαίτερη κινητικότητα εμφανίζουν και οι ελληνικές εταιρείες που ιδιαίτερα στον τομέα Υγείας εστιάζουν έχοντας άλλες ετοιμάσει νέα προγράμματα τα οποία ήδη, προβάλλουν ενώ άλλες βρίσκονται στην διαδικασία κατάρτισης οπότε και με την ολοκλήρωσή τους θα τα προωθήσουν στην αγορά. 

Ευρωπαϊκή υποχώρηση 

Η μείωση κατά 0,4% του ΑΕΠ της Ευρώπης των 28 (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε προ ημερών η Insurance Europe) παρέσυρε και τον κλάδο ασφάλισης ζωής, του οποίου τα εγγεγραμμένα καθαρά ασφάλιστρα το 2012 μειώθηκαν κατά 0,6%. 

 Ο αριθμός των συμβολαίων μειώθηκε κατά 3,3% και ανήλθε σε 380.011 ασφαλιστήρια το 2012 από 392.941 το 2011. Οι χώρες που κατέγραψαν τη μείωση των συμβολαίων τους πάνω από το 5% είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Σλοβενία 

 Άνοδος στα unit-linked προγράμματα 

Σημαντικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στα unit linked Προγράμματα τα οποία επανέρχονται σταδιακά στα επίπεδα που ήταν πριν την έναρξη της οικονομικής ύφεσης.  Ειδικότερα όπως αναφέρει η Insurance Europe τα unit-linked ανήλθαν στο 20,1% των συμβολαίων, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 3%, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Τα ποσοστά αυτά ήταν ιδιαίτερα αυξημένα στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία  και την Ιταλία.